-

'A magyarok gulyást csináltak belőlünk'

2004. 06. 07., 10:57 | Frissítve: 2004. június 08., kedd 10:45

Az elmúlt hetekben Máltát és Svájcot is legyőző német labdarúgó válogatott vasárnap hazai környezetben kétgólos vereséget szenvedett Magyarországtól. A német lapok alaposan "szétszedik" csapatukat, a mieink győzelmét pedig egyenesen "A kaiserslauterni csoda" címszóval illetik.

A legfinomabb megfogalmazás szerint a portugáliai Európa-bajnokság előtti utolsó erőfelmérés a németek számára alaposan félresikerült - írták a hétfői német lapok a 2-0-ás magyar győzelemmel végződött vasárnapi kaiserslauterni mérkőzésről.

'Semmi keresnivalónk Portugáliában'

A Kicker sportmagazin internetes kiadása szerint a német válogatott vasárnap, az Eb előtti utolsó felkészülési mérkőzésén az önfeláldozóan játszó, az első félidőben kifejezetten erős, de összeállításában a szükségből született magyar nemzeti csapat ellen összességében egészen gyenge teljesítménnyel blamálta magát és megérdemelten vesztett. "Ezzel a játékkal nincs semmi keresnivalója a német csapatnak Portugáliában" - írta a szaklap.

"A magyarok gulyást csináltak belőlünk" - vélekedett a legnagyobb olvasótáborral rendelkező Bild. "Ha ilyen a formánk, ki se álljunk Hollandia ellen" - tette hozzá a lap a németek első Eb-csoportmeccsére utalva. Az újság szerint a német csapat méltóképpen akarta megünnepelni az 1954-es világbajnokság döntőjében a magyar Aranycsapat fölött aratott 3-2-es győzelmet, de csődöt mondott: Helmut Rahn, "a főnök" (az 1954-es döntő győztes góljának tavaly elhunyt szerzője) biztos szégyellte volna magát - vélte a Bild.

Matthäus, a róka

Szintén a lap feltételezése, hogy "Matthäus, a róka" csak ámította Németországot, amikor a magyar játékosok sorozatos visszalépései miatt panaszkodott. Matthäus szerint a két magyar gól szerzőjéről, Torghelle Sándorról "még sokat fogunk hallani". Több újság is "A kaiserslauterni csoda" címet adta beszámolója címének, utalva arra, hogy az esélytelen németek 1954-es győzelmét Németországban mind a mai napig "berni csodaként" emlegetik.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint a 0-2, nem sokkal a portugáliai Európa-bajnokság előtt, német szempontból aggodalmat kelt. "Rudi Völler fáradtnak és figyelmetlennek tűnő csapata 2-0-ra kikapott Magyarországtól, egy olyan válogatottól, amelyből legfeljebb a német szövetségi kapitány, Lothar Matthäus keltett első osztályú benyomást.

A rendíthetetlen Torghelle

De milyen csalóka a kép! A rendíthetetlen Torghelle két gólja nagy meglepetést pecsételt meg, amely ugyan a magyarok számára nem késői elégtétel az 50 évvel ezelőtti vereségért, de legalább szép vigaszként marad meg az emlékezetben" - írta a frankfurti újság. A Die Welt úgy vélekedett, hogy a német csapat "végtelenül blamálta magát" a portugáliai Európa-bajnokság előtti kaiserslauterni főpróbán.

A Financial Times Deutschland szerint néhány néző biztos feltette magának a kérdést: miért nem inkább Johannes Rau (a mérkőzést Mádl Ferenc magyar államfő társaságában végignéző) német köztársasági elnök játszott. "A német válogatott 2-0-ra elvesztette Magyarország ellen a jubileumi mérkőzést. Az eredményen túl még több aggodalomra ad okot az, ahogy az eredmény létrejött. Rudi Völler szövetségi kapitány csapata bizonytalan, elképzelések nélküli csapatnak tűnt".

Melyik a német csapat igazi arca

A ZDF közszolgálati adó sportszerkesztője hétfő reggel azon töprengett, vajon igazi arcát mutatta-e vasárnap a német csapat. "Egyesek, úgy tűnik, még hisznek a csodákban" - jegyezte meg, miután a képernyőn feltűnt egy transzparens, amely a következőkkel biztatta a német játékosokat: "50 évvel ezelőtt világbajnokok, 28 nap múlva Európa-bajnokok".

N;
hirdetés