Vissza a rovatcímlapra foci eb
Belföld Külföld Európai Unió Tech Gazdaság Bulvár Vélemény Sport Kult Lapcsalád
h i r d e t é s
Hírek
Program
Selejtezo~k
Felkészülési meccsek
Taktikák
Csapattörténelmek
Sztárok
Szövetségi kapitányok
Statisztika
Stadionok
Szabályok
Eb-történelem
Fórum
Képek

Döntő
Portugália - Görögo. 0-1

Elődöntők
Görögo. - Csehország 1-0
Portugália - Hollandia 2:1

Negyeddöntők
Cseho.-Dánia 3:0
Svédo.-Hollandia 0:0
Franciao.-Görögo. 0:1
Portugália-Anglia 2:2
korábbi eredmények »


« Beharangozó Közvetítés Összefoglaló »


Portugália - Hollandia

2 - 1
június 30., szerda 20:45 Helyszín: Lisszabon, Alvalade
Vezeti: Frisk (svéd)
Portugália:

Ricardo, Andrade, Costinha, Figo, Pauleta, Miguel, Nuno Valente, Carvalho, C. Ronaldo, Maniche, Deco

Hollandia:

Van der Sar, Reiziger, Stam, Bouma, Van Bronckhorst, Cocu, Davids, Van Nistelrooy, Overmars, Robben, Seedorf

A házigazda portugálok bejutottak az Eb-döntőbe

Klikk a képre!


I. félidő
24'C. Ronaldo (POR)
38'Overmars (NED)
43'Nuno Valente (POR)
II.félidő
46'Overmars (NED)
Makaay
56'Bouma (NED)
Van der Vaart
57'Maniche (POR)
62'Andrade (POR)
66'C. Ronaldo (POR)
Petit
71'Robben (NED)
74'Pauleta (POR)
Nuno Gomes
82'Robben (NED)
Van Hooijdonk
88'Maniche (POR)
Couto
90'Figo (POR)

12Lövés7
7Kapuralövés1
9Szöglet2
47Labdabirtoklás (%)53
22Szabálytalanság20
6Les4
A portugálok a hét elején már elkönyvelhettek egy sikert, hiszen az EU tagállamainak vezetői José Manuel Durao Barroso portugál kormányfőt jelölték az Európai Bizottság következő elnökének. Minden bizonnyal a portugálokat ez a tény is izgatta, de talán többen izgultak a hollandok elleni Európa-bajnoki elődöntő miatt.

A találkozó érdekessége, hogy négy évvel korábban mindkét együttes az elődöntőben esett ki. A portugálokat a későbbi győztes franciák hosszabbításban, míg az akkori házigazda hollandokat az olaszok büntetőkkel verték ki.

Előny a hazaiaknál

Mindkét együttes támadólag lépett fel, de az első negyedórában nem akadt egyik kapu előtt sem komoly helyzet. A portugálok hiába birtokolták többet a labdát, játékukba sok apró hiba csúszott. A házigazdánál elsősorban Figo játszott remekül, többször váltott oldalt Ronaldóval, ezzel jelentősen megzavarva a holland védelmet.

Az egyre erősödő portugál nyomás a félidő fele után nem sokkal érett góllá. Deco baloldali szögletét a remekül érkező Ronaldo fejelte a kapu közepébe. Scolari csapata a gól után is támadásban maradt, míg a túloldalon Davids beadásai okoztak gondot. A 40. percben Figo remekül játszotta magát tisztára, de lövése a kapufáról pattant a mezőnybe.

Remek góllal növelték előnyüket a portugálok

A második negyvenöt percet a hollandok kezdték aktívabban, de komoly helyzetig nem jutottak. Egy újabb portugál szöglet után a hazaiak növelték előnyüket. Ronaldo "kisszöglete" után Maniche kapta a labdát és a tizenhatos csücskéről hatalmas gólt rúgott a hosszú felső sarokba.

A hollandoknak talán ez a gól kellett, mert a folytatásban elkezdtek játszani. Öt perc elteltével pedig sikerült szépíteniük is. Van Bronchorst beadása után a Jorge Andrade próbált közbeavatkozni, de mentési kísérlete a kint álló Ricardo felett saját kapujába hullott. Két perccel később pedig egy újabb beadás Van Bronckhorst feje előtt szállt el centikkel.

Holland mezőnyfölény - gól nélkül

A hátralévő időben, hatalmas nyomás nehezedett a portugál kapura és ezt talán a svéd játékvezető bírta a legkevésbé, a meccs ezen szakaszában, több vitatható ítéletet is hozott. Hiába volt hatalmas a holland nyomás Cocuék képtelenek voltak komoly helyzetet felmutatni, a szórványos portugál kontrákban jóval több lehetőség volt.

Az utolsó negyedórában a hazaiak szinte arra rúgták a labdát amerre álltak, de a legnagyobb gólszerzési lehetőség a 93. percben így is Deco előtt adódott, aki teljesen egyedül állt szemben a holland kapussal, de sikerült Van der Sarba rúgnia a labdát.

A találkozó összképe alapján a portugálok megérdemelten jutott a döntőbe, mellyel az ország történetének legnagyobb futballsikerét érték el.


Ez egy olyan mérkőzés volt, amely bevonul Portugália történelmébe. Végre elértünk egy nagy torna döntőjébe. Ez egy szuper csapat, az ország boldog lehet. Van egy üzenetem a barátaim számára: a portugál futball-szövetség elnöke a mi házzaságunkról beszélt. Itt van a kezemben a gyűrű és most újabb két évre igent mondok.

Nagy csalódás ez számomra. Az első félidőben Portugália volt a jobb, majd a folytatásban kockáztatnunk kellett. Félelem volt a játékunkban. Nincs semmi mentségünk, a házigazdák voltak ma a jobbak. Elértük a kitűzött célt, és ezt egy rossz csapattal vittük végre.


h i r d e t é s




Impresszum | Hirdetési árak | Szerzői jogok
© 2024 Index.hu Rt