Vissza a rovatcímlapra foci eb
Belföld Külföld Európai Unió Tech Gazdaság Bulvár Vélemény Sport Kult Lapcsalád
h i r d e t é s
Hírek
Program
Selejtezo~k
Felkészülési meccsek
Taktikák
Csapattörténelmek
Sztárok
Szövetségi kapitányok
Statisztika
Stadionok
Szabályok
Eb-történelem
Fórum
Képek

Döntő
Portugália - Görögo. 0-1

Elődöntők
Görögo. - Csehország 1-0
Portugália - Hollandia 2:1

Negyeddöntők
Cseho.-Dánia 3:0
Svédo.-Hollandia 0:0
Franciao.-Görögo. 0:1
Portugália-Anglia 2:2
korábbi eredmények »


« Beharangozó Közvetítés Összefoglaló »


Portugália - Görögország

0 - 1
július 4., vasárnap 20:45 Helyszín: Lisszabon, Luz
Vezeti: Merk (német)
Portugália:

Ricardo, Andrade, Costinha, Figo, Pauleta, Miguel, Nuno Valente, Carvalho, C. Ronaldo, Maniche, Deco

Görögország:

Nikopolidisz, Szeitaridisz, Dellasz, Baszinasz, Zagorakisz, Jannakopulosz, Kariszteasz, Fisszasz, Vrizasz, Kapszisz, Kacouranisz

A futballtörténelem legnagyobb meglepetését okozták a görögök

Portugália - Görögország 0-1


I. félidő
12'Costinha (POR)
43'Miguel (POR)
Ferreira
45+1'Baszinasz (GRE)
II.félidő
57'Kariszteasz (GRE)
61'Costinha (POR)
Rui Costa
67'Fisszasz (GRE)
77'Jannakopulosz (GRE)
Venetidisz
81'Vrizasz (GRE)
Papadopoulosz
85'Papadopoulosz (GRE)
90+3'Nuno Valente (POR)

13Lövés2
4Kapuralövés1
8Szöglet1
57Labdabirtoklás (%)43
12Szabálytalanság17
0Les0
Az Európa-bajnokság döntője előtt egyszerű volt a képlet: a nyitómeccs óta hat helyen változott portugál együttesnek csak a nagy csalódást okozó vereség tanulságait kellett levonnia ahhoz, hogy negyedik rendező országként Európa-bajnok legyen, míg a görögöknek csupán eddigi - a kívülállók és a riválisok által nem csodált, de szervezett és hatékony - játékát kellett játszaniuk újra ahhoz, hogy nagyon nagy meglepetést okozzanak.

Esélyesebb hazaiak

A görögök az oroszok elleni (1-2) csoportmeccs óta nem kapott gólt sem, pedig Henry, Zidane, Baros, Nedved és Koller is rohamozta Nikopolidisz kapuját.

Otto Rehhagel csapatából csak Karagunisz hiányzott, a másik oldalon egy meglepetés volt a kezdőcsapatban: Scolari kapitány ismét bizalmat szavazott annak a Pauletának, aki eddig nagyon formán kívül játszott és egyetlen gólt sem szerzett az Eb-n.

Vérszegény portugál kezdés

A mérkőzés a görögök kedve szerint alakult, a jól szervezett középpálya és a tökéletes védekezés ellenszerét nem találták a hazaiak. Nem jutottak igazi helyzetekig Figóék; ráadásul a madridi világsztár egyfolytában Merk játékvezetőhöz beszélt, valószínűleg csak a hazai pályának, valamint tekintélyének köszönhette, hogy megúszta lap nélkül, és hozzá hasonlóan Cristiano Ronaldo is nagyon sokat cipelte a labdát. De nem jöttek be a manchesteri cselei sem, Dellasz egy esetben például tökéletesen választotta le a lábáról a labdát, és a másik ifjú sztár, Deco ívelgetései is céltalanok voltak. A portugálok támadójátéka nem volt olajozott, az első nagy gólszerzési lehetőséget, egy távoli lövés formájában a védő Miguel jegyezte.

Szorongattak a görögök

Aztán Hariszteasz előtt adódott gólhelyzet Vrizasz hihetetlenül laza és pimasz mozdulata után, majd a másik oldalon Maniche veszélyeztetett, de a hollandok ellen álomgólt szerző portugál lövését Nikopolidisz fogta.

A félidő második részében a görögök kijöttek a szorításból, sőt percekre a kapujuk elé szegezték a hazaiakat. Dellaszék ezzel jelezték, ha a portugálok nem hajlandók gólt lőni, majd megteszik ők. Abban a néhány jelentben, amelyben nem a védekezéssel foglalkoztak, a balkániak mutattak váratlan megoldásokat, míg a másik oldal erre nem volt képes.

Tanácstalan portugálok

Az első negyvenöt perc után nem volt igazán izgalmas az Eb-döntő, a portugálok ismét nem tudtak mit kezdeni a görögök védekezésével, igaz ezzel volt néhány csapat így a kontinenstornán.

A szünetben tehát a két éve a brazilokkal vb-t nyerő Scolari kapitánynak azt kellett kitalálnia, hogyan játsszák át Figóék a rendre tökéletesen záró görög védelmet. Egyértelmű volt, egyetlen momentum is dönthet, és ez akár a görögöké is lehetett.

Görög szöglet, görög gól

A folytatásban a portugáloknak azonban semmit sem sikerült kitalálniuk, tovább folyt az ötlettelen játék elől, a görögök pedig ugyanazt hozták, amit eddig is.

Aztán negyedórányi játék után jött, amire csak Rehhagel tanítványai számítottak: az addig keveset mutató Hariszteasz Baszinasz - csapata első és egyben utolsó - szöglete után Ricardo kapujába talált. A védők lemaradtak a brémai csatár fejeséről, a kapus pedig társai miatt nem férhetett a labdához.

Érett tehát a nagy meglepetés, mivel abban mindenki egyetértett, hogy ha a görögök előnyt szereznek, azt meg tudják tartani. Így is lett, sőt, a korábban néha tíz emberrel védekező Szeitaridiszék néha előre is merészkedtek.

Kihasználatlan portugál helyzetek

A portugál szögletek, beívelések nem lettek veszélyesebbek, Rui Costa lövése sem talált be, de nem segített Nuno Gomes beállása sem. A legnagyobb helyzet Cristiano Ronaldo előtt adódott: a portugálok jól játszották át a lesre állító görög védelmet, de a tinisztár Nikopolidisz felett ellőve nem talált be a kapuba.

A hajrában adódott lehetőség Ronaldo, majd Ricardo Carvalho előtt is, a rendes játékidő utolsó percében pedig Figo majdnem egyenlített: a csapatkapitány az ötösről fordulhatott a kapura, lövése milliméterekkel ment el egy görög láb miatt tévesztett célt.

Figo-gyűlölő néző a pályán

A meccs, sőt, az Eb egyik legemlékezetesebb pillanata mégsem egy gól, vagy gyönyörű védés, esetleg nagy baki lett: néhány perccel a befejezés előtt egy szurkoló szaladt a pályára, piros-kék sapkában és egy Barcelona-zászlót dobott Luis Figóhoz. (A portugálok klasszisa néhány évvel ezelőtt a Barcát hagyta el a Real Madrid kedvéért, amit azóta sem tudnak megbocsátani neki a katalán városban.) Hihetetlen jelenet volt, a hazaiaknak nem volt elég, hogy vesztésre álltak, de ezek után a szervezést is komoly bírálatok érhetik.

Görögország Európa-bajnok!

Hiába volt az affér miatt ötperces a hosszabbítás, a hazaiak nem tudtak csodát tenni, így maradt a görögök varázslata: a korábban világversenyen egy gólt szerző Görögország Otto Rehhagel vezetésével Európa legjobbja lett.

Rehhagel, az aranykovács

A portugálok tehát a nyitómeccs sokkja után újabb nagy pofont kaptak a görögöktől, de most már a hazai rendezésű Eb döntőjében. Dellaszék végig nagyon szervezetten játszva, nem látványos futballal, de megbízhatóan védekezve és a legjobb pillanatokban gólt szerezve értek a csúcsra. A görög válogatott mindössze négy gólt kapott a hat mérkőzésen, és minden meccsén betalált az ellenfelek hálójába. Igaz, egyszer sem lőttek két gólnál többet Hariszteaszék.

A siker kovácsa egyértelműen Otto Rehhagel, aki először ült le válogatott kispadjára klubsikerei után. A kezdeti botlások (1-5 a finnek ellen) megtanította a görögöket fegyelmezetten futballozni, akik a selejtezőcsoport spanyolok előtti megnyerése után az Európa-bajnokságon is mindenkit maguk mögé utasítottak. A sikerrel a német szakember lett az első a világon, aki külföldi szakemberként vezetett sikerre nagy tornán egy nemzeti válogatottat.

A dánokat is lepipálták

A görögök győzelme nem hasonlítható a futballtörténelem eddigi egyetlen nagy meglepetéséhez sem. Hariszteaszék sikere nem fogható a strandról Eb-t nyerő dánok tizenkét évvel ezelőtti diadalához sem, mivel a skandináv ország futballjának már korábban is voltak nagy generációi és sikerei. Ezzel szemben a déli ország néhány klubsikeren kívül válogatottjával eddig nem tudott maradandót alkotni.


Minden portugál bocsánatáért esedezünk, mert nem tudtuk azt a gólt megszerezni, amelyet mindenki óhajtott. Nagyon fáj a vereség, de a görögök jobb csapatot alkottak és a hanyag védekezés az Eb-címünkbe került.

Négy lehetőségünkből szereztünk vezetést. Görögország ma futballtörténelmet írt: ez szenzáció! Az ellenfél technikailag jobb volt, mint mi, de 2-0-ra kellett volna nyernünk.


h i r d e t é s




Impresszum | Hirdetési árak | Szerzői jogok
© 2024 Index.hu Rt