-

Klassziscsatárok a kispadon

2004. április 30., péntek 13:18

A cseh válogatott azon kevés együttes közé tartozik Európában, amelyik három védővel áll fel, mégis képes nagyon zártan is futballozni. A hátsó trió igen összeszokottnak mondható, hiszen Grygera, Bolf és Ujfalusi a selejtezősorozatban végig együtt játszott.

A 24 éves Grygera az Ajaxot erősíti, a 26 esztendős Ujfalusi a Hamburgot, a harminc évével rangidősnek számító René Bolf pedig az Ostravát. A védők a pontrúgásoknál életveszélyesek, és nagyon fegyelmezettek, meglepően kevésszer jutottak a kiállítás sorsára.

A középpályán Nedvedé és Rosickyé az irányító szerep, és kétségtelenül a kapitány, Karel Brückner érdeme, hogy mindkét klasszisnak megtalálta a helyét. Korántsem zavarják egymást a pályán, nem veszik egymás elől a helyet, mi több: a támadásoknál is tökéletesen ismerik egymás mozgását. Mögöttük védekező szerepkörben juthat szóhoz az ugyancsak ajaxos Galasek, akinek nem szokatlan ez a szerepkör.

A baloldalon az Udinese játékosa, Jankulovski játszik, aki hamarosan a Juventusban Nedved csapattársa lehet. A jobboldalon Poborsky jut szóhoz, akinek a gyorsasága már megkopott valamelyest, ugyanakkor sokkal higgadtabban old meg helyzeteket, mint korábban, és nagyszerűen tudja helyzetbe hozni a csatárokat.

Elöl Koller helye biztosnak látszik, de hogy ki játszik mellette, azt az épp mutatott forma döntheti el. Variációs lehetőség van bőven, hiszen a két liverpooli támadó, Smicer és Baros beugrásra készek, csakúgy, mint a Spartában erőteljes játékot mutató Stajner. És akkor még nem beszéltünk a Kaiserslautern gólzsákjáról, a hórihorgas Lokvencről. Ha a helyzet úgy kívánja, a háromcsatáros játékot is bevetik a siker érdekében, akkor Rosicky kénytelen a padon helyet foglalni, aki csuklótörése után léphet pályára Portugáliában.

N;
hirdetés