-

Totti köpködött, csütörtökön eltilthatják

2004. 06. 16., 15:46 | Frissítve: 2004. június 18., péntek 08:49

Az olasz Francesco Tottit akár el is tilthatja az UEFA, mert egy dán internetes újság fotói bizonyítják, hogy arcon köpte Christian Poulsent a két csapat 0-0-ás döntetlenre végződött meccsén. A Dán Labdarúgó Szövetség hivatalosan is feljelentette a középpályást az UEFA-nál, amely csütörtökig határoz a játékos büntetéséről.

A futballban már korábban is megtörtént, hogy egy játékos úgy intézte el nézeteltérését ellenfelével, hogy egyszerűen leköpte azt.

Rijkaard és Mihajlovics nyomában

Elég csak az első emlékezetes esetre, Frank Rijkaard tizennégy évvel ezelőtti esetére gondolni, amikor az olaszországi világbajnokságon Rudi Völlert kétszer is leköpte a holland középpályás.

Nagy világversenyen hasonló legutóbb hat éve, a franciaországi vb-n történt, amikor a Jugoszláv Szinisa Mihajlovics a német Jens Jeremiest köpte arcon közvetlen közelről. Idén a magyar bajnoksgában volt köpködés: a ferencvárosi Lipcsei Péter vett elégtételt az MTK-s Torhelle Sándoron, mert válogatottbeli társa folyamatosan hergelte őt. Most a világ egyik legjobb futballistája is felkerült a köpködők dicstelen listájára: Francesco Totti.

Az olaszok irányítóját a dánok elleni 0-0-s meccsen Christian Poulsen fogta, olyan keményen, hogy a 10-es számú játékost szinte észre sem lehetett venni.

Jól láthatóan köpött

A dán DR című internetes lap képeiből pedig kiderül, hogy Tottinak annyira elege lett a skandináv szoros őrizetéből, hogy egyszerűen leköpte őt. A honlap meccs televíziós felvételeiből emelte ki a képsorozatot, amelyen egyértelműen látszik, hogy az olasz közelről köpi arcon Poulsent, majd gyorsan továbbszalad, és a dán nem is reagál a történtekre.

A bíró, a spanyol Mejuto Gonzalez nem látta az esetet, majd a 0-0-ra végződött meccs után a dán szövetség és Poulsen sem reklamált Totti ellen. Szerdán viszont a felvételeket eljutatták az Európai Labdarúgó Szövetségnek (UEFA), amely megvizsgálja a képeket és igen valószínű, hogy el is tiltja a köpködő futballistát.

"Tottival a mérkőzésen több problémánk is akadt, ezért hivatalosan is feljelentettük a játékost az UEFA-nál"- mondta Lars Berendt, a dán szövetség szóvivője.

Az olasz táborban mindenki "elképedt" a vádak hallatán

A problémákat konkrétan nem nevezte meg, ám a köpésen kívül nehezményezhetik az olasz hosszabbításban történt szabálytalanságát: nyújtott lábbal beleszállt Henriksenbe, de kiállítás helyett csak sárgalapot kapott.

Természetesen az olasz táborba is eljutott már a feljelentés híre, a Gazzetta dello Sport első információi szerint ott "meglepeve és elképedve" fogadták a vádakat. Tottival az erőnléti edző, Vito Scala közölte először, hogy a dánok el akarják tiltatni, hivatalosan pedig az olasz küldöttség vezetője, Innocenzo Mazzani tudatta vele a vádakat.

Több meccsre is elmeszelhetik a középpályást

Mazzani a Portugáliában tartózkodó újságíróknak csak annyit mondott, "kivizsgálják" az ügyet, míg maga a középpályás állítólag szintén meglepődött a vádak hallatán.

Az európai szövetség azonnal munkához látott, így legkésőbb csütörtökön már döntenek, eltilják-e Tottit vagy sem.

"Bejelentést kaptunk a Dán Labdarúgó Szövetségtől, és már vizsgáljuk is a mérkőzés felvételeit. Hamarosan eldöntjük, hogy azok bizonyító erejűek-e a játékossal szemben. Amennyiben igen, továbbítjuk a kazettát a fegyelmi bizottságnak és legkésőbb holnap döntés is fog születni" - jelentette be az UEFA egyik szóvivője szerda délután.

A beadványban szerepel a sértett Christian Poulsen nyilatkozata is, aki azt állítja, Totti nem csak egyszer köpte őt le: "A meccs folyamán Francesco Totti többször is leköpött engem".

Annak ellenére, hogy a mérkőzés óta már két nap telt el, Poulsen eddig nyilvánosan nem beszélt az esetről.

A lehetséges büntetés mértékéről nem nyilatkozott az UEFA képviselője. A múltban a Rijkaard-Völler afférnál mindkét játékost kiállította a bíró, Mihajlovics tettére viszont nem volt egyértelmű bizonyíték, így neki egyetlen meccset sem kellett kihagynia.

A Bajnokok Ligája legutóbbi szezonjában Mihajlovics már klubja, a Lazio színeiben a Chelsea futballistáját, Adrian Mutut köpte le, amiért nyolcmeccses eltiltást kapott, bár ekkor a védő a bírót is súlyosan megsértette.

Mindemellett jóval kisebb gondja Tottinak, hogy az ominózus meccsen fél óra után cipőt is kellett cserélnie, mert a szponzorától kapott vadonatúj stoplis feltörte a lábát.

N;
hirdetés