Dénes
10 °C
16 °C

Új-Zéland az utolsó percben egyenlített

2010.06.15. 16:19
Egy figyelmetlenségen ment el Szlovákia győzelme, hiába uralta a meccset, az utolsó percben Új-Zéland egyenlített. Mindkét csapat első pontját szerezte vb-n.

Vb-meglepetés: Új-Zéland döntetlent játszott az esélyesebb szlovákokkal, gyenge, de kiélezett meccsen az utolsó percben esett az egyenlítő gól.

Lassan kezdődött a mérkőzés, a csapatok a biztonságos védekezést tartották szem előtt. Új-Zéland szervezetten futballozott, a hagyományos angol stílust követve a szélről belőtt labdákkal próbálkozott, Szlovákia pedig a gyors kontrákra épített. Mindkét oldalon sok volt a pontatlanság, így folyamatos játék nem alakult ki.

A szövetségi kapitány fia, Weiss volt a legaktívabb játékos a pályán, mindkét szélen feltűnt. Egyénileg is sokat vállalt, de az összjátékból is kivette a részét, előbb Hamsikot, majd Sestakot hozta lövőhelyzetbe a tizenhatoson belül, de egyikük sem találta el a kaput. Jobbára eseménytelenül, középpályás játékkal telt az idő.

A 30. percben Paston, az új-zélandi kapus hatalmas majdnem luftot rúgott a tizenhatos vonalánál, Vittek szerezte meg a labdát, bevezette az ötösön belülre, de a visszazáró védők menteni tudtak. Szórványos szlovák átlövések után, egy gyors kontra végén Smeltz került helyzetbe, de kisodródva csak az oldalhálót találta el, még így is ez volt Új-Zéland legnagyobb lehetősége.

A félidő vége előtt egy újabb átlövésből voltak veszélyesek a szlovákok, Hamsikra játszottak ki egy szabadrúgás variációt, de a léc alá tartó lövését Paston fölé tenyerelte.

A fordulás után rögtön megszerezte a vezetést Szlovákia. Az 50. percben Sestak remekül csavarta középre a labdát, a válogatottban rég óta gólképtelen Vittek pedig a tizenegyespontról a bal alsó sarokba bólintott. Az asszisztens és a bíró nagyot hibázott, mert egyértelműen lesről született a gól.

 
Új-Zéland - Szlovákia összefoglaló

Ezután sem sokat változott a játék, az új-zélandiak messze a szlovák kaputól szenvedtek, még lövőhelyzetig sem jutottak. Szlovákia kontrái viszont rendre veszélyesek voltak, egy szépen végigfutó támadás után Vittek elöl mentettek ziccerben a védők.

Ez után eseménytelenül teltek a percek, egyedül Sestak helyzete érdemel említést, aki egy kényszerítő után került a védelem mögé, de még mielőtt lőhetett volna, szögletre szerelték. A 87. percben a semmiből majdnem egyenlített Smeltz, de a jobb kapufa mellé fejelte Lochhead beadását.

Biztosnak tűnt a szlovák győzelem, mikor a hosszabbítás utolsó percében az új-zélandiak legjobbja, Smeltz ívelt középre, Winston Reid pedig remekül érkezett, lefejelte a labdát, ami a bal kapufa tövéről pattant be.

Szlovákia Weiss és Sestak vezetésével végig irányította a meccset, veszélyesebben játszott, de egy pillanatnyi kihagyás miatt kicsúszott a kezükből a győzelem.

Új-Zéland lelkes, de gyenge futballal szerzett pontot, a szlovákok maguknak köszönhetik az ikszet.

"Úgy gondolom, ma este jó lesz a hangulat odahaza. Még két nehézsúlyú ellenféllel kell szembeszállnunk, és ma jó benyomást keltettünk. Az utóbbi öt évben egyszer sem vesztettem el a hitemet a csapatban. Az is az álmom volt, hogy egyszer játékosként ott lehessek egy vb-n, de a mostani élmény még nagyobb. A mai döntetlen történetünk legjobb eredménye." - nyilatkozta a meccs után Ricki Herbert, az új-zélandiak szövetségi kapitánya.

"A végeredmény kisebb sporttragédia a  számunkra. A mi csapatunk volt a jobb, de nem használtuk ki a lehetőségeinket. Ez is a futballhoz tartozik, fel kell dolgoznunk." - mondta Vladimir Weiss, szlovák kapitány.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.