Leg-leg-leg, avagy milyen volt ez az Eb?

2012.07.03. 20:24

Min nevettünk a legtöbbet az Európa-bajnokság alatt? Ki volt az egyértelmű sztár, és ki égette magát a legjobban? Pontozza a legeket, hogy megtudjuk, mi volt az idei Európa-bajnokság legje.

Legkínosabb baki

Sara Carbonero, Iker Casillas riporter menyasszonya óriásit tévedett és figyelmetlen volt. A spanyol–portugál-elődöntő után Iniestával készített interjút és megkérdezte, nem akart-e tizenegyest rúgni. Iniesta mosollyal mondta el, hogy nemcsak akart, de a másodikat ő rúgta. Carbonero egy megtört mosollyal búcsúzott. Ez volt a bakik Eb-je?

Legfárasztóbb becenevek

Cristiano Ronaldót Herkulesnek és a hollandok elleni két gólja után a Terminátor után Cristianatornak nevezték el. Theo Walcott, a Ronaldo-stílusban lőtt gólja után a Theonaldo becenevet kapta. Walcott a svédek elleni mérkőzés után azt mondta: még maga sem hiszi el, hogy ilyen bravúrra volt képes. Andrea Pirlót a foci Csingilingjeként kezdték emlegetni. Az olaszok esze a panenkás tizenegyese után bebizonyította, valóban képes csodát tenni, úgy, mint a Pán Péter mese tündére.

Legszebb tizenegyes

Andrea Pirlo hidegvérrel értékesített panenkás tizenegyese az Anglia–Olaszország-negyeddöntő egyik emlékezetes momentuma volt. A büntetőt lövő középpályás később úgy nyilatkozott, talán megmozdulása zökkentette ki az angolokat a párbajban, az utána rúgó angol hibázott is, és Hart sem indult már el a jó irányba a következő lövésnél. Pirlo tizenegyesével csak Sergio Ramos hasonló módon elvégzett büntetője vetekedhet, de az már csak 2. lehet. Kettejük miatt ad 10 pontot az Eb legszebb 11-eseire?

pirlo11.gif

Legjobb sztori

Kollégánk megtapsztalta, hogy a tévékben mutogatott gyönyörű stadionokon és szurkolói zónákon kívül bizony a víz az úr, nem készültek el például a parkolók Ukrajnában, ezért Lvivben közel ötkilométeres út várt az autójukat hátrahagyó szurkolókra a stadionig. De egy leleményes ukrán gazda jó pénzért szekérrel fuvarozta őket ezen a szakaszon. Milyen történeteké volt az Eb, megadja rá a 10-est?

Legnagyobb csínyek

Az olaszok edzésén Balotelli és Di Natale odaosont Cassano mögé, és bokájánál fogva megrántotta. Cassano alól kicsúszott a talaj, de semmi baja nem lett, sőt, jót nevettek a tréfán.

Az Eb-n még a mindig komor Löwnek is eszébe jutott egy hecc. Mérkőzés közben verte ki hátulról egy labdaszedő srác kezéből a labdát. Persze utána összemosolyogtak, jelezve, vicc volt, és a fiú is átérezte, hogy abban a pillanatban híresség lett pár percre. Tíz pontot érdemlő ugratások Eb-je volt az idei?

löw.gif

Legnagyobb összezördülés

Ricardo Quaresma és Miguel Lopes majdnem összeverekedett a portugálok edzésén. Lopes kirúgta a labdát az Eb-n amúgy egyetlen percet sem játszó Quaresma alól, de a lábát is eltalálta. A földre esett portugál a levegőben rúgott Lopes után, és miután felállt, elindult felé, de C. Ronaldo odasietett és lenyugtatta Quaresmát.

A hollandoké ennél is kínosabb, mert nemcsak végig az Eb alatt, de már előtte is elkezdődtek a fúrások, nem álltak szóba egymással, Robben a portugál meccs alatt leordította a szövetségi kapitányt, és állítólag az öltözőben is összebalhéztak a csoportkörben elvérző hollandok. Balhéból nem volt hiány, ezek miatt fog-e az Eb-re emlékezni?

Legfurcsább ígéretek

Jiráček, a csehek középpályása, megfogadta, amíg nem esik ki csapatával az Eb-ről, addig nem borotválkozik meg és nem vágat sörényszerű hajából. A portugálok ellen betartva ígéretét szakállal játszott.

146510390 10
Fotó: Boris Streubel

Iker Casillas valamivel furcsább ígéretet tett, ha nyernek a spanyolok, megcsókolja a veterán férfi rádióriportert, Jose Ramon de la Morenát. Mindezt persze azért, mert a vb-győzelem után már megcsókolt egy másik riportert, igaz, ő a menyasszonya. Nos, Casillas csak megölelte menyasszonyát, a férficsókról még nem hallottunk. Ez az ígérgetések Eb-je volt?

Legszebb búcsú

Az ír csapatot az utolsó előtti csoportmeccsén már 4-0-ra alázta a spanyol válogatott, amikor az ír szurkolók a torna legemlékezetesebb pillanatát okozták. A Fields of Antherny című ír balladát énekelte teli torokból sok ezer ír az utolsó néhány percben a tornát pont nélkül záró válogatottnak. Libabőröztető volt. Nálunk ez 10 pontot érhet.

Legcsúnyább búcsú

A társrendező ukránok az angolokkal játszottak a csoportmeccsek utolsó körében, amikor 1-0-s angol vezetésnél Kassai Viktor nem adta meg a hazaiak, lesről indult, de új játékszituáció miatt szabályos találatát. A labda teljes terjedelmével áthaladt a gólvonalon, a vonalbíró Vad II István azonban nem jelzett a magyar játékvezetőnek. A hiba Kassaiék és az ukránok Eb-szereplésének végét is jelentette.

2012-06-19T203014Z 1807571816 LR2E86J1KY32F RTRMADP 3 SOCCER-EUR
Fotó: Nigel Roddis

Legnagyobb lopás

Azt már korábban is sejteni lehetett, hogy a lengyel-ukrán közös rendezésű Eb-t nem a legtisztább eszközökkel sikerült megszereznie a két társrendezőnek, de hogy a feketepénzek milyen arányban, és főleg mekkora nagyságrendben jelentek meg az Eb körül, csak egy oknyomozó cikkből sejthetjük. E szerint 4 milliárd dollárt loptak el a szervezés és rendezés közben.

Legmeghökkentőbb játékos

Az olaszok fiatal csatára, Mario Balotelli bármit csinált ezen az Európa-bajnokságon, azt biztosan rögzítette egy kamera. A csapattársak szívatták az edzésen, a kispadon kis híján megfulladt ivás közben, az elődöntőben lőtt második gólja után emlékezetes, vetkőzős gólörömöt produkált, majd nevelőanyja nyakába borult a meccs után. Ha pedig ő nem csinált semmit, akkor a fejét szántották bele egy mezőbe. Ha ez Balotelli Eb-je volt, akkor itt kell felpontozni őt.

tag-reuters (17)
Fotó: Leonhard Foeger

Legfurcsább edzésmódszerek

A svédek a cserekapus fenekére lőttek célba. A letolt nadrággal álló Johan Wiland háttal állt társainak, bedőlve, de nem sok sikerrel találták el. A média és a svéd közvélemény természetesen felháborodott a jeleneten, de aki volt már edzőtáborban, az tudja, mi sem természetesebb dolog, mint az ilyen.

A franciák edzéseiken mindent bevetnek a sikerért: Riberry krioterápián vett részt, azaz egy jégkamrába ült be. A kültéri edzéseken pedig a jéggel telepakolt Crio Jacketet viselték a jobb teljesítményért. Ezek szerint ez kevés ehhez.

A spanyolok fogocskázós edzést tartottak, először egyesével majd párosával egymás kezét fogva futottak egymás elől.

A németeknek pedig saját jógamesterük érkezett az Eb-re. Ha ön szerint ennek az Eb-nek az edzésmódszerei voltak a legemlékezetesebbjei, akkor értékelje föl!

Legtaplóbb futballista

Ezúttal nem valami utcagyerek fizimiskájú örökös balhésra, hanem a francia Samir Nasrira esett a választásunk. A spanyolok elleni mérkőzés után a vereségéről kérdező újságírót csúnyán kiosztotta. Franciául a következőket mondta neki: „Te mondod nekem, hogy vesztettünk? Gyere, rendezzük le kint! Menj a picsába, baszd meg anyádat, te rohadt köcsög. Most mondhatod, hogy bunkó vagyok." A Francia Labdarúgó Szövetség akár két évre is eltilthatja botrányos viselkedése miatt. Nasri akkor is ilyen, ha éppen örül, az angoloknak lőtt gólja után is rögtön üzent az őt kritizáló újságíróknak. A spanyolok elleni összecsapás előtt pedig két játékostársával Casillas pálya mellett álldogáló menyasszonyát próbálták labdával eltalálni.

000 Par7178983
Fotó: Franck Fife

Legfurcsább gólörömök

A korábban a visszafogott gólörömei miatt bírált Balotelli (aki maga is kijelentette, hogy nem szokása a gólöröm, hiszen ez a dolga, a postás sem örül, ha sikeresen kézbesít egy levelet) a németek elleni 2. gólja után levette a mezét és nagyon látványosan feszített, sárgát is kapott érte. Korábban, az írek ellen Leonardo Bonucci fogta be a száját, mert tartott attól, hogy Balotelli valami ocsmányságot készül mondani. Nem is értette, amit a korábbi meccsen banánnal heccelt Balotelli angolul mondott, de sejtette, büntetés járhat érte.

Cristiano Ronaldo a hollandok elleni mérkőzés után mutatta meg, hogy atlétájára milyen szöveget írt. A kisfiának üzent: „Junior, a papa szeret téged, boldog szülinapot." Ha ön szerint ez a gólörömök Eb-je volt, akkor itt kell 10-est nyomni.

Legcukibb gyerekek a meccs után

Egyszerre a legtöbb gyereket pályán az Eb-döntőn láttuk, miután a spanyol válogatott tagjai kifutottak a nézőkhöz, ahol családtagjaik foglaltak helyet, és többen gyerekükkel a nyakukban és ölükben, vagy kézenfogva vonultak a pályára. Ha ez volt a legcukibb jelenet az Eb-n, kattintson a 10-esre!