Sokkoló vereség után is van élet a vb-n

2014.06.14. 11:20
A címvédő spanyolok 5-1-re kikaptak Hollandiától, de innen is lehet nekik még visszaút.

Hogy egy sokkoló vereség után van visszatérés, azt Magyarországnál talán senki sem tudja jobban, hiszen miután az Aranycsapat 1954-ben, a második csoportmeccsén 8:3-ra verte a németeket, a döntőben kikapott tőlük 3:2-re.

A különbség persze nyilvánvaló, a spanyolok címvédőként és az egyik fő favoritként érkeztek Brazíliába, és semmisültek meg rögtön az első meccsen 5-1-re.

Spanyolország a legutóbbi vb-n és az Eb-n összesen nem kapott öt gólt a 13 meccsen, de van visszaút.

Az elmúlt világbajnokságokról is akad még legalább két példa, hogy egy súlyos kudarc után talpra álltak csapatok.

A bolgárok 3-0-ra kaptak ki Nigériától 1994-ben, aztán viszont megverték a görögöket és Argentínát, majd Mexikót és a címvédő Németországot is, így jutottak el az elődöntőig, és lettek később negyedikek.

2006-ban a spanyolok 4-0-ra verték az ukránokat az első meccsen, a nyolc közé azonban mégis az ukránok jutottak be, míg a spanyolok nem. A spanyolok ugyanis alulmaradtak a franciákkal szemben, míg Ukrajna egy ritka rossz meccsen 0-0 után tizenegyesekkel búcsúztatta Svájcot a nyolcaddöntőben.

Egy kimagasló első meccs tehát nem jelent túl sokat, elég csak a szovjetekre gondolni, amikor 1986-ban 6-0-ra verték szét a mieinket, majd a tizenhat között a belgák verték őket (4-3). Azok a belgák, akik a nyolc között a spanyolokon is átléptek, akik az előző körben ötöt lőttek a félelmetesnek látszó dánoknak.

Argentína 2006-ban hatot vágott a szerbeknek, de az elődöntőig már nem tudott eljutni. A dánok 1986-ban szintén nem álltak meg hatig a skótokkal szemben, de ahogy feljebb írtuk, a negyeddöntőig sem jutottak el.

Portugália négyet lőtt a lengyeleknek 2002-ben, így sem ment tovább a csoportból, míg a legutóbbi vb-n hét góllal verték Észak-Koreát, de a nyolcban már nem voltak ott a spanyolok miatt.

Kimagasló kezdés után a németek megnyerték a 90-es aranyat, de utána azért voltak gyengébb meccseik, hiszen hétszer egy hónap alatt nem lehet topformában játszani. Az nem sokaknak sikerült, a 70-es brazil csapat talán az egyetlen kivétel.

De ezt pontosan tudják Hollandiában, hogy egy meccsből jelentős következtetéseket levonni felesleges.

Nem véletlen, hogy van Gaal így összegzett: "az a legjobb érzés, hogy hatot is lőhettünk volna. Vagy hetet. De ha nem verjük Ausztráliát, akkor semmit sem ér a pazar játékunk."

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Rossi

Ismerd meg a magyar labdarúgás hősének emlékezetes pillanatait!
Folytassa, Mister!

MEGVESZEM