Európa-bajnokság 2016

Portugália Portugália

Portugália szokásával ellentétben erre a tornára nem pótselejtezővel jutott ki, Fernando Santos kapitány emberei csoportelsőként repültek Franciaországba.

Velük játszanak az F csoportban

  • Június 14., 21.00: Izland
  • Június 18., 21.00: Ausztria
  • Június 22., 18.00: Magyarország

Hogy ott hogyan teljesítenek, és egyáltalán hogyan állnak majd fel, kérdés, ugyanis a keretben jópár kényszerű változást kellett végrehajtania a kapitánynak, illetve hozott egy meglepő döntést is.

  • világranglistás helyük: 8.

Kezdőjéből sérülés miatt kidőlt a balhátvéd, az exrealos Fabio Coentrao és a zenites középpályás, Danny. A szűrő Miguel Velosót pedig nem válogatta be az Eb-re, így van poszt bőven, amit fel kell töltenie új, de legalábbis eddig kevésbé használt emberekkel.

Balhátvédnek egy Franciaországban nevelkedett portugált, Raphael Guerreirót szemelt ki, míg a másik oldalon Cedric Soares vagy a wolfsburgos Vieirinha tűnhet fel. Középen ott lesznek az öregek, belső védőből még mindig meglehetősen jól áll Portugália. Pepe a Realból ugye alap, Bruno Alves kihagyhatatlan a Fenerbahcéban és akkor a Southampton állandó középhátvédjét, José Fonte-t még nem is említettük, ő is simán bekerülhet. Priskin, Böde, Szalai, bármelyikük kezd nálunk ellenük, megszenved a magas, erős, rutinos hátvédekkel. Ráadásul beállhat még Ricardo Carvalho is.

A középpályán Renato Sanchez, akit most vett meg a Bayern 35 millió euróért és egy szintén régi motoros, Joao Moutinho lehet az alapember. Bár utóbbi tavasszal sokat volt sérült, így a valenciás André Gomes beugorhat, nem rossz választás, de azért közel sem olyan technikás. Jobbra Nani, balra Ricardo Quaresma, és már majdnem meg is vagyunk, szélsőkben ugyanis nem bővelkedik a portugál utánpótlás.

Amiből viszont még kevesebb van, az a csatár, bár ha Cristiano Ronaldo ott van a keretedben, egynél nincs is szükség többre.

A portugálokkal június 22-én, Lyonban, egymás utolsó csoportmeccsén találkozunk. Rengeteg függ majd az első két-két eredménytől, ki milyen esélyekkel érkezik az utolsó mérkőzésre. A fix portugál kezdő erős, de ha már nem kell nekik esetleg az összes pont, mindenképp lesz keresnivalónk. Sőt, mivel nagyjából ezekkel a kulcsemberekkel állnak fel úgy tíz éve, és sokat nem értek el, nem is leszünk esélytelenek.

Három játékos, aki fontos lehet

  • Igazi elpusztíthatatlan világklasszis Ricardo Carvalho. A Porto, a Chelsea, a Real Madrid, most a Monaco védője 38 éves, már akkor a Portóban játszott, mikor Renato Sanchez éppcsak megszületett. A Monacóban 43 meccset nyomott le a szezonban, ami elképesztő, és ha még mindig ilyen formában van, persze, hogy az Eb-ről sem maradhatott le. Ha stabilitásra és rutinra megy a kapitány, őt teszi be.
  • Renato Sanchez 18 éves, a Benficával a BL-negyeddöntőig ment, ahol a Bayern verte ki egy gól különbséggel. Még véget sem ért a szezon, már elvitték a müncheniek. Olyan sokat azért még nem láttunk tőle, ami a 35 milliót indokolná, de valószínűleg pont ezen az Eb-n fogunk.
  • C. Ronaldóról nem sok újat lehet írni, a legfontosabb most talán az, hogy 10 éve vár az újabb sikerre a válogatottjával. 2006-ban a vb-n játszottak bronzmeccset, 2004-ben otthon Eb-döntőt. Hazája csapatával azóta annyi sikerélmény érte, hogy megdöntötte Eusebio gólcsúcsát a válogatottban.

A kapitány

Fernando Santos 61 évesen mindent látott már a futballban, vezette mindhárom nagy portugál klubot - Porto, Benfica, Sporting -, járt vébén görög kapitányként, és éveket dolgozott abban az országban az AEK, a Paok és a Panathinaikos élén. Sikere annál kevesebb van, egy bajnokság a Portóval 1999-ből és két kupagyőzelem az azt követő évekből, illetve egy görög kupa az AEK-kel. Viszont valamiért csak az év edzőjének választották Görögországban négyszer is. Két éve karrieroszkárként kapta meg a válogatottat, hátha ő valamit ki tud hozni a tíz éve a tornákon többnyire bukdácsoló társaságból.

Meddig juthatnak?

Semeddig vagy bármeddig. Nagyjából minden Cristiano Ronaldótól függ, mennyire tudja összerakni a combjait és a motivációját a Reallal végül álomszerűen végződött szezonja után. A csoportunkból mindenképp tovább kell jutniuk, ha van pár jó napja, Ausztriát, Izlandot és minket is le tud gyűrni kvázi egyedül, a kemény dió csak utána jön. A kieséses meccseken már kell majd maga mellé pár sztársegéd, akinek többet kell hoznia az átlagosnál a sikerhez.

Legutóbbi öt meccsük

  • Portugália-Bulgária 0-1
  • Portugália-Belgium 2-1
  • Portugália-Norvégia 3-0
  • Anglia-Portugália 1-0
  • Portugália-Észtország

(mind barátságos)