Európa-bajnokság 2016

7
Cristiano Ronaldo Portugália Portugália

Cristiano Ronaldóról nem sok újat lehet már megírni. 31 éves korára abszolút globális szupersztárrá nőtt, a Real Madriddal épp most nyerte meg második BL-ét - összesen már a harmadikat - , ő lőtte be a döntő tizenegyest még úgy is, hogy nem volt jó állapotban a lába.

Karrierjében túl van az 500. gólon, felsorolni sem könnyű, miket nyert eddig klubszinten. Igazából mindent, amiben elindult:

  • BL-győztes (2008, 2014, 2016)
  • angol bajnok (2007, 2008, 2009)
  • spanyol bajnok (2012)
  • FA Kupa-győztes (2004)
  • Spanyol Kupa-győztes (2011, 2014)
  • Klub-vb-győztes (2008, 2014)
  • Angol Ligakupa-győztes (2006, 2009)
  • Spanyol Szuperkupa-győztes (2012)
  • Európai Szuperkupa-győztes (2014)

Ezzel szemben mi jutott neki a válogatottnál 14 év alatt? Ő a portugál csapat gólrekordere 125 meccsen 56 góllal, de valójában semmi: van egy elveszített Eb-döntője 2004-ből. 2006-ban vb-elődöntőt, 2012-ben Eb-elődöntőt bukott. Ezen szeretne változtatni, ugyanis - ahogy nagy riválisa, Messi - ő sem nyert még semmit a hazájával, ráadásul kezd kifutni az időből. 31 éves, és ugyan jó formában van még mindig, sőt, két év múlva, a vébén is abban lehet, kezdenek elfogyni körülötte a jó portugál futballisták.

Már ő az egyedüli csatár a keretben, még mindig Nani a legjobb szélső, Moutinho az irányító középpályás és Ricardo Carvalho a legjobb védő. Az utánpótlást meg az egy szem, 18 éves Renato Sanchez jelenti.

Ez adhat reményt nekik a szövetségi kapitányuk, Fernando Santos szerint:

Ha visszanézünk, milyen futballistáink voltak az utóbbi generációkban, itt az ideje, hogy nyerjünk. Portugáliának már Eb-t kellett volna, nyernie, ahogy Spanyolországnak össze is jött. Kivárták a sorukat, és azóta többször is győztek.

Ronaldo viszont imádna valamit behúzni Portugáliával, így túltenni Messin ebben a kategóriában, ráadásul az Eb-siker nagyot lökhetne rajta útban negyedik Aranylabdájáért is. Idén eddig úgy tűnik, maximum a barcás Luis Suarez előzheti meg, aki a kevésbé jegyzett Copa Americán vesz részt, ráadásul sérült, kétséges a játéka az uruguayiaknál.

Azt, hogy mennyit számít neki a válogatott, már két éve bizonyította, amikor a BL-döntőt is két befáslizott combbal játszotta végig, majd a vébén állítólag a karrierjét is kockára tette, csakhogy ott lehessen a pályán honfitársaival. Nem jött be neki az sem, már a csoportból sem jutottak túl Brazíliában, így sokszorosan van bepótolnivalója.

Helyzete viszont hasonló a 2014-eshez, újra BL-győzelemből jön, és újra majdnem ugyanolyan sérült, mint akkor volt. Ismét összedrótoztatja magát, ez nem kérdés, ugyanis vele a pályán csapata győzelmi esélyei megsokszorozódnak.

Erről beszélt Santos is:

Cristianóval a gyepen minden más. Fontosabb nekünk, mint a Real Madridnak. Ha csak 80 százalékos is, biztosan beállítom.