Nem változtat nevet a Chicago Blackhawks

2020.07.08. 08:29

A Chicago Blackhawks jégkorongcsapat nem fogja megváltoztatni a nevét, mivel az szerintünk nem sértő és rasszista az amerikai őslakosokra nézve, hanem épp ellenkezőleg, tisztelgés egy sauk indián törzsfőnök előtt, írja az AP hírügynökség.

Az NHL-ben szereplő csapat kedden adott ki egy közleményt, amelyben azt írják, hogy „a Blackhawks név és logó egy fontos történelmi személyiséget szimbolizál, akinek élete és tettei őslakosok és veteránok több nemzedékét inspirálták”. Véleményük szerint a név használta az amerikai őslakosok kultúrájának és tradícióinak őrzése is egyben.

A csapatot az I. világháborús veterán, Frederic McLaughlin alapította 1926-ban. A választása azért esett erre a névre, mert a háború alatt a 86. gyalogos hadosztályban, a 333. gépfegyveres zászlóaljban szolgált, amelyet Black Hawk Divisionnek neveztek. Az 1832-es Black Hawk háborúban a Fekete Sólyom nevű törzsfőnök vezette az amerikai telepesek ellen harcoló őslakosokat.

Az Egyesült Államokban George Floyd halála után került ismét napirendre a téma, hogy az őslakosokra utaló csapatneveket megváltoztassák-e. A legnagyobb nyomás a Washington Redskins amerikaifutball-csapaton van, amelynek tulajdonosa a legutóbbi hírek szerint már hajlik a névváltoztatásra.