Magyarország-Svédország 32-33

2003.01.30. 09:26
Miután Allah megkegyelmezett a magyar férfi kézilabda válogatottnak a világbajnokságon, és a csoportmeccsek utolsó fordulójában a nyeretlen szaúdiak legyőzték az argentinokat, tovább folytathatta szereplését. A középdöntőben az első ellenfelünk az Európa-bajnok svéd gárda volt, és végre reményre jogosító játékkal - szokásos módon, harmadszor - egygólos vereséget szenvedtünk. Továbbjutási reményeink ettől még élnek.
A svédek annak ellenére, hogy csoportelsőként kerültek tovább - a lebonyolítás furcsasága, ha kikapnak a dánoktól és másodikak lesznek, akkor két pontot visznek magukkal -, nulla ponttal érkeztek a középdöntőbe, csakúgy, mint a mieink. Az espinhói mérkőzésen nem Skaliczki László csapata volt az esélyes, de a kapitány úgy vélte, hogy legyőzhetőek a legutóbbi Eb-n győztes Wislanderék. (Nem mellékesen 38 éves az évszázad játékosának megválasztott beállós.)

Perez lőtte az első gólunkat

Jó jel volt, hogy a térdszalag-húdással bajlódó kapus, Fazekas vállalni tudta a játékost, mint ahogy az is, hogy a mieink felszabadultan játszhattak, hiszen nem volt veszítenivalójuk, ennek megfelelően fogadkoztak is.

Nem is kezdődött rosszul a meccs, noha az első támadásunkból nem sikerült gólt szerezni, aztán Perez megvillant. Aztán a svédek magukhoz ragadták a kezdeményezést, és nem utolsósorban a vezetést. Elhúztak 4-2-re, de Perez tartotta a magyar csapatban a lelket, és az első három gólunkat ő szerezte. Majd az átlagban öt évvel idősebb svédeket kétszer is leindítottuk, minek köszönhetően - Pásztor és Buday jegyezte a góljainkat - a hatodik perc végén ismét nálunk az előny.(5-4)

A sérült Fazekas és Szathmári is nagyszerűen védett

Gyors gólváltás után a 13. perc végén 8-8-at mutatott az eredményjelző, de emberhátrányunkban Petterson és Anders Larsson gólt szerzett, így megint kettő volt - oda. Perez azonban szűkített a hátrányon, így kilenc gólunkból a volt kubai ért el hatot. Wislander hibája után egy újabb gyors akció során Pásztor egyenlített. Szemlátomást a svédek nehezen találták meg a hirtelen akciók ellenszerét.

Frandesjö és Perez alakította ki a 11-11-es állást. Larsson szerencsés gólja következett, de Nagy László egyenlített. Wislander találata után ismét a balkezes átlövő egalizálta az állást. Fazekas helyére Szathmári állt, és hiába mutatkozott be egy védéssel, Svensson betatált a kipattanóból. Nekünk is szerencsénk volt a másik oldalon, mert Buday hetese után ugyan a labda kipattant a kapufáról, ám arra rávetődött a szegedi irányító, és nem kegyelmezett.

Egyenlő volt a szünetben

Ezek után, amikor megintcsak átvehettünk volna a vezetést, Bendó is hetest hibázott. Lövgren viszont a hosszúba bombázott kilenc méterről.(14-15) Hogy a csapatnak volt tartása, azt hűen bizonyította, hogy amikor mindenképpen lőni kellett passzivitásunk miatt, akkor egy kínai figura után Pásztor - gyönyörű akció volt - egyenlített.

A kapitány: Megmaradt az esélyünk
Slkaliczki László így értékelte a látottakat: "Eddigi legjobb mérkőzésünket játszottuk a világbajnokságon. Ha egy kicsit több szerencsénk van, akár pontot vagy pontokat is szerezhettünk volna a svédek ellen. Elkerülhető lett volna a vereség, ha a második félidő közepén nem adjuk el sokszor a labdát. A lényeg, hogy megmaradt az esélyünk a továbbjutásra."
Nagy Laci ismét vezetést szerzett - indulásból, majd átlövésből volt eredményes, és így már kettővel vezettünk. Ezek után viszont - némiképp szigorúan - kiállították, és Wislander hetest csinált. Petterson bedobta, Buday ellenben ziccert hibázott. Perezt is kiállították, így kettős emberhátrányba kerültünk, így törvényszerű volt, hogy kiegyenlítenek a skandinávok a szünetre.(17-17)

Kétgólos előnyből, kétgólos hátrány

A fordulás után - egyenlő volt a létszám - a svédek kezdtek, de Szathmári hárított, mi több, Staffan Olsont kiállították. Kertész rögtön nekünk szerzett vezetést. Lövgren hibázott, Nagy viszont nem, így megint kettő volt nekünk.(19-17) A következő támadásból Lövgren már bevágta, Kertész ellenben kihagyta, Wislander is betalált, így megint egyenlő lett. Nagy Laci klasszisgólt lőtt, Szathmári védett - ötven százalék felett teljesített -, Genzel nem, így Buday lövése utat talált a kapuig.(21-19)

Olson gólt lőtt, Lövgren lövését előbb fogta Szathmári, aztán nem, így elolvadt az előnyünk. Petterson hetese után eggyel megint hátrányba kerültünk. Buday azonban hátrányból egyenlített. A bírók nem velünk voltak, Nagy után Laluskát is "kiszórták". A kettős előnyt Wislander használta ki, majd Lövgren következett.(22-24)

A feleslegesen becserélt Lendvay hibái megpecsételték a sorsunkat

Perez a kisebb eltűnése után bevarrta, majd kiállítottak róla. Létszámfölényünkben Rosta és Pásztor is hibázott, utóbbi csúnyán mellélőtt ziccerben, csakúgy, mint Lövgren. Az érthetetlenül és indokolatlanul becserélt irányító, Lendvay - kétszer is - eladta a labdát, így kaptunk még egyet, majd Vranjes révén még egyet. (23-26) Pedig előnyben voltunk, és a meccs során most lett a legnagyobb a hátrányunk. Szerencsére Perez következett.

Petterson ajándékhetese a kapufán csattant, de Szathmári lábáról bement a hálóba. Wislander négyre növelte a svédek előnyét.(24-28) Rosta végre - beállóból - gólt lőtt, Perez is szétszaggatta a hálót. A másik oldalon azonban Lövgren és Frentzen is betalált, így újra négy lett - oda. Rosta viszont megint túljárt Genzel eszén, és még előnyben is voltunk. Lövgrent ennek ellenére nem sikerült tartani, így maradt a négy különbség. Vranjes is egyet hozzátett, így már öt perccela vége előtt öt volt a mínuszunk. Előnyben egyszerűen nem ment a góllövés, sőr rendre gólokat kaptunk.(27-32)

A szlovénok elleni győzelem segíthet, ha

Iváncsik nagy helyzetben rontott, Laluska viszont nem. Mivel Nagy és Buday sem, így kettő lett közte, két perccel a vége előtt. Vranjes azonban szerencsés gólt lőtt. Perez bombája ellen megint nem volt ellenszer, Szathmári ziccert fogott, Rosta belőtte a heéyzetét, így egy góllal - immár harmadszor a vb-n - kikaptunk.

Miután a franciák legyőzték az esti meccsen kilenc góllal a szlovénokat, és ha csütörtökön a svédeket is megverik, mi pedig hárommal verjük a szlovénokat, akkor még tovább is juthatunk a körbeverés miatt, hiszen a franciáknak hat, a három másik csapatnak pedig két pontja lesz és a gólkülönbség dönt. A remény tehát él az olimpiai kvótát illetően, és ami ennél fontosabb: ez a játék már elfogadható volt.

Jegyzőkönyv
Svédország-Magyarország 33-32 (17-17)
góldobók: Wislander, Lövgren 7-7, Vranjes 5, Larsson, Pettersson 4-4, Frandesjö, Franzén, Olsson 2-2, illetve Perez 11, Nagy 8, Buday 5, Pásztor, Rosta 3-3, Kertész, Laluska 1-1
Hétméteresek: 4/3, illetve 2/0
Kiállítások: 10, illetve 10 perc