Judit
3 °C
6 °C

Magyarország-Svédország 32-33

2003.01.30. 09:26
Miután Allah megkegyelmezett a magyar férfi kézilabda válogatottnak a világbajnokságon, és a csoportmeccsek utolsó fordulójában a nyeretlen szaúdiak legyőzték az argentinokat, tovább folytathatta szereplését. A középdöntőben az első ellenfelünk az Európa-bajnok svéd gárda volt, és végre reményre jogosító játékkal - szokásos módon, harmadszor - egygólos vereséget szenvedtünk. Továbbjutási reményeink ettől még élnek.
A svédek annak ellenére, hogy csoportelsőként kerültek tovább - a lebonyolítás furcsasága, ha kikapnak a dánoktól és másodikak lesznek, akkor két pontot visznek magukkal -, nulla ponttal érkeztek a középdöntőbe, csakúgy, mint a mieink. Az espinhói mérkőzésen nem Skaliczki László csapata volt az esélyes, de a kapitány úgy vélte, hogy legyőzhetőek a legutóbbi Eb-n győztes Wislanderék. (Nem mellékesen 38 éves az évszázad játékosának megválasztott beállós.)

Perez lőtte az első gólunkat

Jó jel volt, hogy a térdszalag-húdással bajlódó kapus, Fazekas vállalni tudta a játékost, mint ahogy az is, hogy a mieink felszabadultan játszhattak, hiszen nem volt veszítenivalójuk, ennek megfelelően fogadkoztak is.

Nem is kezdődött rosszul a meccs, noha az első támadásunkból nem sikerült gólt szerezni, aztán Perez megvillant. Aztán a svédek magukhoz ragadták a kezdeményezést, és nem utolsósorban a vezetést. Elhúztak 4-2-re, de Perez tartotta a magyar csapatban a lelket, és az első három gólunkat ő szerezte. Majd az átlagban öt évvel idősebb svédeket kétszer is leindítottuk, minek köszönhetően - Pásztor és Buday jegyezte a góljainkat - a hatodik perc végén ismét nálunk az előny.(5-4)

A sérült Fazekas és Szathmári is nagyszerűen védett

Gyors gólváltás után a 13. perc végén 8-8-at mutatott az eredményjelző, de emberhátrányunkban Petterson és Anders Larsson gólt szerzett, így megint kettő volt - oda. Perez azonban szűkített a hátrányon, így kilenc gólunkból a volt kubai ért el hatot. Wislander hibája után egy újabb gyors akció során Pásztor egyenlített. Szemlátomást a svédek nehezen találták meg a hirtelen akciók ellenszerét.

Frandesjö és Perez alakította ki a 11-11-es állást. Larsson szerencsés gólja következett, de Nagy László egyenlített. Wislander találata után ismét a balkezes átlövő egalizálta az állást. Fazekas helyére Szathmári állt, és hiába mutatkozott be egy védéssel, Svensson betatált a kipattanóból. Nekünk is szerencsénk volt a másik oldalon, mert Buday hetese után ugyan a labda kipattant a kapufáról, ám arra rávetődött a szegedi irányító, és nem kegyelmezett.

Egyenlő volt a szünetben

Ezek után, amikor megintcsak átvehettünk volna a vezetést, Bendó is hetest hibázott. Lövgren viszont a hosszúba bombázott kilenc méterről.(14-15) Hogy a csapatnak volt tartása, azt hűen bizonyította, hogy amikor mindenképpen lőni kellett passzivitásunk miatt, akkor egy kínai figura után Pásztor - gyönyörű akció volt - egyenlített.

A kapitány: Megmaradt az esélyünk
Slkaliczki László így értékelte a látottakat: "Eddigi legjobb mérkőzésünket játszottuk a világbajnokságon. Ha egy kicsit több szerencsénk van, akár pontot vagy pontokat is szerezhettünk volna a svédek ellen. Elkerülhető lett volna a vereség, ha a második félidő közepén nem adjuk el sokszor a labdát. A lényeg, hogy megmaradt az esélyünk a továbbjutásra."
Nagy Laci ismét vezetést szerzett - indulásból, majd átlövésből volt eredményes, és így már kettővel vezettünk. Ezek után viszont - némiképp szigorúan - kiállították, és Wislander hetest csinált. Petterson bedobta, Buday ellenben ziccert hibázott. Perezt is kiállították, így kettős emberhátrányba kerültünk, így törvényszerű volt, hogy kiegyenlítenek a skandinávok a szünetre.(17-17)

Kétgólos előnyből, kétgólos hátrány

A fordulás után - egyenlő volt a létszám - a svédek kezdtek, de Szathmári hárított, mi több, Staffan Olsont kiállították. Kertész rögtön nekünk szerzett vezetést. Lövgren hibázott, Nagy viszont nem, így megint kettő volt nekünk.(19-17) A következő támadásból Lövgren már bevágta, Kertész ellenben kihagyta, Wislander is betalált, így megint egyenlő lett. Nagy Laci klasszisgólt lőtt, Szathmári védett - ötven százalék felett teljesített -, Genzel nem, így Buday lövése utat talált a kapuig.(21-19)

Olson gólt lőtt, Lövgren lövését előbb fogta Szathmári, aztán nem, így elolvadt az előnyünk. Petterson hetese után eggyel megint hátrányba kerültünk. Buday azonban hátrányból egyenlített. A bírók nem velünk voltak, Nagy után Laluskát is "kiszórták". A kettős előnyt Wislander használta ki, majd Lövgren következett.(22-24)

A feleslegesen becserélt Lendvay hibái megpecsételték a sorsunkat

Perez a kisebb eltűnése után bevarrta, majd kiállítottak róla. Létszámfölényünkben Rosta és Pásztor is hibázott, utóbbi csúnyán mellélőtt ziccerben, csakúgy, mint Lövgren. Az érthetetlenül és indokolatlanul becserélt irányító, Lendvay - kétszer is - eladta a labdát, így kaptunk még egyet, majd Vranjes révén még egyet. (23-26) Pedig előnyben voltunk, és a meccs során most lett a legnagyobb a hátrányunk. Szerencsére Perez következett.

Petterson ajándékhetese a kapufán csattant, de Szathmári lábáról bement a hálóba. Wislander négyre növelte a svédek előnyét.(24-28) Rosta végre - beállóból - gólt lőtt, Perez is szétszaggatta a hálót. A másik oldalon azonban Lövgren és Frentzen is betalált, így újra négy lett - oda. Rosta viszont megint túljárt Genzel eszén, és még előnyben is voltunk. Lövgrent ennek ellenére nem sikerült tartani, így maradt a négy különbség. Vranjes is egyet hozzátett, így már öt perccela vége előtt öt volt a mínuszunk. Előnyben egyszerűen nem ment a góllövés, sőr rendre gólokat kaptunk.(27-32)

A szlovénok elleni győzelem segíthet, ha

Iváncsik nagy helyzetben rontott, Laluska viszont nem. Mivel Nagy és Buday sem, így kettő lett közte, két perccel a vége előtt. Vranjes azonban szerencsés gólt lőtt. Perez bombája ellen megint nem volt ellenszer, Szathmári ziccert fogott, Rosta belőtte a heéyzetét, így egy góllal - immár harmadszor a vb-n - kikaptunk.

Miután a franciák legyőzték az esti meccsen kilenc góllal a szlovénokat, és ha csütörtökön a svédeket is megverik, mi pedig hárommal verjük a szlovénokat, akkor még tovább is juthatunk a körbeverés miatt, hiszen a franciáknak hat, a három másik csapatnak pedig két pontja lesz és a gólkülönbség dönt. A remény tehát él az olimpiai kvótát illetően, és ami ennél fontosabb: ez a játék már elfogadható volt.

Jegyzőkönyv
Svédország-Magyarország 33-32 (17-17)
góldobók: Wislander, Lövgren 7-7, Vranjes 5, Larsson, Pettersson 4-4, Frandesjö, Franzén, Olsson 2-2, illetve Perez 11, Nagy 8, Buday 5, Pásztor, Rosta 3-3, Kertész, Laluska 1-1
Hétméteresek: 4/3, illetve 2/0
Kiállítások: 10, illetve 10 perc

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!