Nyolc között a magyar válogatott

2003.01.31. 11:21
Alacsony színvonalú, de elképesztően izgalmas mérkőzésen Magyarország éppen a továbbjutáshoz szükséges háromgólos különbséggel verte Szlovéniát a portugáliai kézilabda-világbajnokságon. A teljesen valószínűtlen lebonyolításnak köszönhetően a magyar csapat szombaton Jugoszlávia ellen, majd az Izlanddal vagy Oroszországgal játszhat az 5-8. helyért, és ha az egyik mérkőzést megnyeri (azaz legalább a hetedik helyen végez) akkor kvalifikálja magát az athéni olimpiára.
Négy vereség és két győzelem után még mindig maradt lehetősége a magyar válogatottnak a legjobb hét közé kerülésre (és így az olimpiai részvétel kivívására) a portugáliai világbajnokságon.

A nyolc közé jutáshoz egyrészt a franciáknak kellett legyőzniük a svédeket (amit főlényesen, 30-24 arányban teljesítettek is), másrészt Pásztoréknak kellett legalább három góllal megverniük Szlovéniát. Akik viszont pont ezzel eshettek ki. Felváltva estek a gólok a meccs elején, majd a félidő közepére két góllal elmentek a szlovénok. 4-6-ról viszont fordított a magyar csapat 8-6-ra, aztán kiállították Rostát, és az emberelőnyben egyenlített Szlovénia.

Végre közte három

Mindkét kapus remekül védett, bár Szathmári kapott egy potyát is. Musztafa Torlo viszont több ziccert is fogott. Pásztor révén közben kimaradt a harmadik magyar hetes is, ami ilyen szoros meccsen elég nagy gáz volt. A 27. percre azért végre összejött a háromgólos magyar vezetés (12-9).

A második félidő két kihagyott magyar helyzettel és egy szlovén góllal indult. A szlovénok félig nyitott védekezésre váltottak, és sikerült Perezt teljesen kikapcsolniuk a magyar támadásokból. Legalább ekkora gond volt, hogy gólokat is lőttek (miközben Pásztorék csak egyet), és hét perc alatt kiegyenlítettek.

Perez bemegy beállóba

Ráadásul két emberelőnyt is kaptak, alaptalanul, ehhez képest ennek az időszaknak a végére szerezett ismét kétgólos vezetést a Skaliczki-csapat. Sőt, Nagy László bombája, Bendó zseniális csavarása és Pásztor indításból szerzett gólja után ismét meg volt a háromgólos különbség. Perez közben bement beállóba, ahol ugyan nem volt olyan eredményes, mint kintről, de azért így is lőtt három gólt (az egyiket emberhátrányban).

Szkozlina, aki a világbajnokság eddigi meccsein egyetlen kapura lövéssel rukkolt elő (igaz, az be is ment), Szathmárinak négy gólt lőtt. Ezzel együtt a magyar védekezés alapvetően rendben volt, Simonovics, legmenőbb szlovén támadó például mozdulni sem tudott a második félidőben. Elől lehetett volna viszont javítani: Nagy László remek játékán kívül nem nagyon volt fantázia a magyar támadásokban.

Szokásos idegbaj, szokatlan siker a végén

A meccs utolsó öt perce ennek ellenére négygólos magyar vezetéssel, noha emberhátrányban kezdődött, így négy perccel a vége előtt már csak kétgólos előny maradt.

Jó izgalmas volt a vége: 1:34 volt hátra, amikor éppen háromgólos vezetésnél Skaliczki László időt kért. Buday pedig rögtön belőtte, viszont azonnal belőtték a szlovénok is. Az ellentámadásnál Perez elhamarkodottan lőtt, ráadásul mellé.

Már csak 29 másodperc volt, jöhettek a szlovénok, és persze időt is kértek. Szathmári hatalmasat védett három másodperccel a vége előtt, így a magyar válogatott 28-25-re nyert, és Jugoszláviával játszhat az 5-8. helyért.

Skaliczki László, a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya:
Végig éreztem, hogy meglesz a szükséges különbség és továbbjutunk. Az izgalmas csatában a játék minden szépsége, feszültsége benne volt, krimibe illő összecsapáson vagyunk túl. A csapat minden dicséretet megérdemel, bár tény, hogy nem igazán magas színvonalon, de hatalmas akarattal küzdöttünk.

Középdöntő, IV. csoport, 2. forduló
Magyarország-Szlovénia 28-25 (13-10)

góldobók:
Nagy 8, Pásztor, Perez 5-5, Bendó, Buday, Kertész 3-3, Gál 1,
illetve Kastelic, Kozlina 6-6, Simonovic 4, Zorman, Pungartnik 2-2, Vugrinec, Brumen, Sokolov, Tomsic, Zvizej 1-1

7 méteresek: 4/1, illetve 4/4
kiállítások: 14, illetve 8 perc

A csoport végeredménye:
1. Franciaország 6 pont
2. Magyarország 2 pont
3. Szlovénia 2 pont
4. Svédország 2 pont
Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmények döntöttek (Szlovénia-Svédország 29-25, Svédország-Magyarország 33-32, Magyarország-Szlovénia 28-25)

A világbajnokság további programja (valamennyi mérkőzést Liszabonban):

szombat:
5-8. helyért:
10.30: Jugoszlávia-Magyarország
13.00: Izland-Oroszország elődönő:
16.00: Spanyolország-Horvátország
18.30: Németország-Franciaország

vasárnap:
10.00: 7. helyért
12.30: 5. helyért
15.30: 3. helyért
18:00: döntő Minden mérkozésre Lisszabonban kerül sor.