Mocsai: A bírók vették el az aranyunkat

2003.12.15. 14:39
"Érthetetlen, miért vették el Görbicz szabályos gólját az utolsó percben" - mondta a világbajnokság második helyén végző magyar női kézilabda-válogatott kapitánya a döntő után. Mocsai Lajos az Indexnek elmondta még, hogy a nemzetközi szövetség francia főtitkára üvöltözött a szünetben, és nyomást gyakorolt a bírókra.
Harmadszor vesztett világverseny döntőjében a magyar válogatott Mocsai Lajos irányításával. A férfiakkal 1986-ban a jugoszlávokkal szemben maradt alul, a 2000-es sydneyi olimpián már a nőkkel hatgólos előnyről veszített a dánok ellen, míg vasárnap Zágrábban ugyancsak hatgólos előnyt elherdálva kapott ki válogatottja.

Üvöltés

Mocsai a dél-koreai győztes találkozó után úgy vélekedett, amikor a sydneyi döntő szóba került, hogy a sors vette el tőlük azt a győzelmet, mert két húzóembere fáradt el a fontos pillanatokra. Talán egyetlen ember sem volt most Zágrábban, akiben ne merültek volna fel az akkori pillanatok. A könnyeivel küszködő kapitány ezúttal a játékvezetésben látta a vereség elsődleges okát.

"A félidőben a nemzetközi szövetség francia főtitkára, Hahn úr üvöltözni kezdett a finálé izlandi ellenőrével, hogy mondja meg a játékvezetőknek: nyújtson több segítséget a csapatának. A két izlandi bíró pedig nem túl látványosan, de azért a döntő pillanatokban meghatározó módon segítette a gallokat, mi pedig sajnos ezt nem tudtuk kivédeni" - magyarázta.

A lázas játékosok nem bírták az iramot

"A hajrában egyértelmű presszió alatt játszottunk a sok kiállítás miatt, ezt a nyomást pedig nem bírtuk el. Benne van a bírói gyakorlatban: ha egy csapat vezet, a másiknak könnyebben adják meg a kiállításokat, de általában akkor sem indokolatlanul. Velünk ez is megtörtént. Az pedig érthetetlen, hogy Görbicz gólját, miért érvénytelenítették lépéshibára hivatkozva, jóllehet még csak hármat sem lépett." - tette hozzá.

Felvetésünkre, miszerint a gyengébbik csapat lett-e a világ legjobbja, Mocsai csak annyit válaszolt, hogy önerőből aligha érhették volna el ezt a sikert a franciák. "Ha visszanézik a szurkolók a meccset, nyilvánvaló lesz, mire gondolok. A kettős emberhátránnyal kezdődő hosszabbításban már nem volt esélyünk, a napok óta lázzal küszködő játékosaim, Pálinger, Pigniczki már nem bírták az iramot."

Nem tudom, nem értem, mi történt

Csapatáról szólva elárulta, becsületesen küzdöttek, önmaguktól voltak képesek kilábalni a hullámvölgyekből, például az első félidő végén is. "Kár, hogy a végjátékban túlzottan a biztonságra törekedve, ugyanakkor mégis siettetve a játékot játszottunk. Ez is benne volt a kudarcban" - összegzett.

A magyar játékosok közül az All Star csapatba választott Görbicz Anita - rajta kívül Radulovics került még be a legjobbak közé - kiállítása után percekig zokogott a sajtópáholyban, a csapat kispadjára ugyanis nem ülhetett le. A beállós, Kulcsár Anita fél órával az eredményhirdetés után is alig talált szavakat. "Ne haragudjatok, most nem tudok válaszolni a kérdésekre. Nem tudom, nem értem, mi történt." Kirsner Erika hozzá hasonlóan sírt még a záróünnepségkor is.

Athénban könnyebb lesz

A magyar válogatott ettől függetlenül dicséretesen helytállt, tíz meccsen hétszer nyert - némelyik siker felért egy vb-döntővel -, egyszer ért el döntetlent, kétszer kapott ki. Mindezt egy megfiatalított csapat érte el, amelyik többnyire nélkülözte a világ egyik legjobb átlövőjét, Farkas Ágnest. Az olimpia mindenféle szempontból könnyebb lesz, mert Athénban a nyolcadik meccs a döntő és hiányozni fognak a norvégok és az oroszok is.