Kiütéssel jutottunk az Eb-elődöntőbe

2012.12.11. 21:57
Kiss Éva bravúrjaival, kemény védekezéssel, a második félidőben mindössze hét gólt kapva szétzúzta Romániát a magyar női kézilabda-válogatott. Megvan az Eb-elődöntő, valószínűleg Norvégia lesz az ellenfél szombaton, Belgrádban.

A szerbiai női kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének második fordulójában úgy alakultak a meccsek - nem tudtak nyerni az oroszok - a magyar-román előtt, hogy egy győzelemmel az utolsó forduló eredménye már nem számít, Karl Erik Böhn csapata már azonnal készülhet a szombati elődöntőre.

A románok ellen Görbicz Anita vírusos betegsége után már tudta vállalni a játékot, és a jelenléte nagyon sokat jelentett. Az elején ugyanis, amíg nem volt a pályán, nem volt ritmusa a mieink támadójátékának, gyorsan el is húztak három góllal (2-5) a románok, majd 4-7 is volt a 17. percben, amikor hirtelen beindult a magyar válogatott. Kellett ehhez Bradeanu kiállítása, és végre ezt meg tudták büntetni a magyarok. (Kovacsicz gólja és Vérten duplája jelentette az egált.)

A zsinórban lőtt három góllal a különbség eltűnt, a románok Neagu vezetésével még egyszer elhúztak, 9-11 után viszont már fellángolásaik sem igazán voltak.

A magyar csapat előbb kiegyenlített, a félidő végére pedig már 14-12 volt, akkor éppen megint a szélsők (Vérten, Kovacsicz) voltak nagyon pontosak.

A második félidőben Görbicz Anita teljesítménye dominált, miután a kapuba Tolnai állt, pontosan tudta, hogy a pattintott, térdmagasságban eleresztett lövéseivel szemben tehetetlen lesz.

Emellett nagyszerűen szolgálta ki a beállót, Szamoránsky Piroska pedig belőtte a ziccereket. Vértennek is hajszálpontosan húzta le a labdákat, szemre is tetszetősen, sok ötlettel játszott a válogatott, amihez értelemszerűen egy tökéletes védekezés is hozzájárult.

Kiss Éva fontos labdákat fogott, Szekeres Klára és a frissen behívott, valamint frissen honosított Triscsuk Krisztina nemcsak jól és feszesen védekezett, fegyelmezettek is voltak, és a románok nem tudták kihasználni, hogy a már említett két középső védőt többnyire lecserélte a támadásokra Böhn kapitány. Pedig az elején még nagy lendülettel támadták a falat, gyorsan felvitték a labdát, később azonban a lelkesedés jelentősen visszaesett.

Vérten Orsolya is kimagaslott, hét gólja azért is kiemelendő, mert önmagát hozta fel gyengébb kezdés után, a végén már hibázni sem tudott. (Mind a meccsre, mind az egész tornára érvényes a megállapítás.)

Az utolsó öt perc 24-18-as magyar előnnyel kezdődött, és ekkor már pontosan érezni lehetett, a tanácstalan románok bármihez nyúlnak, nem tudnak gólokat lőni, és nem tudnak közelebb kerülni.

MIndkét oldalon volt még egy-egy gól, Magyarország pedig nyolc év után Eb-elődöntős. Valószínűleg az olimpiai bajnok norvégok következnek a négy között. Ha Montenegró legyőzi a spanyolokat, akkor csoportelső, bármi lesz a magyar-oroszon. Magyarországnak pontelőny kell, mert pontazonosságnál Montenegró a csoportelső, amivel elkerüli a nagy favorit Norvégiát.

Karl Erik Böhn, a magyar válogatott szövetségi kapitánya így értékelte a mérkőzést: „A védekezésünkkel nyertük meg a meccset. A védőfal középen jól zárt, hagytuk lőni az ellenfél szélsőit, onnan pedig Kiss szinte mindent védett. Több nagyszerű teljesítmény is akadt, fantasztikusan küzdöttünk. Már mondtam korábban is: ha nagy a tét, akkor tud igazán hajtani ez a csapat."

Minden román játékosra külön készültünk. Fontos volt, hogy amikor Neagu az elején elkapta a fonalat, megállítsuk. Ezt külön őrzővel sikerült is, onnantól már tényleg remekül védekeztünk. Életem egyik legfontosabb meccse volt" - nyilatkozta Kiss Éva kapus.

Kiss fantasztikusan védett, Görbicz parádézott, Triscsuk pedig védekezésben volt remek. Mindenki Tomoriért küzdött, mivel számunkra elfogadhatatlan, hogy az a játékos, aki leüti az ellenfelét, a következő mérkőzésen már játszhat, aki pedig szóvá teszi, hogy ellenfele durváskodik vele szemben, azt egy meccsre eltiltják" - mondta Szucsánszki Zita.

Nem voltam még teljesen jó erőben, de napról napra nyerem vissza a formámat. A szállodai kosztot kerülni fogom. Nincs megállás, szombaton fontos meccs vár ránk. De addig még az oroszokkal is találkoznunk" - értékelt Görbicz Anita.

„Most nyújtottunk a legrosszabb teljesítményünket az Eb-n. Átlövőinket lefogták, nem tudtuk járatni a labdát megfelelően, szélről is sokat hibáztunk, ugyanakkor a hátsó alakzat sem tudott összezárni. Ezek után törvényszerű és könnyű volt magyarok győzelme" - elemezte  a mérkőzést Gheorghe Tadici, a románok szövetségi kapitánya:

Eredmények, állás

Magyarország-Románia 25-19 (14-12)
Újvidék, 2000 néző, V: Gusko, Repkin (fehérorosz)
Magyarország: Kiss - Kovacsicz 4, Rédei-Soós, Szucsánszki 3, Szamoránsky 2, Klivinyi 1, Vérten 7, - cserék: Herr (kapus), Triscsuk 1, Szekeres, Görbicz 6/1, Bulath, Kovacsics 1
A román góldobók: Nechita, Neagu 6-6, Stanca 3, Bradeanu, Meirosu, Dinca, Geiger 1-1

Középdöntő, 2. forduló:

I. csoport (Belgrád):
Szerbia-Dánia 29-26 (16-14), Norvégia-Svédország 28-25 (12-14), Franciaország-Csehország 24-22 (14-10)
Az állás: 1. Norvégia 8 pont, 2. Szerbia 5, 3. Dánia 4 (113-113), 4. Franciaország 4 (94-97), 5. Svédország 3, 6. Csehország 0

Korábban:
II. csoport (Újvidék): Németország-Montenegró 27-20 (14-9), Spanyolország-Oroszország 25-25 (13-14), Magyarország-Románia 25-19 (14-12)
Az állás: 1. Magyarország 6 pont (107-99), 2. Montenegró 6 (101-100), 3. Németország 3 (94-93), 4. Spanyolország 3 (105-108), 5. Oroszország 3 (99-102), 6. Románia 3 (91-95)
A középdöntő végén azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény rangsorol.