Vilmos
21 °C
36 °C

Önmaga zsenialitásából indult ki, ez hibás

000 DV1612217
2016.02.02. 09:29

Mocsai Lajos, a Magyar Kézilabda Szövetség tiszteletbeli elnöke, korábbi férfi- és női szövetségi kapitány a Sport TV Harmadik Félidő című műsorában értékelte a vasárnap véget érő lengyelországi Európa-bajnokságot.

Szerinte Talant Dujsebajevnek fel kellene adnia a klubedzőséget a Kielcénél, hogy magyar szövetségi kapitány maradhasson. Azt is elképzelhetőnek tartja, hogy ha ajánlatot kap a lengyel nemzeti csapat kispadjára, megfontolja azt.

Az MKSZ kedden dönt arról, hogy maradhat-e Dujsebajev, kitölti-e 2017 januárig tartó szerződését. Kocsis Máté elnök 14 órától tart sajtótájékoztatót, előtte tanácskozik az elnökség.

„Csak akkor szabad neki tovább csinálnia, ha feladja a klubmunkáját, és idejön teljes ambícióval a magyar nemzeti válogatotthoz” – fogalmazott Mocsai Lajos, akinek szavazati joga nincs a kérdésben, csak tanácsot adhat.

Három fő problémát emelt ki a szakember a nulla ponttal záruló Eb-vel kapcsolatban, és megerősítette azt, amiről már a sorozat közben írtunk:

  • Ha egy edző a nyilvánosság előtt olyan lélektani helyzetet állít elő, amit nem tud valaki átugrani, akkor a kudarc után egyre nő a teljesítőképes tudás hiánya; elbizonytalanodik a csapat.
  • Azt a játékrendszer, amiben önmaga zsenialitásából indult ki, azt ezzel a magyar játékosállománnyal nem lehet megvalósítani, ez a stratégia hibás megválasztása.
  • Ha az NB I-ben játszó játékosok nemzetközileg nem felelnek meg, hiszen európai kupacsapataink (a Veszprémet és a Szegedet leszámítva) elvéreztek, ez gyakorlatilag azt mutatja, hogy az a játékosállomány alkalmatlan a világ élvonalával való küzdelemre.

Itt utalt arra név, bár név szerint nem említette, hogy Faluvégi Rudolf bekerült az irányító pozíciójába, akinek egyébként a másodedző, Sótonyi László az edzője Csurgón. Lékai Máté, a veszprémi irányító ugyanakkor kimaradt. A Borsos-Ilyés cserét sem lehetett értelmezni.

Mocsai Lajos úgy véli, hogy korábban, ha kijutott világversenyre a csapat, megfelelő felkészítéssel és stratégiával mindig elérte a kitűzött célt. „Az adott legjobb játékosállománnyal kell egy világversenyre kimenni, és az edzőnek arra kell figyelnie, hogy az alkalmazott stratégia passzoljon azokhoz, akik ezt megvalósítják.”

Ahhoz, hogy a válogatottnak legyen minőségi utánpótlása, a tehetséges fiatalokat megfelelően kell versenyeztetni. A megoldást az Eb-győztes német válogatottnál látja.

„Az ott lévő játékosok az első osztályban meghatározóak. Tehát a BL-csapataink mögötti magyar csapatoknál meg kell határoznunk, hogy a magyar játékosok milyen arányban vesznek részt a nagy küzdelmekben.”

A folytatásban a 2017-es férfi kézilabda-vb selejtezőjében a magyar csapatra Szerbia vár júniusban. Az esélyekről így nyilatkozott.

„Nagyon fontos, hogy a Final4-ban nyerjen a Veszprém, mert 2014-ben a szlovén meccsre érzelmileg nagyon mély állapotban érkeztek vissza a játékosok." Akkor egyébként még ő volt  a kapitány.

A szerb válogatott felfelé épülő csapat, a magyaroknál nagyon fontos, hogy minél hamarabb tisztázni kell, kik vállalják a játékot, fel kell építeni a csapatot ellenük.

"Dejan Perics kapitány egy fanatikus, rendkívül komoly képességű ember, de ezzel együtt azt mondom, hogy a londoni olimpián és az elmúlt években több olyan kritikus meccset is nyertünk a szerbek ellen, ami a mérleget felénk fordította.”

Ha a szerbek elleni vb-selejtező is elúszik, az azt jelenti: két vb marad ki sorrendben egymás után, és természetesen az olimpia is.

A szövetség kedden arról is dönthet, ki veszi át a női válogatott irányítását. Mocsai szerint két fázisban kell gondolkodni.

„Az első, hogy van most négy mérkőzésünk, ami kedvező helyzetben találja a női válogatottat az Eb-selejtezőn. Arra a fiatal edzőre tennék javaslatot, aki a legtöbb játékost adja a válogatottba. Elek Gábort, a Fradi edzőjét erre az ideiglenes feladatra mindenképpen fel kellene kérni, és egy tehetséges fiatal magyar edzővel együtt dolgozva meg fogják oldani.”

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!