Mibe rohan bele az NBA 2016-ban?

2014.10.10. 09:07
Elképesztő összeget kap majd az NBA a következő évtizedben a tévés jogokért, pont emiatt lehet veszélyben a bajnokság, akár el is maradhat egy szezon néhány éven belül. A sztárok már most lázadoznak, mennyit is érnek valójában.

24 millárd dollár - ennyit ér az NBA kilenc évre megkötött új tévészerződése, és komoly bonyodalmat okozhat néhány éven belül, mert a játékosok fizetésére is hatással lehet. A legnagyobb sztárok már a héten jelezték is, nem teljesen alaptalan az a hozzáállás, hogy több tízmilliós fizetésük valójában nem is fejezi ki, mennyire értékesek ők. 

A már jövőre életbe lépő új szerződés értelmében évente 2,9 milliárdot fizet majd ki az ESPN és a Turner Sports a profi kosárlabda-bajnokságnak, 2016-tól, leváltva az eddigi, évi 930 milliós szerződést, háromszor annyit kaszál majd az NBA és a klubok. Ennek lesz kellemetlen hatása is az amerikai tévénézők felé, akiknek kábeltévé számlájuk növekedni fog, mivel a szolgáltatóknak többet kell majd fizetniük a két tévétársaságnak a közvetítésért, ezt pedig a felhasználókon hajtják majd be a szolgáltatók. 

Ennél fontosabb, hogy a játékosok kollektív szerződésére is kihatással van a 24 milliárdos óriásszerződés, mivel a kosarasok számára garantált a liga bevételeinek egy része, nagyjából fele. Ha nőnek a kosárlabdával kapcsolatos bevételek, akkor nőhetnek a fizetési keretek, ezáltal a fizetések is. Ugyanis a klubok fizetési keretének növekedése azt jelenti, arányosan több pénzt lehetne adni a sportolóknak, és egy rakás másik szempontot is figyelembe kell venni, úgy mint a szerződési plafon, luxusadó és így tovább.

Az sem volt véletlen, hogy a szupersztár LeBron James csak kétéves szerződést kötött a Cleveland Cavaliersszel klubváltásakor, figyelembe vette azt, hogy 2016-tól komoly változások jönnek az NBA pénzügyeiben, ő szezononként milliókkal kereshetne többet két év múlva az új feltételek mellett. 

LeBron James még klubváltása előtt
LeBron James még klubváltása előtt

A fizetési keret az egyik legégetőbb kérdése az NBA-nek már évek óta, hiába emelkedett többször az évek során - tíz év alatt közel harminc százalékkal növelték -, ha életbe lép az új tévés megegyezés, akkor a 2016/17-es szezontól kapásból legalább 14 millióval nőne meg arányosan a fizetési keret, ez minden korábbinál nagyobb ugrást hozna.

Nem pénzéhesek, mert a klubok csak a pénzre mennek

Ráadásul pont akkor lehetne szabadon igazolható Kevin Durant, a liga egyik legnagyobb neve, úgyhogy az őrület még nagyobb lenne. És akkor Kobe Bryantről, Dwayne Wade-ről és Dwight Howardról nem is beszéltünk, ők szintén kiléphetnek majd szerződésükből akkor. Az is furcsa helyzeteket eredményezhet, ha valakinek egy évvel korábban, vagy később járna le a szerződése, már teljesen más körülmények között szerződhetne újra, csak azért, mert esetleg túl korán draftolták, vagy egyezett meg klubjával. 

A hírek szerint az NBA le fog ülni a játékosok szakszervezetésével, hogy megoldást találjanak, mielőtt 2016-ban elszabadulna a káosz. Ez nyilván egyik félnek sem célja, de ettől még mindenkinek fontos, hogy az érdekeit védje. Szó lehet egy átmeneti megoldásról is a szakértők szerint, bár vannak olyan felvetések is, hogy az összes szerződést újra kellene kötni, és akkor nem lenne gond. Azt Adam Silver komisszár is látja, a játékosok fizetésében radikális változások jöhetnek. 

A bajnokság nagyobb nevei az utóbbi időben sorra szólaltak fel a csúcsfizetésekről, és nem éppen azért, mert szerintük mindenkit olyan jól megfizetnek. Ők már egészen más oldalról közelítik meg a dolgot, az időzítés nyilván nem véletlen. 

LeBron nemrég arról beszélt, hogy a játékosok szakszervezete lehet, hogy bedobja azt, töröljék el a maximált szerződéseket a bajnokságban, tehát hogy egy sztárjátékos mennyit kereshet maximálisan. Ha ezt eltörlik, akkor az utat nyithat olyan szuperklubok összeállításához, ami például a futballban is zajlik az elmúlt években mondjuk a PSG-nél. Bár bizonyos értelemben a jelenlegi rendszerben is lehetséges ez, pont a Cleveland szerzete meg a nyáron LeBront és Kevin Love-ot. 

Kevin Durant
Kevin Durant

Kevin Durant a héten nyilatkozta, hogy vannak olyan játékosok, akik nem keresnek annyit, amennyit megtermelnek.

"Ott van például Kobe Bryant, aki rengeteg pénzt hoz Los Angelesnek, az emberek érte mennek ki a mérkőzésekre. A Clippersnél Chris Paul és Blake Griffin miatt kezd ez kialakulni, és meg lehet nézni, mi van Clevelandben, ha LeBron James ott játszik. Ezek a srácok jóval többet érnek, mint amennyit kapnak, tekintve a klubjaik bevételeit" - lebegtette meg a legfontosabb tárgyalási alapot az Oklahoma City Thunder kosarasa. De hasonlót nyilatkozott a nyár végén Kobe Bryant is, önmagával és LeBronnal példálózott. "Sportolóként azt várják el tőlünk, hogy a játék szeretetéért kosarazzunk, de a tulajdonosok is azért vesznek klubokat, mert annyira imádják a kosárlabdát?" - mondta akkor. 

Még a végén újabb lockout lesz? 

Sokan már most Adam Silver komisszár legnagyobb feladataként beszélnek arról, hogy megakadályozza a 2016/17-es szezon utáni lockoutot, tehát azt, hogy a bajnokság szüneteljen. 

Három éve már megnyertek egy ilyen csatát a játékosokkal szemben, akik ezzel több száz milliót buktak, de most a kosarasok most sokkal jobb helyzetben vannak az új tévészerződésnek köszönhetően. 

Az érvényes kollektív szerződés csak a 2020/21-es idény után jár le, azonban mindkét félnek opciós joga van felmondani a 2016/17-es szezon után, pont miután életbe lépett az új tévészerződés. Ez most mindkét félnek érdekében állhat, és ez idővel patthelyzethez vezethet.

Durant is azt mondta, az új tévés megegyezés őket segítheti, hogy nagyobb szeletet kapjanak a bevételekből, a liga mostantól nem hivatkozhat arra, hogy nincs elég pénz a játékosok számára. Azonban a játékossztrájkok nem éppen eredményesek Amerikában, legyen szó bármelyik nagy sportágról. 

Ha izmozni kell, akkor az NBA sincs rossz helyzetben, mert a 2011-es lockout alatt sem csökkent a sportág népszerűsége, azaz a tulajdonosok és az NBA sokkal rosszabb helyzetbe nem kerülne, és anyagi érdekeit is megvédené. Követelhetnék azt, hogy nagyobb szeletet kapjanak az eddig nagyjából 50-50 arányban megosztott bevételekből, és közben még a bajnokság népszerűsége sem esne nagyon vissza.