Curry észbontó, megdöntötte az NBA-triplarekordot

2015.04.10. 11:54

Stephen Curry saját csúcsát döntötte meg az NBA péntek hajnali meccsén, a Golden State Warriors sztárja ugyanis megszerezte 276. hárompontosát a szezonban. A 2012/13-as alapszakaszt 272 triplával fejezte be, de az új rekord a háromszázat is megközelítheti. 

A Portland ellen 116-105-re megnyert meccsen Curry negyvenöt pontot szórt, ebben volt nyolc sikeres hárompontos. A meccs utolsó öt percét elképesztően megnyomta, negyvenöt pontjából tizenhetet ebben az időszakban szerzett.

„Végigjátszhattam az utolsó negyedet végre, szóval ha már ott voltam, beleadtam mindent" - mondta félig komolyan a meccs után a Warriors-sztár, aki az MVP-cím legnagyobb esélyese. Azért is jött jól neki ennyi játékidő, mert az MVP-versenyben feljött rá az utóbbi időben a Houston-sztár James Harden.

Érdemes amúgy megnézni a videón, hogy Curry milyen látványos triplákat dobott. Zsinórban a harmadik idényében dobott legalább kétszázötven hárompontost. 

A pontjai mellett kiosztott tíz asszisztot is, ezzel Latrell Sprewell 1997-es teljesítménye óta ő lett az első Warriors-játékos, akinek legalább negyven pontja és tíz asszisztja volt egy meccsen.

Huszonhárom mezőnydobásából tizenhét ment be, ahogy az az ESPN ábráján is látszik. Sosem dobott még ilyen jól azokon a meccseken, melyeken legalább húsz rádobása volt. 

A csapat elsőéves edzője, Steve Kerr se tudott erre már mit mondani. „Nem is tudom szavakba önteni, hogy milyen teljesítményt láttam ma tőle. Minden mozdulata, minden dobása elképesztő, soha nem láttam még ilyen képességekkel rendelkező játékost.” 

Földöntúli lenne, ha Currynek valahogy összejönne a háromszáz tripla egy szezonban, pláne, hogy már csak három meccsük maradt az alapszakaszból, és korábban bebiztosították a hazai pályás előnyt is a rájátszásra.

A Minnesota, a Memphis és a Denver jön még a Golden State-nek, ha ezeken meccsenként átlagban nyolc triplát szerezne, akkor meglenne a háromszáz.  Ebben az idényben egyébként pont 8,1 hárompontos próbálkozása volt átlagosan meccsenként, úgyhogy csak annyi a feladata, hogy tökéletesen dobjon. Az alapján, amit eddig láttunk tőle ebben az idényben, ez sem kizárt. 

Eredmények:

Golden State Warriors-Portland TrailBlazers 116-105

Miami Heat-Chicago Bulls 78-89