2024. július 6. 18:00
Anglia
Svájc
Düsseldorf Arena Negyeddöntő
2024. július 6. 21:00
Hollandia
Törökország

Alattomos őrült? Mindegy, ha megnyeri az NBA-döntőt

063 476485034
2015.06.10. 13:41
A clevelandi Matthew Dellavedovát néhány hete alattomos játékosként könyvelték el. Mostanra a döntő egyik legfontosabb tagja lett LeBronéknál.

LeBron James embertelen nagyot játszik az NBA-döntőben, senki nem szerzett még annyi pontot egy döntő első három meccsén, mint ő, ám ez nem meglepetés, mindenki ilyen teljesítményt várt tőle. De arra nem sokan tettek volna, hogy a clevelandiek másik kulcsembere az ausztrál Matthew Dellavedova lesz. Márpedig óriási szerepe volt abban, hogy a Cavs szerda hajnalban megfordította a párharcot. 

A 24 éves kosarasnak ez a második NBA-idénye, de a május végi a konferenciadöntő óta megosztó figura. Az rájátszásban volt néhány vitát kiváltó megmozdulása, például amikor a hawksos Al Holfordot kiállíttatta, és beindult a vita, hogy Dellavedova az NBA egyik legalattomosabb játékosa-e. 

Persze nem egyetlen eset generálta a vitát, mert az ausztrál a Chicago Bulls elleni konferencia-elődöntőben Taj Gibsonnal akadt össze: addig gyűrték egymást, amíg a Cavaliers-játékos földre került, és lábaival befogta Gibsont, mire az megrúgta, rögtön ki is állították. 

De Kyle Corver szezonjának végét jelentő bokasérülést is Dellavedova nyakába varrták, mert amikor rávetődött a labdára, begyűrte az Atlanta Hawks-kosaras lábát is maga alá. Egy idő után már LeBron Jamesnek kellett védelmébe vennie ausztrál csapattársát, hogy egy nagyon keményen dolgozó srácról van szó, akit megalapozatlanul támadnak ennyire. 

James szavaiból is kivehető volt, Dellavedova nem a tehetsége miatt tűnhet ki a mezőnyből, hanem munkabírása miatt.

Dellavedova is elismerte, eléggé kiborította, hogy sokan alattomos játékosként könyvelték el. Talán ez a frusztráció is feltüzelte a döntőre. 

Mert eljött a nagydöntő második meccse a Golden State Warriors otthonában, ahol alakulhatott volna úgy, hogy a Warriors nyer, és 2-0-ra vezet a párharcban

De Dellavedova a második meccsen nem hagyta élni a Warriors legjobbját, az alapszakasz MVP-jének választott Stephen Curryt. Végig követte a pályán, Curry teljesítménye pedig rémisztően gyenge volt az első félidőben, tíz mezőnypróbálkozásából mindössze kettőt dobott be. 

És ez a tendencia folytatódott a harmadik meccsen, az ESPN statisztikái is tökéletesen mutatják, hogy mit jelent, amikor Dellavedovát állítják rá Curryre:

  • amikor Dellavedova védekezett Curry ellen, akkor a Warriors-kosaras 12 mezőnydobásából 5 ment be
  • ha más védekezett Curry ellen, akkor Curry 6 mezőnydobásából 5 ment be

 A döntő három meccsén neki volt a legjobb defensive ratingje a Cavs-játékosok közül, 92,8-as átlagával magasan veri a csapattársait. De a szerda hajnali meccsen nemcsak ezért volt a Cleveland egyik legfontosabb játékosa az ausztrál, a pálya mindkét végén lehetett rá számítani:

Jamesszel együtt a Cleveland 96 pontjából 78-ban volt benne, és agresszív stílusának köszönhetően több nagyon fontos labdaszerzése volt.

Dellavedova összesen húsz pontot szerzett, korábban soha nem dobott ennyit a rájátszásban, még az alapszakaszban is huszonegy volt a legjobbja egy meccsen. 

Látványos az is, hogy a rájátszásra mennyire feljavult pontszerzésben. Az alapszakaszban alig volt olyan mérkőzése, amikor kétszámjegyű pontszámmal zárt, de a Hawks elleni konferenciadöntőben háromszor megcsinálta ezt, most, a Golden State ellen pedig a legjobb teljesítményét nyújtotta. 

Megvoltak most is az előrevetődös megmozdulásai, nem féltette magát, hogy lecsapjon a labdára az utolsó negyed végén. 

Dellavedova egyébként annyira széthajtotta magát a harmadik mérkőzésen, hogy később kórházba kellett vinni egy kisebb kezelésre, mert begörcsöltek az izmai, így interjúkat sem tudott adni a győzelem után.  

A megosztó ausztrál két éve draftolatlan játékosként került az NBA-be, és 816 ezres szerződésével most is messze ő keresi a legkevesebbet a Cavaliersben. De ahogy LeBron James is elmondta, Dellavedova egy olyan ragasztóeleme lett a csapatnak, amire óriási szükségük van.

A Cavaliers a rájátszásban már elvesztette Kevin Love-ot és aztán a döntőben Kyrie Irvinget is, utóbbi sérülése után aggódhattak a clevelandiek, hogy nem lesz, aki levegye az összes terhet legnagyobb sztárjuk válláról. Aztán berobbant Dellavedova, és olykor elvégzi a piszkos munkát, ráadásul az egész döntőt meghatározó tényező is lehet, tudják ezt a csapattársak is.  

A srácok a csapatban imádják Dellyt, mert teljes szívéből játszik. Hogy lehetne nem szeretni egy ilyen srácot?

- mondta róla a clevelandieket edző David Blatt.

A döntő péntek hajnalban folytatódik, akkor majd eldől, három egymást követő döntős meccsen is meghatározó tud-e lenni.