Az amerikai óriást ledönti a szovjet medve

2015.09.05. 09:41

A birkózás sikeresen megvívta az élethalálharcát, és amikor 2013-ban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ki akarta rakni az olimpiai műsorból, sürgősen szabályokat változtattak, majd a hétfőn kezdődő világbajnokságot már egy igazi showközpontba Las Vegasba vitték.

Bemutatunk egy kivételes klasszist.

Alekszandr Medved 10-szer volt világbajnok 1962 és 1971 között a szabad fogásúak között, ami jelenleg is rekord. Kötöttfogásban, szintén nehézsúlyban Karelin 12-szer nyert.

Három olimpián (1964, 1968, 1972) volt a legjobb. Papíron három, a valóságban két súlycsoportban volt a legjobb.

Már az sem gyakori, hogy valaki lefogyaszt vagy felhízik, és megmarad az ereje, ám az páratlan, hogy valaki a súlyhatár nélküli nehézsúlyban úgy nyert, hogy alulról érkezett.

A fehérorosz származású Medved a 97 kilósoknál nyert 1966-ban, a következő évben váltott, de mindez nem akadályozta meg, hogy a 97 kiló felettiek között is nyerjen. Mintha mi sem történt volna, és mintha nem 20 vagy akár 30 kilóval nehezebbek között versenyzett volna. Később, 1985-től 130 kilóban maximálták a felső határt.

A birkózók azt szokták mondani, hogy a nehézsúly egy másik sportág, annyival másabb felkészülést, mozgást igényel.

Az 1972-es olimpiai döntőn – a videón - jól látszik, mennyivel vastagabb Chris Taylor. Mégis kikapott 3-2-re, mert lomhább volt, míg Medved gyorsabb.

Medved harmadszor is olimpiai bajnok

Természetesen szimbolikus is volt a siker, hiszen a szovjet-amerikai szembenállás idején mégiscsak Dávid győzte le az amerikai Góliátot.

Medved 78 éves lesz szeptemberben, róla nevezték a minszki emlékversenyt. Nem mellékesen a  Belorusz Olimpiai Bizottság alelnöke, a válogatott edzője, és a minszki Informatikai Hivatal vezetője.