Utolsó kanyaros előzésekkel indult a MotoGP Katarban

2016.03.20. 20:17
A villanyfényes futam a célig kiszámíthatatlan és izgalmas maradt.

Jorge Lorenzo győzelmével kezdődött a MotoGP-szezon, és amíg az ő sikere relatíve egyértelmű volt, mögötte óriási csatát vívott a két ducatis, Andrea Iannone és Andrea Dovizioso, illetve a két ádáz ellenfél, Marc Marquez és Valentino Rossi.

A rajtnál Lorenzo remekül eljött a pole pozícióból, a két ducatis sorolt be mögé, Iannone-Dovizioso, majd a jól rajtoló Rossi és a gyengébben induló Marquez.

A Ducatik nagyon mentek, és az első kör végén a célegyenesben legyorsulták Lorenzót, átvették a vezetést. Az olasz motorok erősse a végsebesség, fantasztikusan használták ki azt, két oldalról gyorsulták a bajnokot.

Lorenzo velük maradt, Marquez jött Rossira, és három kör után meg is előzte az öreget, aki ezután leginkább azzal volt elfoglalva, hogy ne maradjon le a fiatalokról.

Doviziosónak sikerült csapattársa elé kerülnie, Iannone visszaszúrt, ám a következő Dovi-támadás ellen már tehetetlen volt. Sőt, az ötödik körben túlhúzta, és az egyik gyors jobbkanyarban szikrázva csúszott ki a versenyből.

Lorenzo három kör alatt került támadási pozícióba, és a kilencedik fordulóban beszúrt Doviziosónak. Innen már csak a világbajnok hátát látták.

Az üldözők folyamatosan, ám csak tizedről tizedre maradtak le, hatalmas volt az iram, a gyorsabbik yamahásnak csupán a hajrára sikerült a megnyugtató egy másodpercre növelnie az előnyét.

Marquez is lassan közelített a Ducatihoz, Rossi pedig lemaradt a hondásról, úgy tűnt, ő teljesen kiszáll a dobogós harcból.

Három körrel a vége előtt aztán Marquez bement Dovizioso mellé, és mintha el is lépett volna. De nem, az utolsó két körre mindkét olasz feljött a sarkába, előzési pozícióba került nem csak Dovi, de Rossi is.

A Ducati az utolsó kör kezdetén le is gyorsulta a Hondát, másodikként kezdte az utolsó kört, ami hatalmasnak ígérkezett, és az is lett. Egészen az utolsó kanyarig kellett viszont várnia Marqueznek - Rossi már teljesen rajta volt -, amikor megelőzte Doviziosót egy mindent egy lapra manőverrel.

Motogp Qatar 2016

A ducatis viszont nagyon ügyesen kanyarodott, és azonnal visszaelőzte, a célig pedig gépe elképesztő erejét kihasználva legyorsulta a célig.

Rossi mögöttük ért be közvetlenül, talán ez volt élete első versenye, amikor egyet sem előzött. Végig ott volt, de igazán támadni talán akkor tudott volna, ha van még egy kör, vagy akkor se.

Lorenzo hibátlant ment, igen magabiztosan győzött, míg Dovizioso második helye remek és váratlan eredmény Marquez előtt.

A MotoGP nem hazudtolta meg magát, klasszisversennyel kezdődött. Két hét múlva folytatás Argentínában, magyar idő szerint az is esti futam lesz.

A katari MotoGP végeredménye

1
99
J. LORENZO
42:28.452
2
4
A. DOVIZIOSO
+2.019
3
93
M. MARQUEZ
+2.287
4
46
V. ROSSI
+2.387
5
26
D. PEDROSA
+14.083
6
25
M. VIÑALES
+15.423
7
44
P. ESPARGARO
+18.629
8
38
B. SMITH
+18.652
9
8
H. BARBERA
+21.160
10
45
S. REDDING
+24.435