Valentino Rossit senki és semmi nem állíthatta meg

2017.06.25. 14:35

Újabb szenzációs versenyen van túl a MotoGP, az asseni Holland GP különösen nehéz is volt, mert menet közben kezdett esni.

A rajttól a pole-ból az újonc Johann Zarco és Marc Marquez jött el legjobban, de Valentino Rossi is remekül startolt, harmadik volt. A privát ducatis Danilo Petrucci tudott még velük maradni, ők négyen elléptek a többiektől.

A vb-t a kezdésnél vezető Maverick Vinales kevéssel féltáv előtt bukott, nem sokon múlt, hogy Andrea Dovizioso elüsse, de megúszták, szerencsésen alakult.

Rossi tíz kör után kapcsolt rá, megelőzte Marquezt, majd hamar Zarcót is, aki gyors visszaelőzéssel próbálkozott, mert az olasz egy jobbkanyarban kissé lesodródott az ívről: Rossi kőkeményen visszaverte a próbálkozást. Összeértek - Rossi bőrruháján ott maradt Zarco gumijának a nyoma - , de nem láthatta Zarcót, aki ezután vissza is esett, és lemaradt a vezető triótól.

10 kör volt hátra, amikor Rossi két nagyon gyors körrel ellépett Marqueztől és Petruccitól, már egy másodperccel vezetett, amikor cseperegni kezdett az eső. Többen vizes gumis motorra váltottak egy boxkiállással, de az élről nem állt ki senki.

Petrucci és Marquez viszont befogta Rossit, sőt, a ducatis meg is előzte. Rossi viszont szinte azonnal visszavágott, és az utolsó körre újra sikerült egy kis fórt kimotoroznia. Szerencséje volt az utolsó körben Alex Rins lekörözésével is, mert Petruccinak nem, így végül Rossi 63 ezredes előnnyel győzött.

Petrucci is óriásit ment, szóvá is tette, hogy ha a lekörözöttek nincsenek, győzhetett volna.

Marquez szerezte meg a harmadik helyet egy utolsó előtti kanyaros előzéssel, ugyanis a nedves pályán Cal Crutchlow és Andrea Dovizioso is felzárkózott rá. Crutchlow lett a negyedik, Dovizioso az ötödik.

Rossi 385 nap után győzött újra, első, 1996 augusztusi, 125 köbcentis győzelme óta 20 év és 333 nap telt el, ez rekord, ilyen hosszú időszakon át nem tudott senki más nyerni a gyorsasági motorsportban. 10. győzelme volt Assenben, kedvenc pályáján. Összesen a 115., a csúcstartó Giacomo Agostininek 122 van.

És nem mellékesen Rossi visszatért a bajnokságba is, ami egészen zseniálisan szorosan alakul: Dovizioso vezet, négy ponttal Vinales előtt, Rossi hét pont hátránnyal harmadik, Marquez tizeneggyel negyedik.

Szerencsére sokat nem pihennek a srácok, egy hét múlva újra verseny, a Német GP következik a Sachsenringen.