Olimpia 2004

Szétültették a világbajnok evezőspárost

Haller mellett Bencsik indul Athénban

2004. 07. 15., 22:30 | Frissítve: 2004. augusztus 13., péntek 13:57

A Magyar Evezős Szövetség elnöksége Melis Zoltán szövetségi kapitány javaslatára úgy döntött: nem Pető Tibor, hanem az eredetileg tartaléknak nevezett Bencsik Gábor lesz Haller Ákos társa a kétpárevezős egységben az augusztus 13-án kezdődő athéni olimpián. A kiültetett világbajnok csalódottan higgadtan fogadta a döntést.

Egészen eddig olimpiai aranyesélyesként tartották számon a kétszeres világbajnok Haller Ákos, Pető Tibor evezőspárost, még akkor is, ha idén nem volt nagy formában eddig a duó. Egy hónappal az athéni játékok kezdete előtt azonban úgy határozott a sportág szövetsége, hogy az idei viszonylagos sikertelenség miatt szétülteti a kettőst.

Próbálgatták a felállást

"Úgy éreztem, hogy alig egy hónappal az olimpia rajtja előtt olyan gödörben vannak Hallerék, ahonnan ebben az összeállításban már nem tudnak megfelelően kimászni" - mondta az MTI-nek Melis Zoltán szövetségi kapitány. "Az elmúlt napokban tesztedzéseket tartottunk a három érintett versenyző részvételével Szegeden, s mindenféle variációt kipróbáltunk. Végül úgy tűnt, hogy Haller és az ob-n egypárban győztes Bencsik közös egysége megy a legjobban, és az összes edzővel egyeztetve hoztuk meg azt a döntést, hogy ők üljenek a hajóba" - számolt be a döntés hátteréről.

A hétvégi vereség döntött

A szakvezető azután gondolkodott el a hajó esetleges új összetételén, hogy a 2001-ben és egy évvel később is világbajnok, Sydneyben ötödik duó idén gyengén szerepelt a nemzetközi versenyeken, majd a hétvégi országos bajnokságon nagy meglepetésre kikapott az ötkarikás játékokra könnyűsúlyú kétpárban készülő Varga Tamás, Hirling Zsolt kettőstől.

Telefonon döntöttek

Dávid Imre, a MESZ elnöke a kapitány erre vonatkozó javaslattétele után azonnal telefonos körkérdést tartott az elnökség tagjainak körében, akik 8-1 arányban támogatták az ötletet, így végelegessé vált, hogy Athénban Haller Ákos és Bencsik Gábor indul majd a kétpárevezősök versenyében, míg Pető Tibor - szintén utazóként - tartalékká minősült. Melis Zoltán szerint az új kétpár esélyes a döntőbe jutásra, és ideális esetben az éremszerzésre is.

Haller reménykedik

"Emberileg természetesen nagyon sajnálom, hogy Tibi kikerült a hajóból, hiszen öt éve voltunk már társak" - mondta az MTI-nek Haller. "Tény, hogy idén önmagunkhoz képest közepes teljesítményt nyújtottunk, nem versenyeztünk jól a Világkupa-viadalokon. Elfogadom a szakvezetés határozatát, és minden erőmmel arra koncentrálok, hogy minél jobban szerepeljünk Gáborral Athénban. Remélem, hogy az eredmény igazolni fogja a mostani csere jogosságát" - fogalmazott a kétszeres világbajnok.

Haller ígéri, felkészül Athénra

Pető Tibor érthetően csalódottan fogadta a számára kedvezőtlen változtatást.

"Amikor az ob után felvetődött, hogy esetleg változtatni kellene, nagyon meglepődtem, és természetesen nem örülök, hogy végül az edzők és a kapitány úgy döntöttek: én leszek a tartalék - mondta. - Ennek ellenére tisztességesen felkészülök a játékokra, utána pedig valószínűleg egypárban próbálkozom majd, ott nem érhet meglepetés. Jó szereplést kívánok Ákosnak és Gábornak, hiszen sikerük az egész magyar evezőssport érdeke."

N;
hirdetés