Olimpia 2004

Szőlőcukor volt a dopping a lebukott sprinter szerint

2004. 07. 16., 14:58 | Frissítve: 2004. augusztus 13., péntek 13:58

Doppingügye kirobbanása után Torri Edwards, a női 100 m-es síkfutás világbajnoka azt állítja, az erőnléti edzőjétől kapott gyümölcscukor tartalmazta a niketamid nevű stimulánst. A sprinternő számára kínos fordulat, hogy sajtóhírek szerint edzőtársát, a vb-negyedik gátas Larry Wade-et is tiltott szer használatán kapták.

Egy nappal azután, hogy a párizsi világbajnok Torri Edwards doppingügye napvilágra került, újabb amerikai sztáratléta, a gátas Larry Wade pozitív tesztjéről közölt hírt az egyik legnagyobb tengerentúli napilap. A Chicago Tribune értesülései szerint a vb-4. Wade az idei szezonban bukott le egy vizsgálaton, a szervezetében a szteroidok közé tartozó norandoszteront találtak.

Versenyen kívül kaphatták el

A sprinter menedzsere, Emanuel Hudson a hírre reagálva azt állította a Reuters brit hírügynökségnek, hogy sem a nemzetközi (IAAF), sem a hazai szövetségtől (USATF) nem kaptak értesítést Wade állítólagos doppingolásáról. Az AP amerikai hírügynökség egy magát megnevezni nem kívánó személytől úgy értesült, hogy Wade-et versenyen kívűl ellenőrizték, és egyelőre csak az A-próba eredménye van meg, ezért nem érkezett még hivatalos értesítés az amerikai szövetséghez és az olimpiai bizottsághoz.

Egymást érik a lebukások

Érdekesség, hogy a Sacramentóban zajló olimpiai válogató 110 m gátfutásának egyik legnagyobb esélyese John Smith csoportjában edz, ugyanott, ahol a niketamid nevű stimulánssal lebukott Torri Edwards is.

A sprinternő szerint katasztrofális lenne számára, ha nem indulhatna Athénban: "Nagyon sokat dolgoztam az eredményeimért, és mindig tiszta eszközökkel. Nem doppingoltam soha, és most egy buta hiba miatt kerültem ebbe a helyzetbe" - mondta könnyeivel küszködve a sacramentói válogatón 100 m-en második, s ezzel csapattag amerikai klasszis. "Ártatlan vagyok, de már közöltem a családommal, az ügynökömmel és a barátaimmal is, ha két évre eltiltanak, akkor befejezem a pályafutásomat - nyilatkozta a 27 éves vágtázó.

A szőlőcukor a hibás

Edwards szerint az erőnléti edzőjétől kapott glükóz készítmény - azaz gyümölcscukor - tartalmazta a niketamid nevű stimulánst.

N;
hirdetés