Olimpia 2004

Nagy verést kapott az olimpiára készülő Dream Team

2004. 08. 04., 11:22 | Frissítve: 2004. augusztus 12., csütörtök 02:25

Meglepő és egyben súlyos vereséget szenvedett a jövő pénteken kezdődő athéni olimpiára készülő amerikai férfi kosárlabda-válogatott Olaszország legjobbjaitól Kölnben. A csapat edzője, Larry Brown nem temeti Iversonékat, de figyelmeztetésnek mondta a tizenhét pontos vereséget.

Az amerikai kosárlabda-válogatott európai turnéval hangol az athéni olimpiára. Az NBA-játékosok jelenléte miatt ismét Dream Team-nek elkeresztelt együttes előbb Németországban mérkőzik az olaszokkal, majd a házigazdákkal, míg pénteken Belgrádban a világbajnoki címvédő Szerbia-Montenegróval csap össze. A csapat vezetőedzője, a Detroit Pistonsszal idén NBA-t nyert Larry Brown azt mondta a mérkőzéssorozat előtt, lehet, hogy túl megerőltető lesz egyelőre számukra az erős ellenfelek elleni játék. Az sem volt bíztató előjel, hogy az edző a szombati, Puerto Rico elleni összecsapásra egy késés miatt felfüggesztette Iverson, LeBron James és Amare Stoudemire csapattagságát, akik az olaszok ellen már visszatérhettek társaik közé.

Brown kételyei az első meccsen beigazolódtak: az Allen Iverson és Tim Duncan fémjelezte tengerentúli csapat nem volt képes feltörni az olaszok remek zónavédekezését, ráadásul védekezésben is nagyon gyenge teljesítményt nyújtott, így végül 95-78-ra kapott ki jóval esélytelenebb ellenfelétől.

Az amerikaiak legjobbja Carmelo Anthony volt 19 ponttal, míg a másik oldalon Giacomo Galanda 28-ig jutott. A főként otthon játszó itáliaiak tizenöt hárompontost süllyesztettek a Dream Team kosarába.

"Ez egy figyelmeztetés a számunkra. A mostani kudarc remélhetőleg mindenkit ráébresztett arra, hogy az olimpiai aranyérmet nem osztogatják ingyen" - mondta a 13 pontig jutó Iverson.

"Több időt kell együtt töltenünk. Az olaszok évek óta együtt játszanak, mi alig néhány hete, ráadásul csapatom roppant fiatal" - vélekedett Brown.

A mindössze 23 év átlagéletkorú - a legfiatalabb gárda, amióta 1992-ben az NBA-kosarasok először szerepeltek az olimpián - amerikai válogatott szerda este azzal a Dirk Nowitzki vezette német együttessel mérkőzik, amely vasárnap 85-77-re verte Olaszországot.

Az eredmény: Olaszország-Egyesült Államok 95-78 (23-14, 18-21, 23-21, 31-23)

N;
hirdetés