Olimpia 2004

No problem, no terrorist

Helyszíni jelentésünk Athénból

2004. 08. 13., 10:04 | Frissítve: 2004. augusztus 13., péntek 15:18

Kedélyes taxisok, részeg mexikóiak és kéken villogó görög szurkolók forgatagán át az Index tudósítói nem sokkal Athénba érkezésük után olimpiai hangulatba keveredtek. A közlekedés jó, az étkezés olcsó, és már a malter is kezd száradni az utolsó pillanatban elkészült épületeken. A görögök készen állnak, egy polgárőr még azt is garantálja, hogy terrortámadás sem lesz.

"Vakvezető sáv" - mutat a földön lévő apró mélyedésre Szilvi, athéni emberünk. Az européer megközelítés, mint meséli, újkeletű, az olimpia előtt itt sem törődtek a gyengénlátókkal. Az építők néhány helyen vicces kedvükben voltak: a kis árkok néhol fának, néhol oszlopnak vezetnek.

Cementszag és malterfoltok

"No problem, no terrorist" - közli mosolyogva egy athéni polgárőr, miután útba igazít a Syntagma tér felé, ahol a Parlament is áll. Athén központjában itt-ott még malterfoltok és cementszag, de bármilyen hihetetlen, a görögök végül mégis elkészültek az olimpia megnyitójára.

A városon is kezd eluralkodni az olimpiai láz. "Sok a turista, túl sok" - közli vigyorogva a terroristaveszélyről az imént felvilágosítást adó polgárőr társa. Hogy az olimpia milyen lesz? "Meglátjuk még. De Görögország gyönyörű" - nyugtatja meg az Index tudósítócsapatát.

Déli könnyedség

Az előzetes félelemkeltésre rácáfolva a görögök amúgy meglehetős könnyedséggel kezelik a helyzetet. A határátlépés fél percbe telik, egy pillantás az útlevélbe, kedves mosollyal útbaigazítás a teljesen ellenőrizetlen zöld vámfolyosóra és máris a kellemes, huszonkilenc fokos athéni éjszakában találjuk magunkat.

Azoknak sem lett igaza, akik drágasággal riogattak. Athéni barátunk és segítőnk szerint ugyan tényleg felemelték az árakat, így egy félliteres ásványvízért fél eurót, egy gyrosért 1,30-at is elkérnek. Egy tisztességes vacsora nyolcszáz forintból simán finanszírozható.

A vezetés lényege

Időre elkészültek a fő közlekedési vonalak is, az utakon olimpiai sáv biztosítja az előrejutást, külön buszjáratok is indultak, és élményszámba menő a taxizás. Egyrészt ez is olcsóbb, mint Magyarországon, másrészt kifejezetten barátságosak a taxisok. "A vezetés lényege, hogy a felfestés mindig a két kerék között legyen" - tudjuk meg hamar a trükköt, amivel bármilyen útból négysávos főutat lehet csinálni.

Meg megtudjuk, hogy itt lesz Jack Nicholson, Madonna és Julia Roberts is. "Julia, I love you" - üvölti bele az éjszakába a kedélyes sofőr.

A fényzászló újra támad

Az olimpiai hangulatot zászlókba öltözött emberek tömege jelzi. Pillanatnyilag a legnagyobb slágernek a 2002-es magyar választásokat követő abszurd dráma legvidámabb találmánya, a fényzászló tűnik. Minden második görögön kéken villog. Külföldi szurkolókból eddig csak mexikóiakba futottunk bele, kváziöntudatlanul vonaglottak az Emru nevű helyi Váciutcán.

Meg persze találkoztunk magyarokkal is, véletlen egybeesések folytán két vezérszurkolóval osztozunk athéni albérletünkön. A fiúk meglehetős mennyiségű alkohollal melegítenek az eseményre, majd hajnali fél háromkor - teljesen akklimatizálódva a helyi szokásokhoz - belevetik magukat az éjszakába. Aztán hatkor felvernek minket. Szombaton együtt megyünk kézilabdameccsre.

N;
hirdetés