Olimpia 2004

Megkezdődött az athéni olimpia

Szörfös gyújtotta meg a lángot

2004. 08. 13., 23:45 | Frissítve: 2004. augusztus 14., szombat 00:07

A korábbi erős kételyekre rácáfolva, péntek este Athénban kiváló hangulatú ünnepséggel megkezdődtek a XXVIII. Nyári Olimpiai Játékok. A sportvilág több mint kéthetes legnagyobb eseményét a Konsztantinosz Sztefanopulosz görög államfő nyitotta meg, a lángot pedig Nikolaosz Kaklamanakisz olimpiai aranyérmes szörfös gyújtotta meg. Az ünnepség első felében az Olimpiai Stadion mesterséges tóvá változott.

A már zajló futballtorna után a XXVIII. Nyári Olimpiai Játékok hivatalosan is megkezdődtek a hivatalos nyitóünnepséggel. Az athéni Olimpiai Stadionban 52 ezer néző, több ezer újságíró és hivatalos vendég jelenétében a sportolók részvételével indult a ceremónia.

Hajó a stadion közepén

A stadion - amelynek nézőterét az olimpia alkalmára fedték be - az ünnepség idejére nagy tóvá alakult át: a küzdőtérre víz került. A vízen tűzből az öt karikát jelenítették meg, majd az első jelenetben egy kisfiút hozott egy igen apró, papírhajót formázó ladik és a kikötés után az utast - aki Görögországot szimbolizálta - a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke, Jacques Rogge, a szervezőbizottság elnöke, Zsanna Angelopulosz-Daszkalaki és Konsztantinosz Sztefanopulosz görög államfő fogadta.

Szobrok, testek, görög művészet, történelem

Ezután látványos elemekkel tarkított show zajlott, az ember fejlődését, a sokszínűséget, a görög történelem menetét mutatták be. Volt, hogy hatalmas geometriai testek lógtak a víztükör fölé, amelyekre emberi arcokat vetítettek, aztán a vízparton elevenedtek meg a görög történelem fejezetei. A produkcióban közel 8 ezren léptek fel és még az első sorokban ülőket is bevonták a műsorba. Szobrok vonultak el sorra, ezek a görög művészet legnagyobb remekeit mintázták és valójában emberek mozdulatlan alakításai voltak. A leglátványosabb kép a DNS-molekula formájú fényszobor "tánca" volt. Zárásként pedig az ország szimbólumának számító olajfa emelkedett ki a stadion közepéből.

Eltűnt a víz

Ekkorra lassan elszivárgott a víz a játéktérről, eltűnt a műtó és megkezdődött a sportolók felvonulása. A hagyományokkal ellentétben nem a görögök kezdték a menetelést, hiszen most a vendéglátó szerepét töltik be, egyébként pedig mindig a hellének jelennek meg először. Azért országuk zászlóját maguk elé küldték.

Taps Afganisztánnak és Iraknak

A 202 ország sportolói két órán keresztül vonultak fel. A hazaiak előtt a legnagyobb tapsot Afganisztán sportolói kapták, akik előtt egy edzőnő vitte a nemzeti zászlót. Az irakiakat is üdvrivalgás fogadta, a két Korea olimpikonjai pedig a négy évvel ezelőttihez hasonlóan együtt léptek a stadionba. A rudat ketten fogták: a déliektől a röplabdázónő Min Dzsung, északi részről pedig Kim Szong Ho, a nemzeti olimpiai bizottság tisztségviselője.

A magyar csapat is színre lépett

A magyarok (az ország neve görög szerint Ouggaria) - noha a 142-es sorszámot kapták a listán - a száznegyvenegyedik helyen léptek be a létesítménybe. A zászlót a cselgáncsozó Kovács Antal vitte. A magyar olimpikonok közül nem lehetett ott mindenki, hiszen holnap már többen megkezdik a versenyeket.

A felvonulás végén érkeztek hatalmas csapatukkal a görögök, akik hosszú perceken keresztül foglalták el a helyüket a stadionban, ahol a többiek már régóta várakoztak.

Ismét nagy tűzijáték következett, majd az izlandi popénekes, Björk énekelte el Óceánia című dalát.

'Köszönjük Athén, köszönjük Görögország'

Az újra felbukkanó olajfánál a szervezőbizottság elnöke, Zsanna Angelopulosz-Daszkalaki mondott beszédet. Pierre Coubertin szavait idézte, "olimpiát rendezni azt jelenti, a történelem részévé válni". Daszkalaki büszkén közölte a világgal: az olimpia hazatért szülőhazájába. Őt követve Rogge NOB-elnök vette át a szót, és a belga sportdiplomata - nagy ovációtól övezve - először görögül szólalt meg. Azt kívánta, doppinghasználat nélkül, a tisztességes verseny jegyében teljenek a versenyek, és a játékok hozzák el a toleranciát és a békét a nemzetek között. "Köszönjük Athén, köszönjük Görögország" - zárta mondandóját.

Ezután Konsztantinosz Sztefanopulosz államfő a megszokott egy mondattal hivatalosan is megnyitotta a XXVIII. Nyári Olimpiai Játékokat.

Európa-bajnok futballista is vitte a zászlót

Az olimpiai zászló bevonulását - amit egykori és jelenlegi görög klasszisok, köztük Petrosz Galaktopulosz birkózó, Niki Bakojanni magasugró, a súlyemelő Valeriosz Leonidisz, a 2000-ben ezüstérmes tornász Dimosztenisz Tambakosz és futballválogatottal Eb-t nyerő Baszinasz vitt - követően a sportolók elmondták az olimpiai eskü szövegét.

A végére maradt a hagyományosan legnagyobb érdeklődésre számot tartó esemény, a láng meggyújtása. Az előkészületeket minden bizonnyal megzavarhatta, hogy az állítólag kiszemelt Kosztasz Kenterisz - a görögök nemzeti hőse, 2000 olimpiai bajnoka a 200 méteres síkfutásban - furcsa körülmények között kihagyott egy doppingvizsgálatot, majd motorbalesetet szenvedett. Valójában még olimpiai szereplése sem biztos, így érthető volt mellőzése.

Kaklamanakiszé lett a dicsőség

A stadionba érkező pedig Dimitriosz Domazosz labdarúgó, Nikosz Gallisz kosárlabdázó, Akakiosz Kakiaszvili súlyemelő, Ioannisz Melisszanidisz tornász, Paraszkevi Patulidu atléta, valamint Nikolaosz Kaklamanakisz vitorlázó vitte. Egy, a magasból lecsukló kandeláber végén a lángot végül Kaklamanakisz, a '96-os olimpiai bajnok szörföző gyújtotta meg. A megnyitó ezzel ért véget, az Olimpiai Stadionban pedig egészen augusztus 29-ig ég majd a láng.

N;
hirdetés