Olimpia 2004

Igaly Diana olimpiai bajnok

2004. 08. 19., 13:11 | Frissítve: 2004. augusztus 20., péntek 09:23

A női skeetben a négy évvel ezelőtti bronzérmes, Igaly Diána a legjobb eredménnyel jutott a döntőbe a csütörtök délelőtti selejtezőből. Ott a mezőnyből egyedüliként hibátlan teljesítményt nyújtva megnyerte az olimpiai bajnoki címet.

"A vágyam Athénban is egyértelmű, mindenképpen szeretnék egy újabb érmet nyerni" - fogalmazott határozottan az Indexnek Igaly Diána az olimpia előtt. A skeetben induló sportlövő négy éve, Sydneyben imponáló versenyzéssel, szétlövéssel szerezte meg a harmadik helyet. Sikerének értékét növelte, hogy egy hazai versenyző ellenében vívta ki a bronzot.

A kétszeres világbajnok - 1998, 2002 - Igaly abban biztos volt, hogy a rutin mellette van.

Magabiztosan, ahogyan ígérte

A harmadik olimpiájára készülő, negyvenéves versenyző elmondta azt is, egyre jobb formában érzi magát, ebből adódóan egyre nagyobb az önbizalma is, és már kiheverte a balul sikerült Európa-bajnokságot, ahol nem került döntőbe.

Tekintse meg a képeket!
A csütörtök délelőtti verseny igazolta is Igaly szavait. Az első sorozatban - talán a korai ébredés miatt - még kétszer hibázott, 23 találatig jutott, ami csak a kilencedik helyet jelentette számára. A másodikban, tíz óra után már javított, 24 találatot ért el, igaz, riválisai, közte a címvédő, az azeri Meftahegyinova akkor még előtte állt, mivel csak egyszer hibázott, és két találattal előzte meg a második helyre felzárkózó Igalyt. A harmadik sorozat azonban a lehető legjobban sikerült számára a maximális huszonötöt érte el, vagyis a magyar sportlövő a hetvenöt lövésből - kiváló eredménnyel - 72 találattal, az első helyen jutott a délutáni döntőbe.

Ahová két amerikai, egy ausztrál, egy kínai, az azeri címvédő és Igaly került. Igaly előnye egy kör volt Meftahegyinovával, kettő pedig a világranglista vezetője, a kínai Wei-jel szemben. Az első, a legjobban kedvelt lőállásban valamennyien hibátlanul teljesítettek. A másodikban ketten hibáztak, az amerikai Rhode - ő nyerte szerdán a duplatrapot - és a harmadik helyen álló kínai Wei, így a magyar sportoló nemcsak továbbra is az élen állt, a harmadik helyezettel szemben pedig bebiztosította vezetést, bár az azeri nem akart leszakadni tőle.

Hibátlan kezdés a döntőben

A harmadik sorozatban az ausztrál Mark és az Igalyra leginkább veszélyes Meftahegyinova hibázott, így a kétszeres világbajnokunk mindkét nagy riválisa előtt növelte előnyét. A következő körben a két amerikai, az ausztrál és az azeri is hibázott, így Igaly a döntő egyetlen száz százalékos résztvevőjeként még inkább bebiztosította előnyét.

Névjegy:
Szül: 1965.01.31, Budapest
Magasság/súly: 172/85
Végzettség: könyvkötő
Egyesület: BPLE
Edző: Igaly Józsefné, Vasvári Erzsébet
Nevelőedző: Igaly József
vb-helyezései: 1990, 1994(csapatban) 1998, 2002(egyéni)
Eb-helyezések: 1. 1991
Olimpiai helyezései: 1. (2004), 3. (2000)

Olimpiai bajnok az utolsó sorozat előtt

A folytatásban Meftahetgyinova és Vei is hibázott egyet, miközben a magyar versenyző továbbra is hibátlan, 21 eltalált korongos teljesítményt nyújtott. Igalynak az utolsó két sorozat, vagyis négy lövéssel a befejezés előtt nyilvánvalóvá vált: ha mind a négyet elhibázza, akkor is csak szétlövés foszthatja meg az olimpiai aranytól. Mivel azonban az utolsó előtti sorozatban sem hibázott - mind a két, tizenegy centis korongot eltalálta -, így az utolsó lőállásban tett kísérletektől függetlenül ő lett az olimpiai bajnok.

A második magyar arany

Ekkor azonban még nem örült, csak akkor, amikor a hátralévő két korongot is eltalálta, vagyis hibátlanul lőtt a döntőben. Így 97 körrel nyerte meg a magyar csapat második aranyérmét. Igaly a világbajnoki címét eggyel több körrel érte el, de az athéni verseny előtt már kiegyezett volna egy 95 körös eredménnyel kiegyezett volna. (Azzal is az övé lett volna az arany, de akkor sokkal izgalmasabban alakult volna a verseny, így pedig egyértelműen érvényesült fölénye.)

Igaly érdemeit mindenképpen növeli, hogy télen ő nem tud felkészülni az itthoni hideg és havazás miatt, vagyis úgy kerekedett a világ fölé, hogy három vagy négy hónapot kénytelen kihagyni riválisaival ellentétben. A szeles idő viszont kedvezett neki.

Igalyra alighanem edző-édesanyja, és tizennyolc éves fia a legbüszkébb, akik nem lehettek ott a helyszínen, csak a tévé szoríthattak a sikeréért. Az athéni olimpia előtt egyébként ő szerezte meg a magyar küldöttség első olimpiai kvótáját.

Az Index az olimpia előtti tippversenyében az egyik legkevesebb vitát kiváltó sportág így nézett ki: 1. Igaly Diána (HUN), 2. Zemfira Mefahetgyinova (AZE), 3. Vej Ning (CHN)

"A közönség doppingolt"
"Köszönöm a fantasztikus szurkolást, szinte az egész verseny alatt libabőröztem, a sok szurkoló bekiabálása, bíztatása szinte doppingolt" - nyilatkozta a Magyar Rádiónak az olimpiai bajnopk Igaly Diana. "Ez kellett is, mert nem bíztam magamban, hiszen egész évben elég gyenge teljesítményt nyújtottam, viszont most határtalanul boldog vagyok. Nem tudom már, hogy hol hibáztam az elején, de szerencsére, végig kitudtam kapcsolni és most nagyon boldog vagyok".

Mádl Ferenc táviratban gratulált a magyar olimpiai csapat második aranyérméhez. "Az egész nemzet nevében szívből gratulálok olimpiai aranyérméhez, ahhoz a meggyőző teljesítményhez és sokéves kitartó munkához, amely a mai fölényes győzelemhez segítette" - írta a köztársasági elnök.

N;
hirdetés