Olimpia 2004

Kovács Antal búcsúzott az olimpiától

A vigaszágon folytatja

2004. 08. 19., 12:32 | Frissítve: 2004. augusztus 19., csütörtök 13:09

A szerencsétlen sorsolás miatt Kovács Antal, 1992 olimpiai bajnoka már első athéni fellépésén a címvédő japán Inouéval csapott össze. A paksi versenyző sajnos nem bírt a dzsúdoósport egyik legnagyobb alakjával. Inoue a folytatásban kikapott a holland Európa-bajnok van der Geesttől, így Kovács a vigaszágban sem kapott esélyt a bronzmeccsre, helyezetlenül végzett.

Kovács Antal, a magyar olimpiai csapat zászlóvivője negyedik, utolsó olimpiájára készült Athén előtt. A hazai dzsúdó első ötkarikás bajnoka - 1992-ben, Barcelonában diadalmaskodott - azt mondta, most nem görcsös - mint Sydney előtt volt -, ezért jó egy eredményt sem tart kizártnak. Azt tudta, hogy éremre elsősorban akkor esélyes, ha minél később kerül össze Inouéval. A japán a férfi cselgáncsozók 100 kilós mezőnyének legjobbja, de talán az egész dzsúdósport legnagyobbja. Azonban az athéni mezőnyből mindeddig ő tudta csak megverni, sőt kétszer is sikerült a nagy ellenfél felülmúlása.

Kovács Antal
A sorsolás azonban úgy hozta, már a 32 között egymással küzdenek. Hiába címvédő és világbajnok Inoue, a selejtezőből kellett indulnia, onnan továbblépve pedig Kovács várt rá.

Intések az elején

Az ötperc elején egymást tisztelték az ellenfelek, mindkettejüket megintették, de akciót nem tudtak bevinni. Ez egy-egy kokát ért Kovácsnak és Inouénak is. A címvédő passzív volt az első percekben, ezért kapott figyelmeztetést, majd Kovács is erre sorsra jutott. Aztán a japán akciót indított, Kovács hiába próbált kontrázni, a mérkőzésvezető egy kokát ítélt meg Inouénak.

Kovács ezután egyértelműen kezdeményezőként lépett fel, lábra ment, majd a tatamin próbálkozott, de nem hoztak pontot kísérletei.

Minimális vereség

"Atom Anti" a folytatásban sem tudott fogást találni Inouén, így kikapott első athéni összecsapásán. Minimális volt a különbség: egy koka Kovácsnak, kettő a japánnak.

Ekkor úgy tűnt, a korábbi olimpiai és világbajnok a vigaszágra kerül, ahova a világversenyen három éve veretlen Inoue vihette volna be, ha elődöntőbe kerül. A japán klasszis azonban a negyeddöntőben vereséget szenvedett a holland Európa-bajnok van der Geersttől és kiesett.

Kovács szomorú

"Sovány vigasz, hogy az összes vetélytársam szerint igazságtalanul vesztettem el ezt a meccset. A bíró egyértelműen a japánt támogatta, semmit sem adott az akcióimra, sőt, érthetetlen módon meg is intett" - kesergett az MTI-nek Kovács Antal. Ráadásul szerinte a folytatásban olyan ellenfelek következtek volna, akik jobban "fekszenek" neki. "Nagyon le vagyok törve, üres a fejem, egyelőre képtelen vagyok túltenni magam ezen a furcsa mérkőzésen. A folytatásról pedig végképp nem tudok semmit mondani" - tette hozzá a már civil életére is készülő, közgazdász végzettségű korábbi olimpiai bajnok.

N;
hirdetés