Olimpia 2004

Érem és pont nélkül fejezték be ökölvívóink az olimpiát

Nyolcvan éve nem szerepeltek ilyen éve

2004. 08. 21., 17:33 | Frissítve: 2004. augusztus 22., vasárnap 11:41

A szeptembertől profinak álló, 75 kilós Balzsay szombati vereségével az utolsó magyar ökölvívó is befejezte a szereplését az athéni olimpián. A csapat vezetői egy érmet reméltek, ami most - 1976 először - nem jött össze, arra viszont 1924 óta nem volt példa, hogy pontot sem szereztek volna bokszolóink.

Az ökölvívó szövetség az athéni olimpia előtt az éremszerzést tűzte ki célul, ami reálisnak is tűnt. Sokan az Universum profijának álló (szeptember 11-én, Erdei budapesti gáláján mutatkozik be), 75 kilós Balzsay Károlytólremélték a jó szereplést, de Szántó Imre szövetségi kapitány és Csötönyi Sándor elnök is a legkisebbre, a 48 kilós Bedák Pálrahívta fel a figyelmet, aki a juniorok között már világbajnok is volt.

Érmet vártak

Elsőként éppen Balzsay lépett a szorítóba, és a tunéziai Mohamed Sahraoui elleni teljesítménye szinte előrevetítette a csapat szereplését is. A magyar csak a végén, nagy erőfeszítések árán tudott fordítani a nála jóval képzetlenebb öklöző ellen.

Kiesett Káté, a "kis" Bedák és Balog is

Aztán a hatvankilósok között Káté Gyulaesett ki simán, mert belement a verekedésbe dél-koreai ellenfelével szemben. Javított az 54 kilós Bedák Zsolt, majd öccse Pál okozta a legkellemetlenebb meglepetést. A titkos esélyes "Pimpa" az idén már legyőzött azeri Abidzsevtől kapott nagy verést, 22-7-re kapott ki. A 69 kilós Balog Vilmos erőnyerő volt az első fordulóban, a nyolc közé jutásért bokszolt a kolumbiai Aguinagával, aki egyértelműen jobb volt nála.

Örült a vereségnek

A második fordulóban Bedák Zsolt verhető ellenfelet, az ukrán Tretyakot kapta, de itt is kínosra sikeredett az eredményhirdetés. A magyar minimális hátrányba került, majd magabiztosan tartotta ezt, az utolsó menetben már táncolt is, amikor pedig vége lett, láthatóan örült is így tett a sarokban Szántó kapitány és segítője, Kovács Kokó is. A mérkőzésvezető azonban az ukrán kezét emelte fel, amit Bedák nem akart elhinni, vagyis egyértelművé vált, nem tudott a mérkőzés állásának alakulásáról.

Óvás alatt Bedák meccse

Szombaton jelezte a szövetség elnöke, Csötönyi Sándor, hogy megóvják a mérkőzést, de természetesen nem ezért, hanem mert az egyik pontozó olyan ütéseknél is "nyomott", amikor az ukrán csak a levegőt találta ez. A sportvezető szerint egyértelmű, hogy nem változtatják meg a meccs eredményét, de nem hagyhatták szó nélkül a történteket.



Fotó: EPA
Balzsaynak nem sok esélye volt

Szombaton tehát Balzsay az egész csapat becsületéért küzdött a nyolc közé jutásért a kubai Herrera ellen. A magyarnak azonban nem sok esélye volt, gyorsan hátrányba került az egyértelműen jobb, kétszeres vb-bronzérmes öklöző ellen és végül 38-25-ös vereséget szenvedett.

Csötönyi Sándor, némileg magyarázatot adva az egész csapat leszereplésére, azt mondta, Balzsay is azért kapott ki viszonylag simán, mert "túl volt pörögve", és éles helyzetekben nem tudja átlépni saját árnyékát.

Nyolcvan éve nem látott kudarc

Nagyon hosszú, 1976 óta tartó sorozat szakadt meg azzal, hogy most már biztosan nem szerez érmet ökölvívónk az olimpián. Montreal óta minden alkalommal volt magyar bokszoló a dobogón, ha részt vettünk az ötkarikás játékokon. Arra viszont éppen nyolcvan éve, 1924, a párizsi olimpia óta nem volt példa, hogy legalább egy versenyzőnk ne végzett volna pontszerző helyen.

Majd a zuhany alatt

Ez mindenképpen nagy csalódás, mivel az utóbbi években a profik révén egyre népszerűbb a boksz Magyarországon is. Igaz, Szántó Imre már az olimpia előtt is panaszkodott arra, hogy nem tartja kedvező tendenciának, hogy öklözői profinak állnak. Lehet, hogy ez a magyarázat az utóbbi évtizedek leggyengébb szereplésére, de a kapitány azt is említette, reméli, tanítványainak "nem csak a zuhany alatt jutnak majd eszükbe az ütések", amelyeket edzéseken tudnak. Úgy tűnik, mégiscsak maradt a zuhany alatti küzdelem.

N;
hirdetés