Olimpia 2004

Fazekas a legjobbként jutott a diszkoszvetés döntőjébe

Németh Roland továbbjutott száz méteren

2004. 08. 21., 12:07 | Frissítve: 2004. augusztus 21., szombat 14:00

Tartva jó formáját, éremesélyes diszkoszvetőnk, Fazekas Róbert a legjobb eredménnyel, 68,1 méterrel jutott a hétfő esti döntőbe. A másik két magyar induló ugyan nem dobta meg a selejtezőszintet, de így is a tizenkettes fináléba kerültek. A százméteres síkfutás előfutamaiból Németh Roland továbblépett, ami nem sikerült viszont Dobos Gábornak.

A férfi diszkoszvetők versenyében három magyar is dobókörbe állt, és remélni lehetett, hogy a diszkoszvetőkhöz hasonlóan ők is meggyőző teljesítménnyel lépnek tovább a selejtezőből. (Annus Adrián és Pars Krisztián a második, illetve a harmadik legjobbat dobta szombaton.)

Az első számú versenyzőnek magyar számító Fazekas Róbert Athén előtt úgy nyilatkozott, szerinte közte és a litván Aleknya között fog eldőlni a verseny. Az Európa-bajnok és világbajnoki második szombathelyi atléta jó formába lendült és éppen legnagyobb riválisát legyőzve végzett a zürichi Golden League-verseny első helyén alig két hete.

Fazekas jó formában

Az athéni selejtezőben a 64,5 méter volt a szint, ennek megdobásával automatikusan járt a döntőbeli részvétel, ha nem teljesítik ezt tizenketten, akkor "feltöltik" a finálé mezőnyét. Fazekas igazolta jó formáját és nem bízott semmit a véletlenre: 68,10 méterrel, jóval túldobva a selejtező szintet biztosította helyét a döntőjében. Már elsőre is közel járt a 64,5-höz, az a dobása 63,88-ig jutott.

Eredménye a világbajnok Aleknyánál is jobb volt, a litván ugyanis selejtező A-csoportját "csak" 67,79 méterrel nyerte.

Fazekas reméli, ráijesztett riválisára

"A selejtező nekem mindig kritikus pont, mióta az edmontoni vb-n kiestem. Itt csak veszíteni lehet, győzni nem, mindegy, hogy valaki 61 méterrel vagy világcsúccsal jut döntőbe" - mondta a szombathelyi sportoló az MTI-nek remek eredménye után. Úgy érzi, képes lehet a 71 méter megdobására is, és reméli, hogy a szombati, valamint a zürichi dobásával kicsit ráijesztett Aleknyára.

#alt#
Máté Gábor
fotó: epa
A másik két magyar is remekül teljesített és bár a selejtezőszintet nem dobta meg Kővágó és Máté sem, mindketten döntőbe jutottak.

Kővágónak mákja volt

Kővágó Zoltán a második csoportban egy szektoron kívüli dobással kezdett, majd 61,91 méterrel javított. Harmadikra csak 60,77-ig jutott, így az utolsó dobóig erősen kérdéses volt, bekerül-e a legjobb 12 közé. A mögötte 61,11 méterrel álló holland Rutger Smith azonban megtette azt a szívességet, hogy a hálóba vágta a diszkoszt, így a korábbi utánpótlás Európa-bajnok is készülhet fináléra. "Mákom volt" - vallotta be az MTI-nek adott nyilatkozatában 25 éves Kővágó. - "Valamiért nem mentek a lábaim, de a döntőre majd jobb lesz, arra van kihegyezve a formám."

Máté jó példája

Az első magyar dobó egyébként a Csabai SE-ben versenyző Máté Gábor volt, aki 63,41 méterrel végezett a negyedik helyen végzett az első selejtezőcsoportban. "Remélem, az én példám lökést ad a többieknek, hiszen az olimpia előtt mélyponton voltam, gyenge eredményeket értem el. Négy éve Sydneyben éppen az volt a probléma, hogy az esélyesek nem tudták hozni a tőlük elvárható teljesítményt, mert nem hittek magukban. " - mondta az MTI-nek. Ő dobása után még azt is mondta, hogy ha eredménye nem lesz elég a fináléra, akkor minden eddiginél színvonalasabb döntőt vívnak majd Athénban.

Némethnek sikerült, Dobosnak nem

A férfi 100 méteres síkfutás középdöntőjébe jutott Németh Roland, Dobos Gábor viszont kiesett. Az Európa-bajnoki negyedik Németh jól futott, a korábbi junior vb-első brit Mark Lewis-Francis és a ghánai Aziz Zakari mögött a középdöntőt érő harmadik helyen ért célba 10.28 másodperccel. A fedettpályás vb-ötödik Dobos remekül rajtolt, ám többen lehajrázták, hatodik lett előfutamában, s 10.68-as ideje csak az 59. helyhez volt elég.

A klasszikus sprintszám első körében több meglepetés is született, így búcsúzott a - Dobos futamában negyedik -, Sydneyben ezüstérmes trinidadi Ato Boldon, illetve a vb-harmadik brit Darren Campbell.

Az atlétikai versenyek szombat esti programjában a rúdugró Molnár Krisztina érdekelt a selejtezőben, Németh pedig a 100 m második fordulójában.

N;
hirdetés