Olimpia 2004

Ötödikek könnyűsúlyú kétpárevezőseink

Csalódottak az elszalasztott érem miatt

2004. 08. 22., 09:01 | Frissítve: 2004. augusztus 22., vasárnap 13:03

Az éremre is esélyesnek tartott Varga Tamás, Hirling Zsolt könnyűsúlyú kétpárevezős egység az ötödik helyen végzett a vasárnap reggeli döntőben. A váci, ferencvárosi páros ezzel a magyar evezőscsapat egyetlen pontszerzője lett.

Nagyon korán kezdődött magyar szempontból a vasárnap az athéni olimpián: a könnyűsúlyú kétpárevezősök budapesti idő szerint nyolc előtt szálltak hajóba. A magyar evezősválogatott becsületét a Varga Tamás, Hirling Zsolt kettős mentette meg a döntőbe kerüléssel, ami egyedül nekik sikerült. Az éremszerzést tűzték ki maguknak célul, és hogy ez nem volt elérhetetlen, az amerikai sporthetilap, a Sports Illustrated az ezüstéremre tippelte Vargáékat, a nagy esélyes a lengyel Robert Sycz, Tomasz Kucharski duó volt. (Nem mellékesen az SI az evezősdöntők első napján huszonegy érmesből tizennyolcat eltalált...)

Visszafogott kezdés

Az időre nem lehetett panaszuk a résztvevőknek, ideális hőmérséklet, 25 Celsius-fok és szinte szélcsend várta a versenyzőket.

A jó rajt után úgy tűnt, a tavalyi, milánói vb-n hatodik magyar egység azt a taktikát választja, hogy az első ezer méteren csak tartja a távolságot az élmezőnnyel és majd a második kilométeren erősítenek bele. Ötszáz méternél a hatodik helyen voltak Vargáék, de csak 1,57 másodperces lemaradásban voltak a vezető lengyel kettőshöz képest. Féltávnál a negyedik-hatodik helyen eveztek, a japánokat sikerült tartósan megelőzniük a nagyon sűrű mezőnyben.

A végére sikerült a gyorsítás

Klikk a képre!
Ezután kissé szétszakadt a mezőny, a lengyelek, az őket üldöző franciák robbantani tudtak, míg a magyarok a várakozások ellenére nem. A japánok visszaelőztek, a görögök pedig egyre jobban beleerősítettek.

Az utolsó szakaszon aztán felgyorsult a Varga, Hirling páros, s a jó hajrá végül az ötödik pozíciót eredményezte, mivel sikerült megelőzni az elfáradó dán párost. A ferencvárosi, váci egység szereplése minden dicséretet megérdemel.

A lengyelek mellett a franciák és nagy meglepetésre a házigazda görögök végeztek a dobogón.

Csalódott magyarok

Varga és Hirling a pontszerzés ellenére kedveszegett volt a beérkezéskor, a Magyar Rádiónak nyilatkozva azt mondták, nem mentek jó pályát ezen a versenyen, technikailag nem volt jó az evezésük és csalódottak, hogy nem sikerült a bronz, ami "már a tarsolyban volt". "A mi mai taktikánk az volt, hogy féltávig együtt haladjunk a mezőnnyel, majd 1200 méternél indítsuk a hajrát. Ez végül csak arra volt elegendő, hogy a japánokat megelőzzük. Összességében sem elégedett, sem csalódott nem vagyok. A víz és az időjárás, amitől előzetesen mindenki tartott, fantasztikus volt" - értékelt Varga Tamás az MTI-nek. "

Ez azt jelenti, hogy nem sikerült megszerezni a magyar evezőssport harmadik olimpiai érmét. A magyarok ezt megelőzően egy-egy ezüst- és bronzérmet szereztek az ötkarikás játékok történetében. 1948-ban Londonban a Szendey Antal, Zsitnik Béla és Zimonyi Róbert kormányos alkotta kormányos kettes harmadik, 1968-ban Mexikóvárosban a Melis Zoltán, Sarlós György, Csermely József, Melis Antal összeállítású kormányos nélküli négyes második lett.

A várakozások alatt

Pedig a szakvezetés Athén előtt egy érmet és 5-7 pontot remélt evezőseinktől. Ez talán visszafogott is volt, mivel a Pető, Haller kétpárevezős kétszeres világbajnokként - a magyar evezőssportban elsőként - készült az olimpiára. Nekik azonban nem sikerült csúcsformájukba kerülniük és Melis Zoltán szövetségi kapitány néhány héttel a kiutazás előtt úgy döntött, szétülteti a duót és Haller Ákos mellé Bencsik Gábort tette be. A kettős végül a tizenegyedik helyen végzett a szkíniászi pályán, ennek ellenére Melis azt mondta, most is ugyanúgy döntene, mint akkor. A harmadik magyar egység, a Remsei Mónika, Stift Edit könnyűsúlyú kétpárevezős végül a tizenötödik lett.

N;
hirdetés