Olimpia 2004

A döntőben kajaknégyeseink

Kolonicsék is finalisták, a többiek a középfutamban

2004. 08. 23., 10:40 | Frissítve: 2004. augusztus 23., hétfő 11:25

A kajakos versenyek első napján női kajaknégyesünk és a férfiak hasonló egysége is a döntőbe jutott: Kovács Katalinék a másodikak lettek a németek mögött futamukban, míg Storcz Botondék nyertek. Bejutott a fináléba a Kolonics György, Kozmann György kenukettes is az ezerméteres versenyben.

Hétfõ kora reggel kezdõdtek a kajak-kenu versenyei az athéntól negyven kilométerre, Maraton közelében található szkíniászi mesterséges tavon, ahol vasárnap értek véget az evezõsviadalok. Korábban mindenki a széltõl és a hullámoktól félt, de az evezõsöknél csak az elõfutamok során okozott gondot az idõjárás, egy nap ki is maradt a programból.

A folytatásban azonban nem volt gond a széllel - ami miatt a pálya tavalyi tesztversenyét be sem tudták fejezni -, így mindenkit meglepett, hogy jelentõs hullámok várták a kajakosokat az elõfutamok kezdetén. Ötös erősségű volt a légmozgás, s a szervezők közölték, ha a légmozgás erőssége meghaladja a 6-ost, leállítják a versenyt. Ezzel együtt úgy vélték, hogy a nyitónapon erre nem kerül sor - s mint később kiderült, igazuk lett -, a későbbiekben pedig az előrejelzések alapján javul majd az időjárás.

Kovácsék a továbbjutásra figyeltek

Egy kivétellel a férfiak ezerméteres számait rendezték, és ez a kivétel az egyik legnagyobb magyar aranyesély, a női kajaknégyesek versenye volt. A magyar egység - Kovács Katalin, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet, Bóta Kinga - négy éve a második lett (akkor Kőbán Rita ült a Sydneyben még tartalék Bóta helyén), és most mindenképpen javítani akart. Az előfutamban egyértelmű volt a feladat, az első három hely megszerzése automatikus bejutást jelentett a pénteki döntőbe.

Kovácsék nem jól kezdtek, a németek - a 42 éves legenda, Birgit Fischer vezérletével - haladtak az élen. Féltáv után a mieink tettek egy kísérletet a felzárkózásra, de ez nem volt átütő, így a második helyen (1:32.298 perces idővel, mintegy fél másodperccel az első mögött) értek célba. A másik ágon a lengyelek (1:31.949) voltak a leggyorsabbak, s mint kiderült, a magyarok - némi meglepetésre - összesítésben csak a harmadik legjobb időt érték el, de a mieinknek így sem kell versenyen újra hajóba szállniuk péntekig.

"Ennyi kellett. Mi is nyomtuk rendesen, de a németek még jobban. Két edzés után most kipróbáltunk egy új kormánylapátot, de nem biztos, hogy a folytatásban is ezt kellene használnunk. A szél is elég zavaró volt" - mondta az MTI-nek Kovács Katalin. "Legalább nem úgy kezdtünk, mint Sydneyben. Ott a legjobb idővel kerültünk a döntőbe, mégsem nyertünk. Remélem, hogy itt is változik majd a helyzet" - jegyezte meg Viski Erzsébet.

A szlovákoknál is jobbak voltak Storczék

A másik négyes, a Kammerer Zoltán, Storcz Botond, Vereckei Ákos, Horváth Gábor összeállítású egység az ezerméteres verseny második elõfutamát megnyerve a jutott a pénteki döntõbe. Az elsõ ötszáz méteren még a fehéroroszok vezettek, a táv második felén azonban már Storczék haladtak az élen és magabiztos elõnnyel futottak be elsõként. A döntõbe a második fehérorosz és a német egység jutott még be, ráadásul a magyarok közel két perccel voltak jobbak, mint a másik előfutamot megnyerő, évek óta veretlen szlovák négyes, amely a legnagyobb ellenfele lesz a mieinknek.

"Ezt terveztük, bár a fehéroroszok megleptek bennünket a kiváló kezdésükkel. Végül simán megvertük őket, s ez jó jel" - mondta Storcz Botond.

Kolonicsék is a döntőben

Nem kényszerül középfutamra a Kozmann Görgy, Kolonics György (a szám bronzérmese 199-ban Horváth Csabával) kenupáros sem, amely az ezer méteres táv második előfutamban szoros csatában a harmadik lett a német és az orosz egység mögött. Innen is a dobogó ért egyenes ági fináléba kerülést.

"Azzal számoltunk előzetesen, hogy a spanyolokkal leszünk nagy csatában, s bíztunk abban, hogy legyőzzük őket. Sikerült, noha féltávnál még előttünk jártak. Sajnos a magasítás ellenére a hullámok miatt víz csapott a hajónkba, de gondolom, ezzel a többiek is így voltak" - értékelt a távrati irodának Kolonics.

Benkőék, Vajda és Kökény a középfutamban

A Benkő Zoltán, Beé István duónak nem sikerült közvetlenül a pénteki döntőbe jutnia a kenu kettesek ezerméteres versenyében. A magyar kettős hétfői előfutamában - amelyet a svédek, Markus Oscarsson és Henrik Nilsson nyertek - csupán az ötödik lett, így készülhet a szerdai középfutamra. A kenu egyesek ezerméteres versenyének harmadik elõfutamában Vajda Attila a negyedik lett, szintén a középdöntõben folytatja szereplését. A 21 éves magyar versenyzõ nem rajtolt jól és talán jobban zavarták a nagy hullámok, mint a mezõny többi, rutinosabb tagját. Ötszáz méternél megpróbált erõsíteni, de nem tudott felzárkózni az élmezõnyhöz, amelyben a szám '96-os olimpiai bajnoka, a cseh Martin Doktor is haladt. Végül a negyedik helyen ért be, a futamot az orosz Komicsev nyerte.

A kajak egyesek ezerméteres versenyének első előfutamában Kökény Roland a második helyen ért célba, ezzel középdöntőre kényszerült. A csepeli versenyző ötszáz méterig az elsőtől némileg leszakadva, az ötödik helyen haladt, majd a táv második felén erősített, de az automatikus döntőbe jutást jelentő első helyet nem tudta megszerezni. Az első az új-zélandi Ben Fouhy lett, Kökény a szerdai középfutamban folytatja.

A kapitány nem teljesen elégedett

"A lányoktól négyesben és a Benkő, Beé kettőstől is többet vártam. Szerettem volna, ha Kovácsék az első helyen jutnak a döntőbe, de rosszul sikerült a rajtjuk, nem tudtak igazán felpörögni. Ráadásul a kormányválasztás sem sikerült, emiatt a hajójuk folyamatosan jobbra húzott. A németeknek biztosan sokat számít Birgit Fischer jelenléte, de mi nem ájulunk el tőle. Remélem, hogy a döntőben mi leszünk a jobbak, bár biztos, hogy a nagy rivális ismét erősen kezd majd, abban bízva, hogy az esetleg megszerzett előny kitart a célig" - mondta az MTI-nek Angyal Zoltán. A szövetségi kapitány megjegyezte, Benkőéknél az lehetett a baj, hogy kérése ellenére nem teljesítették maximálisan a vasárnapi edzést, ami szerinte előfeltétele lett volna a hétfői meggyőző szereplésnek.

N;
hirdetés