Olimpia 2004

Éremesély öttusában

A női kézisek a világbajnokkal mérkőznek

2004. 08. 26., 01:04 | Frissítve: 2004. augusztus 26., csütörtök 01:18

Csütörtökön a férfi öttusázóknál bajnokot avatnak és a "magyarnak" tekintett számban Balogh Gábor az esélyesek közé tartozik, bár nem az első számú favorit. A dobogóra várjuk viszont női kézilabdázóinat, akiknek a negyeddöntőben a világbajnok franciák ellen kell küzdeniük, hogy a következő napokban is az arany legyen a tét számukra. A kajakosoknál a középfutamokat rendezik, minden magyr a szombati fináléba készül.

A csütörtöki az utolsó nap a kajakversenyeken, amikor még nem osztanak aranyat. Az ötszáz méteres számok magyar idő szerint fél nyolckor kezdődő középfutamaiban érdekelt lesz Vereckei Ákos a kajakegyesek, Joób Márton a kenuegyesek, Kammerer Zoltán és Storcz Botond a kajakkettesek, Kolonics György, Kozmann György a kenukettesek között száll hajóba.

Ki lesz a csütörtöki meglepetés?
 24
 7
 43
 7
 65
A kajakosok jobb időre végynak

Valamennyi egységtől döntőbe jutás várható, ehhez a futam első három helyének valamelyikén kell végezni. Az már biztos, hogy valamennyi pénteki fináléban lesz magyar érdekeltség, most Vereckeiéken és Kolonicsékon a sor, hogy ugyanezt biztosítsák szombatra is. Szerdán nem volt kedvező az időjárás a szkíniászi tavon: erős hátszél fújt, a víz pedig hullámzott. Ez zavarta a versenyzőket, csak remélni lehet, hogy az előrejelzéseknek megfelelően a döntőkre elmúlnak a hullámok.
(Az első futamot magyar idő szerint reggel fél nyolckor rendezik, az utolsó magyar érdekeltségű finálét háromnegyed kilenc előtt tartják.)

Az érem összejöhet Baloghnak

A másik magyar specialitásnak tartott öttusa küzdelmei is megkezdődnek csütörtökön. Az olimpiai programban maradásért küzdő sportág versenyeit most is két nap alatt zavarják le, ezúttal a szokásoktól eltérően a férfiak kezdik. Négy évvel ezelőtt, világbajnoki címvédőként, esélyesnek számított Balogh Gábor és az ezüstöt el is hozta Sydneyből. Most kevésbé számítanak a sikerére, éppen ezért okozhat meglepetést a harminckét fős mezőnyben, amelyben nincs már ott a 2000-es győztes, az orosz Szvatkovszkij, de ott lesz a favoritnak számító világbajnok litván, Zadnieprovskis, honfitársa, az Európa-bajnok Krungolcas, a német Walther és a svéd Johansson. Balogh a vívástól tart legjobban és külön edzéseket vett ebben a számban. Lehet, hogy jó jel, a hogy trénere a Nagy Tímeát már ötkarikás aranyhoz segítő Kulcsár Győző. A másik magyar résztvevő Kállai Ákos, aki a csapatban és váltóban már világbajnoki címig jutott. Valamelyest Balogh árnyékában készülve szintén okozhat meglepetést az olimpiai újonc.
(Az öttusa első száma, a lövészet magyar idő szerint kilenckor kezdődik, majd tíztől vívnak Baloghék. Fél kettőtől az úszás, megyed négytől pedig lovaglás zajlik. Az utolsó szám, a futás negyed hatkor kezdődik, a befutó fél hat-háromnegyed hatkor esedékes.)

Megismételt vb-döntővel az elődöntőbe

A férfiak után a női kézilabdázók is az elődöntőért játszanak, de Radulovicsék csoportmásodik helye azt eredményezte, hogy az aktuális világbajnokot, Franciaországot kell legyőzni a negyeddöntőben a minimális célkitűzés teljesítéséért. Tehát tétmérkőzésen is megismétlődik a tavalyi, zágrábi vb-finálé, amikor ötgólos vezetést adott el az utolsó tíz percben Mocsai Lajos csapata, majd hosszabbításban három góllal kikapott.

"A magyar női kézilabda-válogatott valamennyi tagjának el kell felejtenie a franciák elleni elveszített világbajnoki döntővel kapcsolatos negatív élményeit, mert ilyen lelki béklyóval nem lehet esély az athéni olimpiai negyeddöntőben" - fogalmazott a szövetségi kapitány. A mérkőzést nem az eddigi helyszínen, hanem a Hellenikó-csarnokban játsszák. (A magyarok negyeddöntője fél négykor kezdődik.)

Döntőben reménykedő műugró és gerelyhajító

A női műugrók három méteres számában délelőtt még az elődöntőben szerepel Barta Nóra, hogy kivívja a részvételt az este nyolckor kezdődő fináléban. Az atlétikai stadionban a döntőket a magyarok nélkül rendezik, a gerelyhajítás nyolckor kezdődő selejtezőjében azonban ott lesz Horváth Gergely.

A női futballistáknál az amerikaiak vagy a brazilok nyakába akasztják az aranyat, és bajnokot avatnak a férfi triatlonosoknál is, ahol sérülés miatt nem indul Kuttor Csaba.

N;
hirdetés