Olimpia 2004

Fazekas beperli német vetélytársát

2004. 08. 26., 23:51 | Frissítve: 2004. augusztus 26., csütörtök 23:57

A diszkoszvetés aranyától megfosztott Fazekas Róbert pert indít versenytársa, Lars Riedel ellen, aki azt állította, már korábban értesült a magyar atléta állítólagos csalásairól. A korábbi német olimpiai bajnok közvetve Varga Rolandot nevezte meg informátoraként, aki cáfolta Riedel állításait, és Fazekas kizártnak tartja, hogy az UTE atlétája őt rágalmazta volna.

Nem sokkal azután, hogy doppingvétség miatt, elvették Fazekas Róberttől a diszkoszvetésben hétfőn megszerzett aranyát, vetélytársai már arról beszéltek, gyanúsak voltak nekik a magyar dobóatléta kiváló eredményei és hallottak a módszerről, amivel állítólag kikerülte eddig a doppingellenőrzéseket.

Riedel egy éve tudott az állítólagos módszerről

Nem sokkal a döntés után így nyilatkozott az észt Tammert, de nála tovább ment a szám 1996-os olimpiai bajnoka, Lars Riedel, aki athéni sajtótájékoztatóján részletesen számolt be Fazekassal kapcsolatos "élményeiről".

Az egykori keletnémet atléta azt állította, hogy a 2003. július 19-i cuxhaveni verseny óta tudott Fazekas állítólagos csalásairól. Az említett versenyen ugyanis egy magyar atléta számolt be neki részletesen a szombathelyi versenyző praktikáiról. Ezt követően a németek tájékoztatták a Nemzetközi Atlétikai Szövetséget (IAAF) is.

Varga cáfolja, hogy vádolt volna

A Nemzeti Sportban meg is jelent annak a sportolónak a neve, aki egyedüli magyarként vett részt a cuxhaveni viadalon: Varga Roland, az UTE atlétája versenyzett akkor Németországban. Varga a sportlapnak azt mondta, "sohasem tennék ilyet". Úgy nyilatkozott, most teljesen le van sújtva a történtek miatt, és úgy véli, szörnyű, emberileg megalázó lehetett a doppingellenőrzés. Bízik benne, hogy Fazekas tisztázni tudja magát a vádak alól. "Ridelt viszont rágalmazásért akár be is perelhetném. Nem is értem, miért mondhatott ilyet" - tette hozzá.

Beperelik Riedelt

Amit Varga csak fontolgat, azt Fazekas már el is határozta: bepereli a korábbi ötszörös világbajnokot. "Riedel Robi példaképe volt és most az üldözőhadjárat része lett. Eldöntötte, hogy pert indít a német ellen, egy neves osztrák ügyvédi iroda már fel is ajánlotta segítségét" - mondta el az Indexnek Pál Gábor, a szombathelyi dobóatléták szóvivője. Abban száz százalékig biztosak, hogy nem Varga Roland vádolta meg Fazekast.

Tudnak a feljelentőről is

Azzal a meg nem nevezett feljelentővel kapcsolatban, aki az IAAF-nak és a NOB-nak írt levelet, Pál azt mondta, tudják, kiről van szó és már gyűlnek is a bizonyítékok ellene.

N;
hirdetés