Olimpia 2004

Gyorsan elszálltak öttusázóink

Balogh ellőtte magát és a vívásban is rontott

2004. 08. 26., 19:36 | Frissítve: 2004. augusztus 26., csütörtök 20:16

A férfi öttusázók között Sydney ezüstérmese, Balogh Gábor, ha nem is biztos éremeséllyel, de a favoritok között indult. Az 1999-es világbajnok már a lövészet után is rosszul állt, de a víváson szállt el teljesen. A lovaglás megnyerésével és egy jó futással is csak a nyolcadik lett, a jobban kezdő Kállai a tizennyolcadik lett.

Csütörtökön megkezdődtek az öttusa versenyei és az eddigi szokással ellentétben a férfiak teljesítették előbb az öt számot. Az igazi éremesélyes a pénteken induló Vörös Zsuzsanna, de csütörtökön a sydneyi ezüstérmes Balogh Gábortól is mindenki jó szereplést várt. Az 1999-es világbajnok azt mondta, legalább meg akarja ismételni a négy évvel ezelőtti második helyet. Ennek érdekében a kétszeres olimpiai bajnok párbajtőröző, Nagy Tímea edzője, Kulcsár Győző vette kezelésbe. A másik magyar induló, Kállai Ákos újonc volt az olimpián.

Már a lövészet sem sikerült

A reggeli első számban, a lövészetben a várakozás alatt teljesített mindkét magyar, Kállai 179 kört lőtt, Balogh 175-öt. Ezzel a középmezőnyben végeztek, mivel a harminckét versenyző nagy része rosszul lőtt. A nagyon jó lövőnek számító Kállai 1084 ponttal a 14., míg az általában ugyancsak pontosan célzó Balogh 1036-tal a 17. helyről várja a vívást, a számot a fehérorosz Dmitrij Melijah nyerte, 186 körrel vagyis 1186 ponttal.

Balogh elvívta

Klikk a képre!
Következett a vívás és Balogh, annak ellenére, hogy külön készült erre, gyakorlatilag két tusa után elszállt. A rossz kezdés után valamelyest javult, de végül 15/16-os aránnyal zárt, pedig a pást szélén álló Kulcsár Győző mellett több száz magyar szurkoló buzdította a mieinket. Baloghnak ez mindössze 804 pontot hozott. Kállai összességében 18 asszót nyert meg, és 13-at veszített el, ezzel a hatodik-tizedik legjobb volt, 888 pontot vívott össze magának. A számot az orosz Mojszejev nyerte, ekkor összetettben még a második volt.

Kállai állt jobban

Kállai ekkor a hetedik helyen állt összetettben, 1972 ponttal, Balogh a tizenkilencedik volt, 1840 ponttal. "Sajnos, nem állunk jól, sok benne maradt a fiúkban körben és találatban egyformán" - értékelt az ekkor MTI-nek Császári Attila, az öttusa-szövetség elnöke.

Mindenki tudta, a magyarok nem az úszásban hozzák be lemaradásukat, így ekkor már nagyon valószínűnek tűnt, hogy elérhetetlen már a dobogó.

Az úszás után mindegy volt

Aztán mezőny nagy részéhez képest mindkét magyar gyengén úszott, ekkor végleg elszálltak az éremszerzési esélyek: Kállai a harmadik tusát az első futamban, azaz a leglassabbak között teljesítette, és magához képest a nem is olyan rossz, 2:14.64 perces, 1188 pontot érő idővel ért célba, Balogh azonban visszafogott szerepelt, 2:10.02 perc alatt ért célba, ezzel 1240 pontot begyűjtve. Kállai a tizedik, Balogh a huszonharmadik volt, Mojszejev vezetett.

"Gábor a lövészet után tudta, hogy már nem kerülhet a dobogósok közé. Mereven vívott, nem volt elég agresszív, úszásnál pedig úgy láttam, nincs lelki ereje összeszedni magát" - mondta az MTI-nek az öttusázók korábbi edzője, Rátonyi Gábor, jelenlegi zuglói polgármester.

Balogh jól lovagolt, Kállai elszállt

Klikk a képre!
Kiegyensúlyozott lovaglást vártak a jó olasz lóállomány miatt a szakemberek, de éppen ellenkezőleg, megszórta a mezőnyt ez a szám. Ennek lett áldozata Kállai is, akinek lova többször is kitört és hét akadályt is vert, Dino nyergében 1004 pontot gyűjtött. Balogh ellenben jól teljesített, ugyanezzel a lóval csak egyszer hibázott, az 1182 pont a második helyre volt elég.

Mojszejev jutalomjátéka

A futás előtt Balogh a kilencedik, Kállai a tizenhatodik helyen állt. Az utolsó számnak az élről nekivágó Mojszejev semmit sem bízott a véletlenre, azonnal hatalmas iramot diktált, és már az első kör végén lerázta a jóval gyengébben futó üldözőit. Az utolsó kört már orosz zászlóval a kezében, a nézőknek integetve fejezte be.

A kapitány és Balogh sem elégedett

A futásban Balogh egy helyet tudott javítani, Kállai kettőt esett vissza, így még pontszerző helyre sem sikerült beérnie magyar öttusázónak.

"Többet vártunk ettől a versenytől" - értékelt Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány. "Csalódott vagyok, sokkal többet vártam magamtól - mondta Balogh a befejezéskor. "Az elején elrontottam az első két számot és utána fejben már nem tudtam kellően összeszedni magam" - vélekedett a nyolcadik helyen befutó magyar versenyző.

Kár volt a rossz vívás Balogh esetében, mert a későbbi győztes Mojszejev ugyanúgy 175 kört lőtt, mint az öt évvel ezelőtti világbajnok.

N;
hirdetés