Olimpia 2004

Nem fenyeget minket kizárás

2004. 08. 27., 20:21 | Frissítve: 2004. augusztus 27., péntek 20:30

Nincs olyan szabály, amely alapján doppingoló sportolóink miatt kizárhatnák a magyar olimpiai csapatot az athéni játékokról, erősítették meg az Indexnek sportvezetőink.

Pénteken már öt magyar sportoló szerepelt az Athénban doppingügybe keveredett olimpikonok dicstelen listáján. Eddig hármójukat, a pozitív tesztet produkáló súlyemelő Kecskés Zoltánt, a diszkoszvetés elsőjét, az elégtelen vizeletmintát produkáló Fazekas Róbertet, valamint ugyanilyen vétségért a súlyemelő Kovács Zoltánt zárták ki a játékokról. A kalapácsvetés bajnokát, Annus Adriánt csapattársa ügye miatt újabb vizsgálatra kötelezték, az ezüstérmes súlyemelő, Gyurkovics Ferenc pedig megbukott a döntő utáni ellenőrzésen.

A doppinglista élén

Ezzel Magyarország a korántsem előkelő első helyre ugrott az idei nyári játékok doppingranglistáján, holtversenyben állunk a házigazda görögökkel, akik viszont kevesebb dobogós helyet vesztettek a tiltott szerek miatt.

Kizárás az olimpiáról?

Az ötödik eset nyilvánosságra kerülése után nem sokkal megjelent a Nemzeti Sport online kiadásában, hogy Magyarországot a sok eset miatt a kizárás fenyegeti az olimpián. A sportlap internetes oldala azt írta: amennyiben egy az olimpián részt vevő ország három különböző sportágban (nem versenyszámban) szereplő öt sportolóját doppingvétségen - ennek minősül Fazekas tette is - érik, akkor az adott országot a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kizárhatja a játékokról.

Ez azt jelentené, hogy ha még egy magyar olimpikon - aki nem atléta, vagy súlyemelő - megbukik, kétségessé válna sportolónk eddigi szereplése.

Nem létező szabály

Nem létezik olyan szabály, amely alapján a doppingvétségek miatt kizárhatnának egy országot az olimpiáról - tudta meg az Index a magyar csapat vezetőitől. Molnár Zoltán, a MOB igazgatója elmondta, megvizsgálták a NOB szabályait és azok között nincsen hasonló szankciót maga után vonó rendelkezés sem.

N;
hirdetés