Olimpia 2004

Nem sikerült a bronz a férfi kéziseknek

Magyarország-Oroszország 26-28

2004. 08. 28., 22:57 | Frissítve: 2004. szeptember 13., hétfő 11:23

Az oroszok elleni verséggel a negyedik helyet szerezte meg az athéni olimpián a magyar válogatott, amely így is nagy meglepetést szerezett. Nemcsak helyezésével, de a mutatott játékkal is nagy elismerést vívott ki magának az elmúlt két hétben Skaliczki László csapata.

A magyar férfi kézilabda-válogatott kellemes meglepetést szerzett szereplésével Athénban: Perezék második helyen végeztek csoportjukban, megelőzve az Európa-bajnok német csapatot, majd a negyeddöntőben az addig nagyon jól szereplő dél-koreaiakat győzték le és ezzel 1988 után ismét elődöntőt játszhattunk az ötkarikás játékokon.

A döntő nem jött össze

Klikk a képre!
Fotó: Barakonyi Szabolcs
A horvátok azonban nem véletlenül érkeztek hat győzelemmel a legjobb négy közé, úgy tűnik, más klasszist képviselnek. A 33-31-es vereség után is emelt fővel távozhatott Skaliczki László csapata. A bronzmeccsen következett az öregedőben lévő orosz csapat, amely címvédőként érkezett a görög fővárosba, de most nem kapta meg az esélyt az újabb elsőségre. A másik elődöntőben az általunk legyőzött németek múlták felül a 42 éves Lavrov vezette orszokat.

Egyenlítés, hátrány, egyenlítés

A meccs jól kezdődött, Diaz góljával, de Ivanovék gyorsan fordítottak. Csak futottunk az eredmény után, de 2-4 és 4-6 után Mezei, Pásztor, majd a magabiztosan játszó Gál Gyula góljaival lett egyenlő. (6-6) A fordítás azonban nem sikerült, mint ahogyan később is mindig megremegtek a magyar kezek a döntő pillanatokban. A jól játszó fiatal Rasztvorcev révén gyorsan lett újra két gól az orosz előny, Laluska szép szélsőgólja is csak a távolság tartásához volt elegendő.

A félidő vége nem sikerült

Az oroszok mindig betaláltak, amikor Perezék közeledtek volna, a védelemben pedig Lavrov diktált, ziccereket védett, volt olyan időszak, amikor úgy tűnt, neki nem lehet gólt dobni.

Tíz-tíznél azonban újra egyenlő lett, a félidő hajrájában azonban kettős emberhátrányba kerültünk, és Kokcsarov nem kegyelmezett. A bíráskodásra most is lehetett némi panasz, a kiállítások nálunk jöttek egymás után, a mieinknek nem ítéltek hétméterest, az említett Kokcsarov viszont sorra lőtt be a büntetőket.

Távolodott a bronz

A háromgólos hátrány nem tűnt behozhatatlannak, de a folytatásban nem sikerült közelebb kerülni a 2000-es olimpiai bajnokhoz. Skaliczki kapust cserélt, Fazekas talán nem adott annyi pluszt. A negyvenedik percben már öt gólra nőtt a hátrányunk, Kokcsarov, Rasztorcev vitte a hátán az oroszokat. Nagy László csak a második félidőben vétette magát észre, amúgy nálunk Perez volt a legjobb, igaz, ahogy múlt az idő és fáradt, Lavrov több lövését is fogta.

Késői hajrá

Klikk a képre!
Fotó:EPA
Már hat is volt a hátrány, Ilyést például érhetetlen okból állították ki, úgy tűnt, elveszett a bronz. Későn kezdték meg a felzárkózást Pásztorék, öt perccel a vége előtt még mindig négy góllal vezettek az oroszok, a 28. percben lett 25-28, előrébb lépni azonban nem sikerült lényegében. Az utolsó percet kétgólos hátrányban kezdtük, de ekkor is labdát adtak el a mieink, ezzel pedig elment az egyenlítés esélye, végül 26-28-ra maradtunk alul.

A magyar férfi kézilabda-válogatott a negyedik lett, ami olimpián 1988-ban sikerült legutoljára. Meglepetésre Skaliczki László csapata előkelőbb helyen végzett, mint a vasárnap az ötödik helyért pályára lépő nők.

Jegyzőkönyv
Oroszország-Magyarország 28-26 (13-10)
Ellinikó-aréna, 5500 néző, V: Bavasz, Migasz (görögök)
Oroszország: Lavrov - Krivoslikov 2, Tucskin, Ivanov 3/1, Torgovanov 2, Rasztvorcev 7, Kokcsarov 8/4, cserék: Pogorelov 1, Gorpicsin, Csipurin, Kugyinov 4, Kulesov 1
Magyarország: Fazekas - Nagy 4, Laluska 1, Mezei 1, Gál 4, Diaz 2, Pásztor 2, - cserék: Szathmári (kapus), Perez 10, Lendvay 1, Iváncsik 1, Harsányi, Ilyés
Hétméteresek: 7/5, illetve -
Kiállítások: 8, illetve 10 perc

Skaliczki László: Gratulálok az orosz válogatottnak, amely nagy taktikai csatában, megérdemelten nyert, illetve a saját játékosaimnak is a hozzáállásukért. A kapusok ezúttal kicsit kevesebbet tettek, de nekik köszönhetjük, hogy eljutottunk idáig. Kicsit hullámzott a támadójátékunk is. Nem úgy sikerült, ahogy elterveztük, s a vége vereség lett. A magyar válogatottban egy korszak lezárult, többen elbúcsúznak a válogatottól. Új feladatok várnak a fiatalokra, s időre lesz szükség, mire megint ütőképes együttes állhat fel. Mivel a szerződésem a hónap végén lejár, nem tudom, hogy ez az új éra velem kezdődik-e majd el.

N;
hirdetés