Olimpia 2004

Káosz uralkodott Athénban

Könnygáz, tűz, betört kirakatok az olimpia belvárosában

2004. 08. 29., 07:03 | Frissítve: 2004. augusztus 29., vasárnap 09:40

Vasárnapra virradóra zavargások törtek ki Athén belvárosában - jelentették helyszíni tudósítóink. A rendőrök feltehetően a Powell amerikai külügyminszter lemondott látogatása miatt tiltakozó tüntetőkkel csaptak össze, elárasztotta a környéket a könnygáz. Az emberek menekültek a rendőrök elől és bárokba szorultak.

Nézze meg képeinket!
Az Index exkluzív képei a helyszínről
Fotó: Barakonyi Szabolcs
A káosz uralkodott órákon keresztül Athén belvárosában, az olimpia záróünnepségére virradóra - adták hírül a helyszínen tartózkodó tudósítóink. A görög főváros központjában szombat hajnal három körül tüntetőkkel csaptak össze a rendőrök.

Orrfacsaró bűz, betört kirakatok

Pillanatok alatt a félelem lett úrrá a Monasztiraki tér környékén, amely az Akropolisz közelében található. Könnygázt vetettek be, ami elárasztotta az utcákat, boltokat, éttermeket környéket. Tudósítónk egy bárba szorult be, de egy idő után a vendéglátósok is bezárták ajtókat, ahova félelmükben özönlöttek be az emberek.

Sérülteket is láttak az utcán, sőt, autókat és szemetet, kukákat is meggyújtottak a randalírozók. A rendőrök szerint, akikkel sikerült néhány szót váltaniuk tudósítóinknak, azt mondták, részeg anarchistákkal van dolguk.

Kollégáink arról számoltak be, hogy egy bár sötét fülkéjébe rekedtek, ahonnan nem látnak semmit, nem mozdulhatnak és hangjukat sem hallathatják. Itt egy órán keresztül várak a "harcok" lecsillapodására, majd sértetlenül tudtak távozni.

Orr- és szemfacsaró volt a bűz a könnygáz miatt, a telefontudósításban is hallható volt, ahogy kirakatok törtek be, poharak csapódtak, és a rohamrendőrök folyamatosan szorították ki a tömeget az utcákról. A rendőrök "csiki-csuki" módszerrel próbálták meghátrálásra kényszeríteni a rendbontókat.

Nézze meg képeinket!
Az Index exkluzív képei a helyszínről
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Powellt várták, nem jött

A zavargások feltehetően Colin Powell tervezett, majd lemondott athéni látogatása kapcsán törtek ki. Az amerikai külügyminiszter szombaton érkezett volna Athénba, részt vett volna az olimpia záróünnepségén.

Az amerikai és a görög külügyminisztérium egy időben, közép-európai idő szerint szombat délelőtt - alig néhány órával Powell athéni érkezésének kitűzött időpontja előtt - jelentette be, hogy az amerikai diplomácia vezetője mégsem utazott el Athénba, a látogatást október közepére halasztották.

A külügyminiszter érkeztével Amerika- és háborúellenes tüntetéseket is vártak, a Powell-ellenes tüntetők már pénteken is összecsaptak az athéni rendőrökkel, akik könnygáz bevetésével próbálták a randalírozókat kiszorítani az utcákról. A péntek esti zavargásokban körülbelül ezerötszáz-kétezer tüntető vett részt, de a rendőrségi szóvivő szerint nem vettek őrizetbe senkit. A vasárnap hajnali események úgy tűnik ennek a demonstrációnak az utórezgései, az Associated Press jelentése szerint magukat anarchistának valló tüntetők zavargását fékezték meg helyi idő szerint hajnali három körül az athéni rendőrök. A molotov-koktélokat és köveket dobáló, kukákat felgyújtó, kirakatokat bezúzó pár száz fős csoport tagjai közül végül nem állítottak elő senkit, reggelre a rend helyreállt, sérültekről nem érkeztek jelentések. Az MTI úgy tudja, hogy a rendőrség tizenkét anarchistát előállított az egyórás ütközet után.

Powell-ellenes molinó

Szombat hajnalban a görög kommunisták pártjának aktivistái egy hatalmas, Powellt elítélő transzparenst feszítettek ki az Akropoliszon. A Parthenón egyik oldalán felállított transzparensen angol és görög nyelven gyilkosnak nevezték az amerikai külügyminisztert. "Powell, te gyilkos, tűnés haza! Ne felejtsd, hogy Nedzsefben civileket mészárolnak le, és Palesztinában falat emelnek" - olvasható a transzparensen, amelyet a görög kommunisták jelképes tiltakozásnak szántak. Az Akropoliszt nem is nyitották meg a turisták előtt a szokásos időben, helyi idő szerint szombat reggel nyolc órakor.

N;
hirdetés