Olimpia 2004

Annus negatív mintát adott le Athén után

2004. 08. 30., 21:25 | Frissítve: 2004. szeptember 02., csütörtök 15:41

A kalapácsvetés aranyától vasárnap megfosztott Annus Adrián ügyében kiderült, hogy a pénteken, a magyar orvosoknak adott vizeletmintája negatív lett - ezzel az érvvel is élt a magyar küldöttség a NOB előtti meghallgatáson.

Vasárnap az ötödik magyar doppingügyben is megszületett a döntés: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága az utólagos doppingellenőrzés vétségnek minősülő visszautasítása miatt elvette Annus Adriántól az athéni játékokon kalapácsvetésben megszerzett aranyérmét.

A WADA-nak nem, a magyaroknak igen

A szombathelyi atléta valóban nem állt a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) embereinek rendelkezésére múlt pénteken, arra hivatkozva, hogy azok után, hogy barátját, Fazekas Róbertet "megalázták" az athéni ellenőrzésen, majd elvették tőle a diszkoszban szerzett aranyát, ő már nem bízik a szervezetben.

A sportoló nem ment át Ausztriába vizelni, de megtette ezt néhány órával korábban, a Magyar Atlétikai Szövetség megbízottainak, akik szúrópróbaszerűen, otthonában keresték fel őt.

Negatív volt a sebtében vett minta

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) vezetői többek között az ezen a mintán elvégzett elemzés eredményével érveltek: a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium (GYISM) megbízásából Bécsben elvégzett analízis nem mutatott ki tiltott szert Annus vizeletében, derül ki a hivatalos jegyzőkönyvből.

Két minta két embertől?

A NOB ezt az érvet nem vette figyelembe és kizárta az olimpiáról a magyar sportolót. Sőt, a szervezet jelentése azt is megemlítette, hogy az Annus által Athénban leadott két minta nem ugyanattól az embertől származik. Bakanek György, a GyISM doppingügyekben illetékes főtanácsadója szerint a WADA a két minta szteroidprofilját hasonlította össze, ami gyanúra okot adhat, de nem bizonyító erejű. "Arra, hogy két vizeletminta ugyanazon személytől származik-e, egyértelműen csak a genetikai teszt adhat választ" - mondta Bakanek, aki szerint az Annustól vett mintákból ezt az elemzést el lehet végezni.

N;
hirdetés