Olimpia 2004

Százötvenmilliós pluszjutalom az olimpikonoknak

2004. 09. 01., 18:13 | Frissítve: 2004. szeptember 13., hétfő 11:20

Athéni győzelméért az előre megállapított állami pénzjutalmon felül további milliókat kap az aranyérmes férfi vízilabda-válogatott, valamint kapitány, a kajakosok szakvezetője, és a férfi négyes egység, valamint a női kajaknégyes és a férfi kézisek is - jelentette be Gyurcsány Ferenc sportminiszter a szerdai kormányülést követően. A hetedik-nyolcadik helyezetteket is jutalmazzák. A pluszkiadásokkal együtt 1,15 milliárd forintot költ az állam sportolóink elismerésére.

A kormány szerdai ülésén is téma volt az olimpia, a kabinet pluszjutalmakról döntött, de nem kerülhette ki az öt doppingesetet sem.

Ne engedjenek a csábításnak

Az ülés utáni sajtótájékoztatón Gyurcsány Ferenc sportminiszter köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki egy kicsit is hozzátett az athéni sikerek eléréshez. Ugyanakkor sajnálatát fejezte ki, hogy Magyarországot nem csak a ragyogó sportteljesítménye miatt, hanem a "sport tisztaságát is veszélyeztető országként" jegyezték meg. A sporttárca vezetője arra kérte a sportolókat, edzőket, az orvosokat és a szakvezetőket, hogy "ne engedjenek a csábításnak" és maradjanak a tiszta verseny talaján.

Pénz a hetedikeknek és a nyolcadikoknak is

Gyurcsány Ferenc, a szerdai kormánydöntéseket ismertetve elmondta, a jutalmazottak körét kiterjesztik a hetedik és a nyolcadik helyezést elérő sportolókra is. Ez nyolc versenyszám tizenhárom sportolóját érinti, ők egyenként 1-2 millió forintot kaphatnak. (Az egyelőre nem derült ki, hogy az úszó Cseh László megkapja-e a négyszer százas vegyesváltó tagjaként elért hetedik hely után járó összeget, a törvény értelmében ugyanis csak három eredményért kaphat valaki állami juttatást, ez neki pedig a negyedik lenne.)

A jutalmazás összegei helyezésenként és kategóriánként:
EgyéniPáros3-6 fős csapatCsapatsportok
Arany10 milló8,5/fő7,5/fő5/fő
Ezüst86.864
Bronz65,44,53
4. hely 54,253,752,5
5. hely 43,432
6. hely 32,552,2251,5

(A táblázat a törvényben erdetileg szereplő jutalmakat tartalmazza.)

Százötvenmillió forint extra

Kitért arra is, hogy Angyal Zoltán, a kajak-kenusok szövetségi kapitánya és Kemény Dénes, a vízilabda-válogatott szakvezetője tíz-tíz millió forint adózás utáni jutalomban részesülhet.

A csapatsportokban, illetve az egyéni sportok csapatszámaiban sikert arató olimpikonok - az aranyérmes férfi és az ezüstérmes női kajaknégyes, a negyedik helyen végző férfi kézilabdázók, a második férfi párbajtőrözők és az Athénban címüket megvédő férfi pólósok is - is extra juttatást kapnak.

A legtöbbet, fejenkénti ötmilliójuk mellé összesen 32,5 millió forintot, vagyis egyenként két és félmilliót kapnak a vízilabdázók, míg a női kajaknégyes még hétmilliót könyvelhet el, a többi egység juttatása ezek közé esik; a teljes összeg 67 millió forintot tesz ki.

A teljes költségről Gyurcsány Ferenc elmondta: az előzetesen tervezett jutalmakra egymilliárd forintot, a szerdán elhatározott pluszdíjazásokra ezen felül százötvenmillió forintot fordítanak.

N;
hirdetés