Olimpia 2004

Lemondások a súlyemelőknél

2004. 09. 01., 12:30 | Frissítve: 2004. szeptember 02., csütörtök 10:00

Többen is megválnak a súlyemelő-szövetségben viselt pozíciójuktól az athéni olimpián kipattant doppingügyek miatt, de a szervezet elnöke, Dolovai Tamás, valamint a nemzetközi szövetséget vezető Aján Tamás nem távozik. A súlyemelők elnökségi ülésén az a hangulat alakult ki, hogy az ötkarikás játékokon manipuláció történt a magyarok vizsgálataival.

A vasárnap befejeződött athéni olimpián öt doppingügyet produkáltak a magyar sportolók és ebből három a súlyemelőknél pattant ki. Kecskés Zoltánnak és Gyurkovics Ferencnek pozitív lett a doppingtesztje, a versenyen az első fogásánál megsérült Kovács Zoltán pedig a diszkoszvető Fazekas Róberthez hasonlóan nem tudott elégséges mintát adni az ellenőrzésen.

Aján és Dolovai maradnak

A súlyemelő vezetők alig három nappal a játékok vége után sajtótájékoztatót tartottak, de aki nagy lemondásokra és földcsuszamlásszerű átalakulásra számított, az minden bizonnyal csalódott. Dolovai Tamás a szövetség elnöke leszögezte, nem távozik a posztjáról addig, amíg az ügyek nem tisztázódnak. Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) elnöke azt mondta, nem is jutott még eszébe a távozás. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) alelnöki tisztét is betöltő sportvezető azt mondta, a pénteki MOB-elnökségin kíván bővebben reagálni az Athénban történtekre.

Nem akar infarktusveszélyt

Ketten viszont lemondtak: a válogatott orvosa, Mezőfi Miklós, hangsúlyozva, hogy nem érez felelősséget az athéni esetek miatt. Hasonlóan döntött László Imre, a szövetség alelnöke, aki minden pozíciójáról lemondott. Kiemelte ő is, hogy nem a felelősség elismerése miatt távozik, ugyanis a sportágban már három éve nem vesz részt igazán, de kórházigazgatóként nem akar tovább "infarktusveszélyben élni."

Az Index érdeklődésére azt is kifejtette, hogy tettének nincs üzenetértéke, nem is ez volt a célja. Megjegyezte azt is, hogy borzasztó napokat élt át Athénban zsűritagként, és már az első eset után megfogalmazódott benne, hogy megválik tisztségeitől.

Összesküvésre gyanakszanak

Az ülésen egyébként az a vélemény alakult ki, hogy a magyar versenyzők feltűnően szigorú vizsgálata manipulációra utal. Többen úgy vélik, ezt támasztja alá, hogy a 105 kilósok között ezüstérmétől megfosztott Gyurkovics Ferenc mellett Kecskés Zoltán is az oxandrolon nevű szerrel bukott le. Ezt a doppingot általában csak nők szokták használni, mert a férfiaknál nem használ, kivált nem a verseny előtt néhány nappal. Vagyis: ha szedtek is valamit, akkor biztosan nem ezt a szert.

A vélt manipulációval kapcsolatosan Dolovai hangsúlyozta, hogy mindkét lebukott versenyző a korábbi ellenőrzések alatt negatív mintát adott, és szokatlanul későn, a vizsgálat után több mint 36 órával - általában ez a határ - jelezték, hogy doppingszert találtak náluk.

Dolovai elárulta, Kecskés esete után csapatértekezletet hívott össze, amelyiken feltette a kérdést, hajlandóak-e a versenyzésre. "Valamennyi csapattag pódiumra akart lépni" - így nem léptünk vissza. A három pozitív doppingeset miatt egyébként az országot kizárhatják a nemzetközi eseményekről. A szabály automatikusan nem mondja ki a kizárás tényét, mert minden esetet meg kell vizsgálni a fellebezések után. (Sydneyben a románok produkáltak három pozitív mintát, míg Szöulban a bolgárok visszaléptek, miután két súlyemelőjükről kiderült, hogy fennakadt a szűrésen.)

Az atlétikai szövetségben szintén szerdán tartottak elnökségi ülést, a MOB pénteken foglalkozik az athéni doppingügyekkel.

N;
hirdetés