Olimpia 2004

Mohamed a bronzért vívhat

2004. augusztus 18., szerda 17:51

A legjobban jegyzett magyar tőröző, Mohamed Aida a háromszoros olimpiai bajnok Giovanna Trillini ellen kikapott a döntőbe jutásért. A csörte esélyese az olasz volt, és Varga Gabriella után Mohamedet is legyőzte. Ellenfele vagy az olasz címvédő Vezzali vagy a lengyel Gruchala lesz.

Mohamed Aida az olimpia rajta előtt az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy miután nyolc éve nyolcadik volt, négy éve pedig hetedik, most nem egyet szeretne előrelépni, hanem többet, és érmet akar Athénból. Elmondta, nem lesz könnyű dolga, mert az első meccsén az orosz Jucsevával úgy kell vívnia, hogy riválisa már túlesik a bemutatkozáson, míg neki az lesz az első asszója.

Ennek ellenére nagyon higgadtan vívott, nyoma sem volt idegességének, és végig vezetve, 14-9 arányban múlta felül a 2002-es világbajnokságon ezüstérmes versenyzőt, ezzel bejutott a legjobb nyolc közé.

Az elődöntőbe jutásért a koreai Nammal mérkőzött, és esélyt sem hagyott neki. Rögtön az elején elhúzott, hét tussal is vezetett, végül 15-5 lett a végeredmény. Mohamed elődöntője fél hatkor kezdődött, Aida mosolygós volt, nem látszott rajta a feszültség.

Az első találatot Giovanna Trillinit adta, aki az elődöntőben az Európa-bajnok Varga Gabriellát verte 15-11-re. A második tust is az olasz jegyezte, miután a balkezes szúrása rövidre sikeredett. Aida ezek után szépített, és aztán egyenlített is egy feltartó szúrással.

A következő találatot a háromszoros olimpiai bajnok érte el - egyet nyert egyéniben, kettő csapatban -, majd 5-2-re elhúzott. Ezek után Aidán volt a sor, de öröme nem tartott sokáig, mert Trillini ismét háromra növelte a különbséget. A hetedik találat is az olaszé volt, de az első három perc előtt Aida kitörése is pontos volt.(7-4 az olasznak.)

A pihenő után az olaszé volt a következő tus, erre azonban védés visszavágással válaszolt az MTK versenyzője. Trillini a folytatásban nagyon elkapta a fonalat, 12-5-re módosította az állást. Mohamed megpróbált felzárkózni, de nem sikerült neki, és 15-7-re alulmaradt.

N;
hirdetés