Olimpia 2004

Ma délutánig elő kell keríteni Annust

2004. 08. 26., 12:30 | Frissítve: 2004. szeptember 02., csütörtök 15:32

"Ránk szálltak rendesen" - összegzett Molnár Zoltán, a magyar olimpiai csapat vezetője, miután a NOB és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség felszólította a magyar csapatot, árulják el Annus Adrián pontos tartózkodási helyét csütörtök délig. A határidőt sikerült csütörtök 17 órára kitolni. Annus és Fazekas kedden hagyták el Athént, később Annus azt üzenete, hogy csütörtök 23.00-tól megtalálhatják otthonában.

Tekintse meg a képeket!
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) felszólította a Magyar Olimpiai Bizottságot, hogy csütörtökön 12 óráig adja meg az athéni játékokon kalapácsvetésben aranyérmes Annus Adrián pontos tartózkodási helyét. A határidőt 17 óráig sikerült kitolni.

"A NOB és a WADA határozott kérésére tegnap a Magyar Atlétikai Szövetséggel (MASZ) közösen 16 pontban közöltük, hogyan lehet Annus Adriánt elérni" - mondta Molnár Zoltán, a magyar csapat vezetője. "Ebben a levélben leírtuk az összes rendelkezésünkre álló információt, a versenyző mobilszámát, címét, az utazási útvonalát, edzője, menedzsere elérhetőségeit és a megadott időpontig, 21 óráig elküldtük a választ."

A két nemzetközi szervezetnek nem volt elegendő, hogy közölték Annus Adrián adatait, a nehézatléta pontos tartózkodási helyét szeretnék tudni. Molnár elmondta: "Ma reggel kaptunk egy határozott kérést, hogy 12 óráig közöljük, hol lehet Annus Adriánt megtalálni. Mivel nagyon rövid volt a határidő, kértük a módosítását, és sikerült 17 óráig kitolni. Kértük a Magyar Atlétikai Szövetséget, hogy írásban adja meg a lehető legrövidebb időn belül, hol található a versenyző."

Itt még ünnepeltek, kattinson a képre.
Fotó: Index
Fazekas miatt ellenőrzik Annust

Molnár elmondta, egyértelmű, hogy a diszkoszvetésben győztes, majd doppingvétség miatt aranyérmétől megfosztott Fazekas Róbert esete miatt barátját és klubtársát, Annust is újból ellenőrizni akarják. "Ránk szálltak rendesen" - tette hozzá.

Mérei László, a MASZ szakmai igazgatója elmondta, felvették a kapcsolatot Annussal, s hamarosan közlik, hol lehet elérni. Annus és Fazekas szombathelyi barátaikkal kedden indultak el Athénból gépkocsival. Fazekas jelezte, csütörtök délután sajtótájékoztatót tart Szombathelyen.

A Fazekas ügyében tartott tájékoztatójukon a magyar olimpiai csapat vezetői szerdán leszögezték, hogy az olimpiai bajnok kalapácsvetőt is akármikor, utólag is ellenőrizhetik, és ha az eredmény pozitív lenne, tőle is visszavennék az aranyat. Azt azonban hangsúlyozták, a kalapácsvetőt négyszer is ellenőrizték Athénban, és a tesztjei negatívak voltak. Annusnak elvileg vasárnap éjfélig kell újabb vizeletmintát produkálnia.

Miért lenne negatív?

Annus szóvivője, Pál Gábor - aki Fazekas sajtóügyeit is viszi - a Magyar Rádióban azt mondta, rengeteg sms-t kaptak, hogy Magyarországon olyan hírek terjengnek, az atlétát az Interpol körözi, a szálloda előtt rendőrök várták, a WADA és számos más szervezet is körözi. Ez nagyon felzaklatta a szombathelyi sportolót, aki úgy döntött, befejezi a pályafutását, és ezentúl semmiféle atlétikával kapcsolatos dologgal nem kíván foglalkozni, mert méltánytalannak, megalázónak tartja a WADA álláspontját és azt, hogy Fazekas Róberttől negatív vizelet után elvesznek egy olimpiai aranyérmet. Pál hozzátette: "Annus Adriánt hihetetlenül megalázták, és úgy érzem, teljesen méltánytalanul." Arra a kérdésre, hogy Annus ad-e újabb vizeletmintát, azt válaszolta: "Nem tudom".

Egyelőre nem világos, hogy Fazekas és Annus honnan veszik, hogy a diszkoszvető levett mintája negatív volt, hiszen a Magyar Olimpiai Bizottság mai leveléből világosan kiderül: a 25 milliliter vizeletet a doppingügynökség még nem analizálta. A levél ugyanis éppen azért íródott, hogy az ügynökség elemezze ki végre Fazekas pisijét. Korábban egyedül Kamuti Jenő, a NOB orvosi bizottságának tagja nyilatkozta azt, hogy az inkriminált vizeletet leellenőrizték. Ezt egyébként időközben Schmitt Pál, a MOB elnöke is cáfolta.

Annus nem tartja be a NOB által szabott határidőt

Mérei Lászlónak, az atléták szövetségi kapitányának sikerült elérnie Annus Adriánt telefonon - mondta Molnár Zoltán, az athéni magyar csapatvezető a Magyar Rádiónak. A kalapácsvető az üzente, hogy csütörtökön este 23 órától lesz megtalálható otthon, az információt pedig a Magyar Atlétikai Szövetség előljáróinak alárírásaival továbbították a NOB-nak.

N;
hirdetés