Olimpia 2004

Annusék ügyvédje Schmittet is támadja

2004. 09. 28., 14:01 | Frissítve: 2004. szeptember 28., kedd 15:50

"Sem a sportminisztériumtól, sem a Magyar Olimpiai Bizottságtól nem kaptunk eddig segítséget" - jelentette ki az olimpiai aranyérmétől megfosztott két atléta, Annus Adrián és Fazekas Róbert ügyvédje, Eva Maria Barki. Barki a MOB-vezetőket is hazugsággal vádolja. Annus nem adja vissza az érmét, és DNS-mintát sem hajlandó adni.

Kedd délelőtt sajtótájékoztatót tartott az Athénban a doppingszabályok ellen vétő, és aranyérmétől megfosztott két atléta, Annus Adrián és Fazekas Róbert valamint ügyvédjük, Eva Maria Barki. Az osztrák állampolgárságú, de magyarul jól beszélő ügyvédnő azzal kezdte mondandóját, hogy örül a nagy érdeklődésnek, de emellett sajnálja, hogy rengeteg téves információ látott napvilágot a médiában.

Az osztrákok hősként kezelték kizárt bajnokukat

"Úgy érzem, mintha önök nem hinnének a két kiváló atléta ártatlanságában, és ezt a nemzet részéről is tapasztalom" - mondta keserűen. Egy példával érzékeltette a különbséget, Karl Schranz esetével. Amikor az osztrák világbajnok műlesiklót 1972, Szapporóban kizárták a játékokról, hősként ünnepelték Bécsben, és vállukon hordozták az emberek. Schranz '68-ban megelőzte a legendás Jean Claude Killy-t, de kaputévesztés miatt diszkvalifikálták, majd négy évre rá, tiltott reklámot tartalmazott a síléce, emiatt haladéktalanul kellett távoznia az olimpiai faluból. (Schranz rögtön visszavonult.)

Barki ezek után Fazekas esetét taglalta. "A szabályok úgy fogalmaznak: komoly indok kell ahhoz, hogy valaki elhagyja az ellenőrzés színhelyét. Ez a komoly indok Robi esetében megvolt, hiszen meztelenre vetkőztették, undorítóan és gusztustalanul bántak vele, hozzáértek a péniszéhez, egyértelmű volt az ellenőrök rosszindulata" - magyarázta.

Szakvélemények a nem vizelésről

Hozzátette, osztrák orvosi szakvéleményeket szerzett arról be, hogy nem is olyan könnyű 75 millilitert pisilni. Majd elmondta, hogy egy osztrák orvos nem tudott vizelni egy vitorlázó úton, mert kollégája jelenléte zavarta, és olyan görcsösen tartotta vissza a vizeletét, hogy elrepedt a húgyhólyagja. "A sportolót ketten állták körbe, és még életében nem bántak vele ilyen kegyetlenül" - nyomatékosította. Az ügyvéd a perirathoz csatolta ezt a szakvéleményt, és azt kifogásolta, miért nem vizsgálták meg a leadott mennyiséget.

Sérelmezte ugyanakkor, hogy a fegyelmi tárgyaláson nem hallgatták meg szakértő véleményét, hanem egyszerűen kizárták Fazekast. Megdöbbenten említette, hogy sem a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB), sem a sportminisztérium nem tett panaszt az embertelen bánásmód miatt.

Barki: Annushoz mehetnek, de őt nem rendelhetik sehová

Fazekas a sikertelenséget követő napon jelezte, hogy készen állt a mintaadásra, akkor már nem is foglalkoztak vele. "Fazekas esetében túl késő volt, ahhoz azonban nem volt túl késő, hogy Annust napokkal később vizsgálják. Ez a jel egyértelműen hadjáratra utal" - állította.

Barki ezzel át is tért Annus esetére, és ismételten úgy fogalmazott, vele semmi gond sem volt, és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) emberei minden ok nélkül üzentek a MOB-nak, hogy ellenőrizni kívánják, pedig kétszer már vettek tőle mintát, és vérvizsgálatot is végrehajtottak rajta.

Az ügyvéd kijelentette, Annust egyszer sem értesítették arról, hogy vizsgálni akarják, noha a telefonszáma mellett a faxszámát is tudták az ellenőrök. "Egy osztrák autó - két személlyel - megjelent a jáki háza előtt, de miután egy újságíró megkérdezte tőlük, hogy ők-e az ellenőrök, nemmel válaszoltak, és annyira fenyegetve érezték magukat, hogy elhajtottak. A versenyzőnek csak annyi a kötelessége, hogy a megjelölt helyen legyen, ellenőr a szabályok szerint nem kérheti, hogy egy kijelölt állomásra utazzon oda" - ismertette álláspontját.

Nem felel meg a valóságnak a MOB véleménye

Azt sem titkolta, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) lausanne-i központjával felvette a kapcsolatot, mert onnan kapott csak bizonyítékokat, a magyar bizottságtól nem. "A NOB eljuttatott hozzám egy levelet, augusztus 27-i keltezéssel, fél nyolckor faxolták át hozzájuk. Ebben Molnár igazgató bocsánatot kér, hogy Annus megszegte kötelességét, és azt állítja, hogy ők felszólították a mintaadásra. Ez kérem, nem felel meg a valóságnak" - közölte.

Ismertette azt is, hogy az igazgató két óra múlva egy másik levelet írt, amelyikben már az szerepel, hogy Annus beteg, idegösszeroppanást kapott. "Ezt a levelet azonban rossz faxszámra küldték el, így nem kaphatta meg a NOB" - mondta.

Schmittet senki sem hatalmazta fel

Annus két nap múlva orvosi igazolást küldött betegségéről Athénba, és jelezte: nem tud részt venni a meghallgatáson. "A MOB elnöke, dr. Schmitt Pál meghatalmazás nélkül képviselte ezek után a sportolót, és azt mondta, hogy erre szóban, közvetve felkérést kapott, de ez sem felel meg a valóságnak. Botrányosnak tartom ezt a viselkedést. Ott hagyták ezt az árva gyereket védelem nélkül" - jelentette ki igen egyértelműen Barki.

Arról, hogy két különböző embertől származó vizeletmintát adott-e le Annus, így vélekedett. "Ezt nem lehet megállapítani a két vizelet vizsgálata után, erről írásban neves osztrák orvos-szakértők biztosítottak, és a kölni laborból - eddig csak telefonon - ennek megerősítését is megkaptam. A görög jelentés biztosan helytelen. A tesztoszteron-szint biztosan különbözik, de ez természetes, a hőmérséklettől vagy egy pohár sörtől is változhat" - rögzítette.

Remélik, nem rokkannak bele a perbe

Az ügyvédnő szeretné, ha még idén decemberben sor kerülhetne az első tárgyalásra a Nemzetközi Sport-döntőbíróságon, ahol kártérítést is követelnek. "Magyarország jó hírnevéről is szó van, ezért furcsának találom, hogy a két versenyző sem a sportminisztériumtól, sem a Magyar Olimpiai Bizottságtól nem kap segítséget" - fogalmazott Barki. Annus és Fazekas ezt megerősítette - senkivel sem beszéltek a vezérkarból -, és utóbbi kijelentette, saját költségükön kezdik meg a pert, és remélik, nem rokkannak bele.

Annus, miután átvette a szót, úgy nyilatkozott, hogy a bírósági döntésig nem adja vissza aranyérmét. Tudomása van arról, hogy ellenfele, a japán Kodzsi egy jokohamai versenyen megkapta az érmet. "Éljen vele boldogan. Ezt az olimpiát én nyertem meg, és emiatt sem fogom feladni a harcot" - üzent Kodzsinak.

Nem ad DNS-mintát Annus

Kifejtette azt is, hogy az amerikai kerékpáros Hamilton egy nappal utána jelent meg a doppingvizsgálaton még az olimpiai faluban, és felettébb érdekesnek tartja, hogy csak egy hónappal a játékok után derült ki, hogy az országúti időfutamban szintén aranyérmes versenyző B-mintája pozitív volt. "Az is elgondolkodtat, hogy az ő ügyéről a vizsgálat lezárásáig nem adnak tájékoztatást, ellenben tőlem habozás nélkül elvették az aranyérmet."

Az Index felvetésére, miszerint a MOB az ügy egyértelmű tisztázása érdekében DNS-minta adására szólította fel Annust, az ügyvédnő úgy reagált, hogy nem látja okát ennek a vizsgálatnak, más eszközökkel is lehet döntést hozni.

Végezetül Barki kilátásba helyezte, hogy a külföldi újságok ellen is indíthatnak pert, mert csalással vádolták a két aranyérmest, holott erről pillanatnyilag szó sincs.

Moplnárt meglepték a vádak
Molnár Zoltánt, a MOB ügyvezető igazgatóját, az athéni magyar csapat vezetőjét meglepte Eva Maria Barki kijelentése, miszerint az illetékesek magára hagyták a doppingvétség miatt olimpiai aranyérmétől megfosztott diszkoszvető Fazekas Róbertet és kalapácsvető Annus Adriánt.

"Annus korábban azt mondta, hogy foggal-körömmel harcoltunk érte és hasonló értelemben nyilatkozott Fazekas is. Úgy látszik, az ügyvédnő ezt felülbírálta, ez kicsit mellbe vág" - fogalmazott az MTI-nek Molnár. - "Amit emberileg lehet, azt megtettük a két atlétáért. Annus fegyelmi tárgyalása előtt repülőjegyet telepítettünk számára és kísérőt is kerestünk neki Zsivótzky Gyula személyében. Minden erőfeszítésünk arra irányult, hogy megjelenjen a tárgyaláson, de nem tette."

Az ügyvédnő által említett levélről Molnár azt mondta, most is bocsánatot kérne a NOB-tól, hiszen öt magyar doppingeset volt Athénban. "Itt a teljes magyar sport presztízséről van szó. Olyan egyezményről, amelyet a magyar kormány is aláírt. Közismert volt, milyen vétséget követ el, aki nem megy el a doppingellenőrzésre, ezt a versenyzőnek is tudnia kellett."

Barki szerint Schmitt Pál MOB-elnöknek nem volt felhatalmazása, hogy képviselje Annust az athéni fegyelmi tárgyaláson. "A MOB elnökének még arra is van jogosítványa, hogy valakit nevezzen az olimpiára vagy visszavonja nevezését. Egyszemélyi képviseleti joga van a magyar olimpiai mozgalom és a magyar csapat kapcsán. Megmosolyogtató ezért az ügyvédnő kijelentése, tájékozatlanságának tudható be" - mondta Molnár.

N;
hirdetés