Olimpia 2004

A többség szimpatizál Annusékkal

2004. 09. 09., 18:50 | Frissítve: 2004. szeptember 09., csütörtök 18:56

A magyar közvélemény többsége osztja azt a véleményt, hogy a NOB nem járt el helyesen amikor megfosztotta szombathelyi dobóatlétákat az aranyérmüktől. Annus Adrián és Fazekas Róbert ártatlansága ugyanakkor nem egyértelmű a közvélemény számára.

A Gallup országos reprezentatív vizsgálatot végzett, amelyben kitért az Athéni Olimpiai Játékok legnagyobb vihart kavart magyar vonatkozású hírére; nevezetesen arra, hogy a doppingvizsgálat szabályainak megsértése miatt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) két magyar dobóatlétát, Annus Adrián kalapácsvetőt és Fazekas Róbert diszkoszvetőt, kizárta a Játékokról, és megfosztotta őket az aranyérmüktől.

Tízből hárman egyetértenek a NOB-bal

A magyar közvélemény többsége (54 százalék) szerint ez a lépés a NOB részéről nem volt helyes. Tízből három magyar válaszadó ugyanakkor egyetért a NOB eljárásával, hogy megfosztotta a doppingvétséget elkövető sportolókat az érmüktől.

A válaszadók viszonylag nagy része nem tudott vagy nem akart véleményt nyilvánítani a kérdésben (17 százalék). A legalacsonyabb iskolai végzettségűek (8 általános vagy kevesebb) 21 százalékához képest közel kétszer annyi diplomás helyesli a NOB által alkalmazott retorziókat, de az utóbbi körben is többségben vannak azok, akik szerint nem járt el helyesen a szervezet, amikor kizárta sportolóinkat a versenyről.

A megkérdezettek közel fele eredendően ártatlannak tartja a két atlétát

A valódi kérdés, ami az emberek szimpátiáját alapvetően befolyásolja a kérdésben az, hogy elhiszik-e atlétáinknak és a sportvezetőknek, hogy az eredményeket tiltott szerek alkalmazása nélkül érték el, és a doppingvétséget az elhangzott magyarázatok szerint valamiféle büszkeség, idegkimerültség vagy manipulációs gyanú következtében követték el.

A magyarok többsége hisz Annus és Fazekas eredendő ártatlanságában: 47 százalék szerint az említett sportolók nem használtak ajzószereket sem a felkészülésük során, sem pedig a versenyek alatt. Ugyanakkor nem elhanyagolható azok aránya sem, akik az ellenkező véleményen vannak.

A férfiak sokkal szkeptikusabbak

A magyarok 28 százaléka szerint a doppingvétséget a sportolók a számukra terhelő igazság kiderítésének megakadályozására követték el. A helyzetre jellemző, hogy a megkérdezettek közel negyede nem tudja, kinek higgyen a doppingolással kapcsolatban (23 százalék). A határozottan nem válaszolók egy kisebb része talán nem is hallott az ügyről, de a többséget nyilván azok teszik ki, akikben némi kétely fogalmazódik meg a versenyzők ártatlanságát illetően.

A férfiak sokkal szkeptikusabbak mint a nők, az előbbi csoportban 35 százalék, míg az utóbbiban csupán 22 százalék gondolja hogy Annus és Fazekas tiltott szereket szedett. Azok aránya, akik meg vannak győződve a magyar olimpikonok ártatlanságáról, a legfiatalabb (18-24 éves) korcsoportban a legmagasabb (60 százalék), és a 30-39 évesek között (46 százalék), illetve az ötvenes korosztályban (37 százalék) a legalacsonyabb.

N;
hirdetés