Olimpia 2004

Annus Adrián, a hazudós jós

2004. 08. 23., 15:00 | Frissítve: 2004. szeptember 02., csütörtök 15:23

Annus Adrián négy éve tizenhetedik lett az olimpián a kalapácsvetésben, majd a kudarc után edzőt és klubot váltott. Élete egyik legjobb döntésének bizonyult ez a húzás, mert azóta Európa-bajnok, vb-második lett, és vasárnaptól olimpiai bajnok. Annus azt is eltalálta mennyivel lehet nyerni, arra azonban nem számított, hogy elsőre nyolcvan méter fölé jut.

Helyi idő szerint fél tizenegy tájékán legalább nyolc főből álló csoportosulás volt a Zappeion sajtóközpont egyik televziója előtt. A japán kollégák Murofusi Kodzsi hatodik dobását várták. Mindannyian elhalkultak, amikor a körbe lépett, és elkezdett forogni, és mindannyian felkiáltottak, amikor 83 méter környékén landolt a kalapács, és aztán mindannyian csalódottak voltak, amikor kiderült: Annus az élen maradt, és olimpiai bajnok lett. Csak egy magyar kéz volt a levegőben, amiből azonnal rájöttek, hogy egy magyar újságíró is figyelte a versenyt.

Ezek után megrohantak, és záporoztak a kérdéseik, miért van a kislánya fotója a trikóján, hogyhogy a legutóbbi olimpián csak tizenhetedik lett, mi a kedvenc étele, ki a kedvenc színésze.

Annus Adrián tényleg csak tizenhetedik lett Sydneyben, de az a kudarc kellett ahhoz, hogy most pályafutása csúcsára érjen. A testnevelő diplomával rendelkező Annust sokáig nem kedvelte a sors. Igaz részben hálás is lett neki, mert Kiss Balázs visszalépése után utazhatott ki Ausztráliába, de tudásának a töredékét sem sikerült kihoznia magából.

Az olimpia után azonban váltott, és Németh Pál helyett Vida József lett az edzője, Ezzel együtt elhagyta a Dobó SE-t is, és a Haladás versenyzője lett. A Dobó SE-ben akkortájt egyébként feszült volt a helyzet Gécsek, és a diszkoszvető Fazekas konfliktusa miatt, de az sem tett jót a hangulatnak, hogy egy videófelvétel terjedt a városban, amit állítólag titokban készített két versenyző szexuális kapcsolatáról egy harmadik.

Annus tehát továbbállt, és nyilvánvalóan élete legszerencsésebb döntését hozta. Technikailag sohasem voltak problémái, de ezen a téren is fejlődött a korábbi olimpikon, Vida irányítása mellett. De ennél fontosabb: elhitte, képes a győzelemre. Ennek ugyan nem adta tanújelét rögtön az első közös világversenyükön, az edmontoni világbajnokságon, rá egy évre azonban, 2002-ben megnyerte a müncheni Európa-bajnokságot.

A tavalyi vb-második helye viszont megmutatta, hogy formába hozása korántsem sikerült tökéletesen, mert híresen nagy küzdésének - hatodikra jött fel a második helyre - köszönhette, hogy érmet nyert. Idén minden stimmelt, a hibákat kijavították, csak ő maga volt talán egy kicsit félszeg, amikor elutazása előtt beszélgettünk.

Bevallotta, hogy 83 méter feletti eredménnyel lehet szerinte nyerni. (Mivel ez csak neki sikerült, övé lett az aranyérem.) Abban azonban megtévesztett, hogy elsőre nem dob nagyot, hanem csak egy biztonsági kísérletet hajt végre, hiszen már elsőre nyolcvan méter fölé került, a mezőnyből egyedüliként.

Két édesanya után egy boldog édesapa is bajnok lett Athénban, és tehetett egy tiszteletkört a stadionban.

N;
hirdetés