Olimpia 2004

Lángvadászat Athénban

2004. 08. 13., 17:24 | Frissítve: 2004. december 01., szerda 14:48

A görögök segítőkészsége korlátlan. Bár nagyjából ugyanannyi információval rendelkeznek az olimpiáról, mint egy egyszerű turista, a mosolydiplomácia eredményeket hoz. Az Index tudósítói az olimpiai láng titkos útvonaltervével a zsebükben őrült száguldásba kezdenek, és végül pár másodpercre megkaparintják a fáklyát.

"Emlékszem magára reggelről, pár perccel azután járt itt a láng, hogy elment" - közli mosolyogva egy az olimpiai forgalommal szemmel láthatóan elégedett napszemüvegárus Athén központjában, az Omonia tér közelében. Közlése több felismerést von maga után. Egyrészt megerősödik a hitem a párhuzamos univerzumok létében, másrészt a telepátiában is.

Magyar barátok

Valóban az olimpiai lángot keressük, de reggel nem jártunk az Omonián. Annál inkább az Index főszerkesztő-helyetteséről elnevezett sajtóközpontban, ahol sokáig hiába vártunk segítséget. Nem mintha nem akartak volna segíteni - a görögökhöz hasonlóan készséges emberekkel még nem találkoztam -, hanem mert maguk sem tudják a titkos programot. Egy kis utánajárással azonban sikerül találnunk valakit, akinek "vannak magyar barátai". Az eredmény nem maradhat el, hamarosan zsebünkben lapul az olimpiai láng utolsó napi útjának titkos terve.

Klikk a képre!
A szervezésre amúgy is jellemző, hogy nem az a németes, mindent másodpercre pontosan leosztó, mechanikus megszokás irányítja. A nehézségeken azonban mindig átlendít a görögök kedélyessége, és bár senki sem érti hogyan, a dolgok elrendeződnek. Olyannyira, hogy még Jacques Rogge is dicséretben kellett részesítse Yianna Angelopoulou-Daskalakit.

A 156-os számú futó

A segítőkészség lendületével indulunk az olimpiai láng után. Pár órás athéni kalandozás végén - a görögök látszólag három-négy utcánál többet nem ismernek fővárosukból - az olimpiai szervezőbizottság székházánál hatalmas ünneplő tömegbe botlunk.

"Nagyon büszke vagyok" - jelenti ki az Index kérdésére Vagelis, a 156-os számú futó, miközben fél szemmel már a közelgő fáklyát lesi. A váltóban általában önkéntesek futnak, Vagelis azonban a szervezőbizottságban végzett munkája elismeréseként futhat pár száz métert a lánggal. A láng azonnal érkezik is, ettől kezdve a tömeg és az események az objektivitásra törekvő tudósítót is magukkal ragadják.

Vagelis dagad a büszkeségtől, ahogy a lángot átadó Pilihou Vasilikou is. A fiatal lány készségesen pózol a kamerák előtt a legfanatikusabb őrültekkel - köztük az Index tudósítójával is. Arra, hogy egy magyar hírportálon fog szerepelni, hatalmas mosollyal felel. A bámészkodók Hellász, Hellász kiáltásokkal és a himnusz spontán eléneklésével fejezik ki meghatottságukat. Pár perc, és tovább indul a karaván, hogy öt óra múlva beérjen az olimpiai stadionba.

N;
hirdetés