Olimpia 2004

'A jóisten csepegtethetne az ajándékából'

Annus és Fazekas most is egymást másolná

2004. 08. 11., 09:54 | Frissítve: 2004. augusztus 11., szerda 11:15

Kiss Balázs nyolc évvel ezelőtti aranya után kalapácsvetésben Athénban is esélyes magyar versenyző, Annus Adrián. Legalább annyira, mint klubtársa, és jóbarátja, Fazekas Róbert, aki ennél jóval hosszabb sorozatnak vethet véget. Diszkoszvetésben 1900-ban volt magyar első hely. Az elmúlt két évben másolták egymás teljesítményét, most is ezt tennék: a dobogó tetején.

A magyar atlétaválogatott a két szombathelyi dobóatlétától, a kalapácsvető Annus Adriántól és a diszkoszvető Fazekas Róberttől várja a jó szereplést, és nem utolsósorban az éremszerzést Athénban. A két versenyző az elmúlt két évben lemásolta egymás teljesítményét, hiszen az Európa-bajnokságon mindketten nyertek, míg a tavalyi világbajnokságon egyaránt ezüstérmet szereztek.

A lezsibbasztás is napirenden

Annus és Fazekas természetesen Athénban is nyerni szeretne. Annus mostanság kicsit még fáradt, de úgy érzi, ereje teljében van. Két évvel ezelőtti Európa-bajnoki címe után úgy vélekedett, a jóisten előtt nincsenek kifizetetlen számlák, és nagyon rászolgált már arra az aranyra a számtalan balszerencsés versenye után. Most szeretné, ha "valamennyit még csepegtetne számára az adományaiból". "Azt hiszem, rászolgáltam, tettem annyit ezért az aranyért, hogy egy kis mennyei segítséggel meglegyen" - állította.

Az Indexnek a kalapácsvető azt is elmondta, egyelőre még nem tervezte el, milyen taktikával fog a stadionba érkezni. "Nyilvánvaló, hogy egy nagy első dobással le lehetne zsibbasztani az ellenfeleket, de ez igen kockázatos vállalkozás, mert szellemileg és fizikailag is sokat kivesz az emberből. Így hát valószínűleg az eddig megszokott, 78 méter körüli biztonsági kísérlettel kezdek. Egyébként egy pocsék első dobás után javultam már kilenc métert is" - értékelt.

Álmaiban még nem jön elő a verseny

A világ idei második legjobb eredményével rendelkező Annus úgy gondolja, hogy 83 méter feletti dobással lehet csak megnyerni az olimpiát. Álmaiban még nem jön elő a verseny, de ahogy közeledik a rajt, egyre többet gondol arra, hogyan lehetne nyerni. A kalapácsvetés fináléjára este nyolc óra táján kerül sor, ami viszonylag kései időpontnak mondható, de ez neki nem hátrányos, mint ahogy a várható hőség sem. Annust az amerikai sporthetilap, a Sports Illustrated az első helyre várja, a japán, de erdélyi édesanyja révén magyarul jól beszélő Murofusi Kodzsi elé.

Annus sikere Fazekasnak is segíthet

A diszkoszvető Fazekasnak ugyancsak kedvező, hogy egy nappal később az estébe nyúlik a versenye, mert éjszakai bagolynak tartja magát. Az előző nap viszont szokásával ellentétben nem nézi meg Annus produkcióját. "Rengeteget kivesz belőlem a szurkolás, leszívja az energiámat, és ezt semmiképp sem akarom. Annyi viszont biztos, hogy Adrián esetleges sikere pluszerőt fog nekem adni. Akár egy métert is, ami sorsdöntő lehet" - jelentette ki.

Fordított esztendő

Fazekas - várhatóan - Annushoz hasonló taktikával versenyzik majd, vagyis ő sem kockáztat rögtön az elején. "Ha mások megtennék, és dobnának egy nagyot elsőre, akkor sem fogok kétségbe esni, nem szoktam összeroskadni, ha hátrányba kerülök" - hangoztatta. Tartását a hétvégi zürichi versenyen is igazolta, amelyiken a negyedik sorozatban ugrott az élre, és érte el győztes dobását. Ezzel legyőzte a litván olimpiai címvédő Aleknát, aki az idén először kapott ki.

Az Európa-bajnok klasszis párosversenyre számít, szerinte és a litván és közötte fog eldőlni a küzdelem, és érzése szerint ehhez hetven méter feletti dobásra lesz szükség. Fazekas a tavalyihoz képest idén épp ellentétes formát mutat, azaz egy éve sorra nyerte a versenyeket, ám a legfontosabb viadalon, a világbajnokságon alulmaradt, addig idén bukdácsolt, végül egyre jobb formába lendült.

A papírforma ezüstöt ígér, de az arany a cél

Felvetésünkre, miszerint a tendencia alapján nyernie kellene az olimpián, csak annyit felelt, nem ebben bízik, hanem önmagában, de elképzelhető a sorsszerűség. Hozzátette, még nem érzi magát maximálisan biztosnak, de a hátralévő napokban kell a magabiztosságot növelnie.

Fazekas amúgy változtatott felfogásán, míg tavaly rendre azt mondta, hogy meg kell nyernie a világbajnokságot, idén úgy fogalmaz, hogy a papírforma alapján az ezüst az övé, de ebből könnyen lehet aranyérem is.

N;
hirdetés