Olimpia 2004

Elváltotta magát az amerikai váltó

2004. 08. 28., 22:14 | Frissítve: 2004. augusztus 28., szombat 23:53

Egy rosszul sikerült váltásnak köszönhetően nem sikerült aranyérmet nyernie az amerikai 4x100-as váltónak. Ugyancsak a nagy vesztesek közé sorolható Wilson Kipketer, akit 800 méteren - csak úgy, mint négy éve - az utolsó métereken hajráztak le. A 4x400-as váltókat az amerikaiak nyerték, míg Holmes és el-Guerrouj duplázni tudott.

A 4x100 méteres váltófutás olimpiai döntõjében a brit váltó gyõzött, 38,07 másodperces eredménnyel. A címvédő és világcsúcstartó amerikaiak második váltása rendkívül rosszul sikerült, így a befutó Maurice Greene csak megszorítani tudta a szigetországiak utolsó emberét, Mark Lewis-Francist. Második az Egyesült Államok, harmadik Nigéria váltója lett.

Mindkét amerikai csapat nyert 4x400-on

A favorit amerikai váltó nyerte meg a női 4x400 m-es síkfutást az athéni olimpián. Az első helyet magabiztosan, nagy fölénnyel megszerző címvédő amerikaiak mögött másodikként az orosz, míg harmadikként a jamaicai staféta ért célba.

A női után alig fél órával az amerikaiak férfi váltója is megnyerte a 4x400 m-es síkfutást az athéni olimpián. A siker főként a harmadikként futó, 400-on győztes Jeremy Warinernek köszönhető, aki óriási előnyt szerzett csapata utolsó tagjának. A tengerentúliak azért nem címvédőként indultak el, mert a sydneyi aranyérmes együttesből Jerome Youngot doppingvétség miatt utólag kizárták.

Borzsakovszkij lehajrázta Kipketert

A férfi 800 méteres síkfutás olimpiai döntõjét az orosz Jurij Borzsakovszkij nyerte; ideje 1:44,45. Második a dél-afrikai Mbulaeni Mulaudzi. Harmadik a dán Wilson Kipketer. A tavalyi vb ezüstérmese szokásához híven sokáig az utolsó helyről "figyelte" a versenyt, majd 300 m-rel a vége előtt megkezdte a felzárkózást. A célegyenesre mégis a dán világcsúcstartó, Wilson Kipketer fordult be a legjobb pozícióban, aki azonban az utolsó méterekre elmerevedett, így a frissebben mozgó Borzakovszkij az utolsó száz méteren lehajrázta őt. Kipketert ráadásul a dél-afrikai Mbulaeni Mulaudzi is megelőzte, így csak a bronzérem jutott neki.

Holmes duplázott

Kelly Holmes

A brit Kelly Holmes hatalmas bravúrt végrehajtva a 800 m után a 1500 m-es síkfutást is megnyerte az athéni olimpián. Holmes - a rövidebb távhoz hasonlón - nagyon taktikusan versenyzett, az utolsó körig a mezőny hátsó részében futott, majd fokozatosan tört előre és 3:57,90-es idővel nyert. A brit atléta a célegyenesbe már elsőként fordult, s remek hajrával biztosította második athéni aranyérmét. A második helyen az orosz Tatjana Tomasova, míg a harmadikon a román Maria Cioncan végzett.

El-Guerrouj, akár mint Nurmi

Az 1500 méter után az 5000 méteres síkfutásban is diadalmaskodott Hisam el-Guerrouj az athéni olimpián. A marokkói sztár a hajrában nagy harcot vívott a 10 ezren aranyérmes Kenenisa Bekelével, de végül megelőzte az etióp klasszist és 13:14,40-el nyert. A szám tavalyi világbajnoka, a kenyai Eliud Kipchoge harmadikként ért célba. Utoljára a legendás finn Paavo Nurminak sikerült a duplázás 1500 és 5000 m-en, még az 1924-es párizsi játékokon.

N;
hirdetés